Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Σεπ-2020 13:17

  Euroxx: Σύσταση overweight για τις ελληνικές τράπεζες – Τα "όπλα" που διαθέτουν και οι ευκαιρίες που αγνοούν οι επενδυτές

  Απολογισμός 'ζημιών' από COVID-19 για τις τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ανθεκτικότητα δείχνουν οι ελληνικές τράπεζες απέναντι στην κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, με τις προκλήσεις πάντως να παραμένουν αρκετές, ειδικά στο μέτωπο των NPEs, σημειώνει η Euroxx σε νέα της έκθεση. Πάντως επισημαίνει πως τηρεί θετική στάση για τον κλάδο δίνοντας στις μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σύσταση overweight, αν και προχωρά σε σημαντική μείωση των τιμών-στόχων. Παράλληλα εξηγεί τους λόγους που οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν πιεστεί τόσο από τις αρχές του έτους, ενώ υπογραμμίζει τις πολύ θετικές προοπτικές οι οποίες προς το παρόν… αγνοούνται από την αγορά.

  Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, το ξέσπασμα της Covid-19 έχει θολώσει τις θετικές προοπτικές για το 2020, ένα πραγματικά καίριο χρονικό διάστημα για τις εγχώριες τράπεζες λόγω της εφαρμογής του σχεδίου Ηρακλής, το οποίο θα διευκολύνει τη μείωση των NPEs, μειώνοντας τον σχετικό δείκτη κάτω από το 20% είναι έως το τέλος του 2021. Κατά την άποψή της, η πανδημία ωστόσο πρόκειται να καθυστερήσει τις περισσότερες από τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις και πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση των νέων NPEs. Έτσι πλέον αναμένει πως το απόθεμα των NPEs θα διαμορφωθεί στα 31 δισ. ευρώ το 2022 (με δείκτη NPE στο 19%) έναντι 20 δισ. ευρώ (με δείκτη 12%) που προέβλεπε πριν.

  Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, οι ελληνικές τράπεζες έχουν εισέλθει στην κρίση Covid-19 πιο σταθερές και ανθεκτικές, λόγω α) της βελτιωμένης θέσης ρευστότητας, η οποία υποστηρίχθηκε περαιτέρω από τα πρόσφατα μέτρα πολιτικής της, β) των σταθερών επιπέδων κεφαλαίων και δεικτών κάλυψης, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της είναι ικανά να απορροφήσουν μια νέα γενιά NPEs έως και 20 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-21 (οι μέσες εκτιμήσεις για τα νέα NPEs τοποθετούνται στα 7-10 δισ. ευρώ), γ) του καλού ιστορικού στη μείωση των NPEs έως τώρα (κατά 46 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 201616), το οποίο θα ενισχυθεί με την εφαρμογή του Ηρακλή και του αυξημένου μεριδίου των εταιρειών παροχής υπηρεσιών πίστωσης, δ) της ευελιξίας που δίνει η εποπτική αρχή προκειμένου να συμβάλει στον τραπεζικό δανεισμό και να μετριάσει τις άμεσες επιπτώσεις της κρίσης, και ε) των θετικών προοπτικών κερδοφορίας από το 2021 και μετά (δηλ. μετά την κρίση Covid-19). 

  Η Euroxx τονίζει επίσης τη σημαντική βελτίωση της θέσης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών καθώς και την ισχυρή κεφαλαιακή τους θέση με τον δείκτη CET1 να διαμορφώνεται στο 15% στο β’ τρίμηνο και πάνω από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών (14,5%). Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ακόμη πολύ υψηλό επίπεδο της αναβαλλόμενης φορολογίας DTCs ή οποία διαμορφώνεται στο 60% του κεφαλαίου CET1 των τραπεζών, υπονομεύει την ποιότητα του κεφαλαίου. Πάντως αναμένει πως στη συνέχεια οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις Tier II για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση έτσι ώστε να στηρίξουν τους στόχους μείωσης των NPEs.

  Μείωση των τιμών-στόχων

  Η Euroxx προχωρά στην αλλαγή των εκτιμήσεών της για το 2020-22, προκειμένου να συμπεριλάβει τις πιο αδύναμες μακροοικονομικές προοπτικές, τις τελευταίες εξελίξεις με τις τιτλοποιήσεις / πωλήσεις NPEs και τις εκδόσεις Tier II. Ως αποτέλεσμα, μειώνει τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία για το 2020, το 2021 και το 2022 κατά 32%, 17% και 10% αντίστοιχα, κυρίως λόγω των χαμηλότερων εκτιμώμενων εσόδων από προμήθειες και τις υψηλότερες ζημίες απομείωσης λόγω της επιβράδυνσης της μείωσης των NPEs.

  Η χρηματιστηριακή διατηρεί την θετική της στάση για τον κλάδο και την Overweight στάση και για τις τέσσερις τράπεζες λόγω των επιπέδων των αποτιμήσεων τους, ωστόσο προχωρά στη μείωση των τιμών-στόχων έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν τα υψηλότερα κόστη ιδίων κεφαλαίων και το χαμηλότερο RoTe. Έτσι, μειώνει την τιμή-στόχο της Alpha Bank στα 0,90 ευρώ από 2,30 ευρώ  πριν, της Eurobank στα 0,75 ευρώ από 1,30 ευρώ πριν, της Εθνικής Τράπεζας στα 2,50 ευρώ από 3,80 ευρώ πριν και της Πειραιώς στο 1,55 ευρώ από 3,60 ευρώ πριν. Όπως προσθέτει, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank παραμένουν τα top picks της από τον κλάδο.

  Όπως τονίζει μετά την ισχυρή βουτιά της τάξης του 60% που έχουν σημειώσει οι τραπεζικές μετοχές από τις αρχές του έτους,  διαπραγματεύονται στο 0,1-0,29x της εκτιμωμένης λογιστικής τους αξίας για το 2020 έναντι 0,48x που διαμορφώνεται το TBV των ευρωπαϊκών τραπεζών. 

  Τι βρίσκεται πίσω από τις πιέσεις των τραπεζικών μετοχών

  Το σημαντικό αυτό discount κατά την άποψη της Euroxx, αντικατοπτρίζει το χαμηλότερο RoE (απόδοση ιδίων κεφαλαίων) των ελληνικών τραπεζών (στο 2,2% στο σύνολο του 2019 έναντι της 5,7% στις ευρωπαϊκές τράπεζες) και τις ανησυχίες για το υψηλό απόθεμα NPEs, σε συνδυασμό με τη νέα γενιά NPEs λόγω του Covid-19 και τoν αντίκτυπο των απαιτητικών στόχων για το 2019-2022 σε ό,τι αφορά το κόστος κινδύνου, τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια και τα κεφάλαια. 

  Ευκαιρίες

  Όπως πάντως τονίζει η Euroxx, θεωρεί ότι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών παραβλέπουν την ανάκτηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) του κλάδου μετά το 2020 και τις ευκαιρίες που προκύπτουν για την αντιμετώπιση των κινδύνων που έχουν κληρονομηθεί από το παρελθόν, όπως οι ευαισθησίες σχετικά με τα DTC, ή τη δημιουργία μιας bad bank. Επιπλέον, τονίζει πως παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, παραμένει αισιόδοξη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να εκκαθαρίσουν τα βιβλία των δανείων τους και να απορροφήσουν τις απώλειες κεφαλαίου που σχετίζονται με τις μεταφορές των NPEs και τον αρνητικό αντίκτυπο της Covid-19 χωρίς την ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ