Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Ιουλ-2020 11:24

  Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες σήμερα το Χρηματιστήριο

  Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Αρνητική στάση αναμονής, με έντονη νευρικότητα και υψηλή μεταβλητότητα, τηρεί αυτή την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινείται στο περιθώριο της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής σήμερα, όπου και θα συζητηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,31% στις 635,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,49% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.536,44 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,35% στις 327,36 μονάδες.

  Η αγορά, όχι μόνο η ελληνική, γνωρίζει πολύ καλά ότι στη σημερινή Σύνοδο διακυβεύονται πολλά. Την ώρα που οι οικονομίες κλυδωνίζονται από τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας και οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού έχουν πλέον ερείσματα, οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις τους για να βρουν μια λύση που θα ανατρέψει τη χειρότερη ύφεση από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

  Το πρώτο δια ζώσης μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων ευρωπαϊκό συμβούλιο, θέτει επί τάπητος τους μηχανισμούς στήριξης. Η έγκριση της πρότασης που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης και η διαμόρφωση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 θα βρεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων των ηγετών. Και η ώρα της αναζήτησης λύσεων και γεφύρωσης των διαφορών ανάμεσα στις πλούσιες χώρες του Βορρά και στις χώρες του Νότου, που έχουν δεχθεί τα ισχυρότερα πλήγματα έχει φτάσει.

  Έτσι, το ΧΑ θα αναμένει και αυτό τα αποτελέσματα της Συνόδου, έχοντας και τη λήξη παραγώγων σήμερα, αλλά και έχοντας και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Όπως επισημαίνει ο Απ. Μάνθος, υπό αυτό το καθεστώς ο Γενικός Δείκτης έχει πάθει το τεχνικό σύνδρομο του Δ.Δ.Δ. (Διαγραμματικά Δολίως Διολισθαίνω) από τα υψηλά των πρόσφατων 670,31 μονάδων προς τις 619,53 μονάδες καταγράφοντας  απώλειες έως και -7,57%. Το μόνο γλυκαντικό στην πικρή πτωτική γεύση του Ιούλη είναι η αποκοπή μερισμάτων από αρκετές δεικτοβαρείς εταιρείες.  Από τα "γρανάζια" τώρα που αποτελούν και ρυθμίζουν τον Γενικό Δείκτη αυτό που φαίνεται να έχει μπλοκάρει την ανοδική του ρότα είναι κατά πρώτον το κομμάτι του 17,6% που ανήκει στον τραπεζικό κλάδο και κατά δεύτερον το κομμάτι του 7,4% των διυλιστηρίων.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, Βιοχάλκο, Jumbo, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Titan, Σαράντης και ΑΔΜΗΕ. 

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημειώνει κέρδη 2,12%, με την Coca Cola και τα Ελληνικά Πετρέλαια να κερδίζουν 1,10% και 1,07% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Λάμδα, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή οι Φουρλής και ΟΛΠ. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ