Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Σεπ-2020 16:08

  NBG Securities: Σύσταση υπεραπόδοσης για τις ελληνικές τράπεζες

  Απολογισμός 'ζημιών' από COVID-19 για τις τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την εκ νέου κάλυψη των τριών ελληνικών συστημικών τραπεζών ξεκινά η NBG Securities, διατηρώντας τη σύσταση υπεραπόδοσης (οutperform) για την Eurobank και την Alpha Bank, και αναβαθμίζοντας σε outperform την Τράπεζα Πειραιώς. Οι τιμές-στόχοι διαμορφώνονται στo 0,80 ευρώ για την Eurobank, στο 1,10 ευρώ για την Alpha Bank και στα 1,80 ευρώ για την Πειραιώς. 

  Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, στο μεσοπρόθεσμο διάστημα και υπό τον όρο ότι θα υπάρξει σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από την πανδημία, οι βασικές της υποθέσεις εξακολουθούν να είναι: 1) ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας με σημαντική ανάκαμψη το 2021, 2) το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης μέσω των προγραμμάτων της ΕΚΤ, 3) η επιτυχημένη διάθεση των NPEs μέσω τιτλοποιήσεων καθώς και ο περιορισμός ενός νέου σχηματισμού NPEs, και 4) η αποτελεσματική διαχείριση των λειτουργικών εξόδων.

  Οι βασικοί παράγοντες κερδοφορίας αναμένεται να είναι το κόστος κινδύνου καθώς και τα κόστη που σχετίζονται με τη μείωση των NPEs από τις τιτλοποιήσεις, όπως σημειώνει. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η NBG Securities προχωρά σε μειώσεις των προβλέψεών της για τα κέρδη ανά μετοχή σε όλες τις τράπεζες, τονίζοντας παράλληλα ότι οι μετοχές τους διαπραγματεύονται σε μέσο όρο με εκτιμώμενο δείκτης P/TBV για το 2020 στο 0,2x, με την αποτίμησή τους να είναι σε σημαντικό discount της τάξης του 79% σε σύγκριση με τις μετοχές των τραπεζών της ευρωπεριφέρειας.

  Σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό περιβάλλον, ως αποτέλεσμα της πανδημίας οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ ενέχουν μεγάλη αβεβαιότητα, όπως επισημαίνει. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για οποιεσδήποτε προβλέψεις για την ελληνική οικονομία είναι μία πιθανή νέα έξαρση της πανδημίας COVID-19. Παράλληλα, οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις θα επηρεάσουν περαιτέρω την τουριστική κίνηση, ενώ η προβλεπόμενη ύφεση μπορεί να αυξήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να περιορίσει τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα.

  Όσον αφορά το εξωτερικό περιβάλλον, η εξέλιξη της πανδημίας θα επηρεάσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ υπάρχει επίσης αβεβαιότητα σχετικά με το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

  Η διαχείριση NPE παραμένει καθοριστικός παράγοντας

  Η αβεβαιότητα γύρω από τη δημιουργία νέων NPE φαίνεται να έχει επηρεάσει τις επιδόσεις του κλάδου στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έλαβαν σημαντικές προβλέψεις για ζημιές από τα δάνεια εν μέσω φόβων ότι η πανδημία θα οδηγήσει σε αύξηση των NPE, κάτι που θα πλήξει την κερδοφορία τους. Επιπλέον, οι τράπεζες είτε έχουν διαθέσει, είτε βρίσκονται στη διαδικασία διάθεσης, σημαντικού όγκου των αποθεμάτων NPE μέσω της πώλησης τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων. Κατά την NBG Securities, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών για άλλη μια φορά μέσω της δημιουργίας νέων NPEs.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ