Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Σεπ-2020 14:05

  Eurobank Equities: Πολύ ελκυστικές οι ελληνικές μετοχές αλλά το Χρηματιστήριο παραμένει ευάλωτο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις αυτή τη στιγμή μετά και την σημαντική υποαπόδοση που έχει σημειώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών το τρέχον έτος σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο ακόμα λόγω της κρίσης COVID-19 δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα στην αγορά και έτσι το Χ.Α παραμένει ευάλωτο, όπως σημειώνει η Eurobank Equities.

  Σε αυτό το πλαίσιο προτείνει στους επενδυτές να μην στραφούν ακόμα σε κυκλικούς κλάδους και μετοχές, ενώ παράλληλα συστήνει τις μετοχές που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή τις καλύτερες προοπτικές.

  Η ελληνική αγορά μετοχών βίωσε την… απελπισία στο αποκορύφωμα της κρίσης του κορονοϊού και στη συνέχεια την αισιοδοξία για τις προοπτικές ανάκαμψης καθώς άρχισαν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε βουτιά κατά 47% έως τα χαμηλά του Μαρτίου και από τότε έχει καταφέρει να ενισχυθεί κατά 31%, ωστόσο παραμένει άνω του 30% χαμηλότερα από τα επίπεδα προ-πανδημίας, σημειώνοντας σημαντική υποαπόδοση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές (15% χαμηλότερα έναντι των προ-Covid επιπέδων).

  Οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία των εισηγμένων έχουν προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό για να αντικατοπτρίσουν τη νέα πραγματικότητα, ενώ η πολιτική στήριξη (δημοσιονομική από την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση, νομισματική πολιτική και ρευστότητα από την ΕΚΤ) έχει απομακρύνει σε μεγάλο βαθμό τους κινδύνους γύρω από την οικονομία.. Ωστόσο, ο ρυθμός ανάκαμψης το 2021 είναι μια μάλλον επισφαλής εξίσωση, ειδικά επειδή ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας μπορεί να αφήσει μακροπρόθεσμα σημάδια στην ελληνική οικονομία, δεδομένης της εξάρτησής της από τον τουρισμό.

  Το 2021 θα αποτελέσει έτος… reality check για την οικονομία και το Χρηματιστήριο, όπως τονίζει η Eurobank Equities.  Οι κυβερνήσεις διεθνώς συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τη λεπτή ισορροπία του ελέγχου της πανδημίας και της αναζωογόνησης της οικονομίας. Στην τρέχουσα συγκυρία, κάποιο επίπεδο κοινωνικής αποστασιοποίησης αναμένεται έτσι να παραμείνει σε ισχύ έως ότου ένα εμβόλιο γίνει ευρέως διαθέσιμο, "ελπίζουμε έως το α’ εξάμηνο του 2021", σημειώνει.

  Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή αναμένει μια παρατεταμένη περίοδο κατά την οποία η οικονομική δραστηριότητα θα σταματήσει, μετά την αρχική ανάκαμψη κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά το "άνοιγμα" της οικονομίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η αύξηση στα λειτουργικά κέρδη των ελληνικών εισηγμένων εκτός τραπεζών θα κινηθεί στο 11% το 2021, και 3% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2019.

  Πάντως, όπως τονίζει, το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί (υπό όρους) game changer για την οικονομία, αλλά ο δρόμος προς τις εκταμιεύσεις είναι ακόμα μακρύς, με την Ελλάδα ωστόσο να αναμένεται να είναι από τους κύριους δικαιούχους των πόρων αυτών της Ε.Ε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank Equities, το πακέτο της ΕΕ θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 1,2% -3,6% το 2021-2023, και 11% συνολικά τα επόμενα 6 χρόνια.

  Μη χρηματοοικονομικός κλάδος

  Οι μετοχές εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου έχουν πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις αλλά είναι ίσως πολύ νωρίς για τη μετατόπιση των τοποθετήσεων σε κυκλικές μετοχές και κλάδους (pro-cyclical shift), όπως σημειώνει.  Σε αντίθεση με την περίπτωση των μετοχών της ΕΕ, οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται σε πολύ χαμηλές απόλυτες αλλά και σχετικές αποτιμήσεις, σε discount 15% σε σχέση με τον μέσο όρο πολλών ετών και με σημαντικό discount έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών.  Ωστόσο, η εξέλιξη της πανδημίας και η νέα αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την χαμηλή ορατότητα σχετικά με τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας, το σκηνικό για τις ελληνικές μετοχές δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη. Έτσι, η Eurobank Equities αναμένει πως το Χρηματιστήριο στους επόμενους μήνες θα κινηθεί σε στενό εύρος διακύμανσης και θα παραμείνει ευάλωτο σε risk-off "επεισόδια" στις αγορές.

  Τράπεζες

  Όπως σημείωσε και σε πρόσφατη έκθεσή της, τα σημάδια στις ελληνικές τράπεζες είναι ενθαρρυντικά ωστόσο ακόμα η ορατότητα της αγοράς είναι χαμηλή. Οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα αποτιμήσεων και σε βαθύ discount έναντι των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών, λόγω των πιο αδύναμων θεμελιωδών μεγεθών και της σοβαρής επίδρασης του COVID στην εγχώρια οικονομία.

  Παρά τα θετικά σημάδια από τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου (ανθεκτικά βασικά έσοδα, διαχειρίσιμοι κίνδυνοι από τα μορατόρια και αξιοσημείωτη πρόοδος στις τιτλοποιήσεις), η Eurobank Equities εκτιμά πως οι επενδυτές θα περιμένουν περισσότερη ορατότητα για το 2021 (και μετά) πριν αναλάβουν δράση.

  Συνολικά, ενώ διατηρεί εποικοδομητική στάση για τον κλάδο αναμένοντας ότι το σχετικό χάσμα αποτίμησης έναντι της ΕΕ θα μειωθεί τελικά, πιστεύει ότι ο χρόνος αυτού παραμένει αβέβαιος.

  Top picks

  Απόδοση, σταθερότητα, ποιότητα είναι το τρίπτυχο που διαμορφώνει τις κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής από το Χ.Α στο τρέχον περιβάλλον. Πάντως, προειδοποιεί να μην προσθέσουν οι επενδυτές περισσότερη κυκλικότητα στα χαρτοφυλάκιά τους και προτιμά μία σχετικά αμυντική στάση.

  Στις κορυφαίες της επιλογές τοποθετεί τις εισηγμένες των οποίων η κερδοφορία παραμένει αλώβητη από την COVID-19 (π.χ. ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή), τις ποιοτικές μετοχές με αποτιμήσεις που αντικατοπτρίζουν ήδη τις συντηρητικές μακροοικονομικές εξελίξεις (π.χ. Μυτιληναίος), τις μετοχές που επιστρέφουν μετρητά στους μετόχους (π.χ. ΟΤΕ) προσφέροντας υψηλή απόδοση σε ένα χαμηλό επιτόκιο περιβάλλον καθώς και την τράπεζα που προσφέρει το καλύτερο προφίλ κινδύνου / απόδοσης (την Εθνική Τράπεζα).

  Αυτές είναι οι πιο "συναρπαστικές" προτάσεις αξίας στην τρέχουσα συγκυρία, επισημαίνει. Εάν δεν υπάρξει μία σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τους επόμενους μήνες, προτείνει επίσης σταδιακές επιλεκτικές θέσεις σε ποιοτικά κυκλικά προσανατολισμένα ονόματα (π.χ. Fourlis, ΟΠΑΠ).

  δγφ
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ