Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Ιουλ-2020 00:05

  Κάτσε Τούρκο να γεμίσω

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Τη δεύτερη χειρότερη απόδοση για το 2020  έχει παγκοσμίως ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου καθήμενος στα -30,59% λίγο πιο κάτω από το -31,13% του  Colcap Index της Bolsa de Valores de Colombia. Οι δε όγκοι των συναλλαγών που λαμβάνουν χώρα στις συνεδριάσεις του Ελληνικού Χρηματιστηρίου  από τις αρχές  Ιουλίου έως και σήμερα  είναι πολύ κοντά στο... κάτσε Τούρκο να γεμίσω. Οι ενεργοί επενδυτές εμφανίζονται να διαθέτουν εμπροσθογενή τουφέκια  με το όριο των 30 εκατ. μετοχών να έχει ξεπεραστεί μόνο κατά  την πρώτη μέρα του μήνα.

  πιν

   

  Υπό αυτό το καθεστώς ο Γενικός Δείκτης έχει πάθει το τεχνικό σύνδρομο του Δ.Δ.Δ. (Διαγραμματικά Δολίως Διολισθαίνω) από τα υψηλά των πρόσφατων 670,31 μονάδων προς τις 619,53 μονάδες καταγράφοντας  απώλειες έως και -7,57%. Το μόνο γλυκαντικό στην πικρή πτωτική γεύση του Ιούλη είναι η αποκοπή μερισμάτων από αρκετές δεικτοβαρείς εταιρείες.

  πιν

   

  Από τα "γρανάζια" τώρα που αποτελούν και ρυθμίζουν τον Γενικό Δείκτη αυτό που φαίνεται να έχει μπλοκάρει την ανοδική του ρότα είναι κατά πρώτον το κομμάτι του 17,6% που ανήκει στον τραπεζικό κλάδο και κατά δεύτερον το κομμάτι του 7,4% των διυλιστηρίων.

  Ο τομέας όμως που έχει "επισκευαστεί" και ετοιμάζεται να μπει σε λειτουργία ανοδικής ώθησης  είναι αυτός του 39,15% και αποτελείται από τον ΟΤΕ, τη Coca Cola HBC, τον Μυτιληναίο, τον ΟΠΑΠ, τη ΜΠΕΛΑ και τη Τενέργα. Να τονισθεί για τον μεν Μυτιληναίο ότι βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση δυναμικότητας  στον Γενικό Δείκτη ενώ για την Τενέργα εκτός από το γεγονός ότι έχει περάσει σε βαρύτητα  τη μητέρα  ΓΕΚΤΕΡΝΑ έχει φέρει  και τη ΔΕΗ να κοιτάει την πλάτη της. Αυτά όσον αφορά την ακτινογραφία του δείκτη. Όσον αφορά τώρα τη διαγραμματική του ανάλυση αυτό που προέχει είναι η διατήρηση της τιμής  σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος πάνω από το επίπεδο στήριξης των  630 με 626 μονάδων. Όσο η εν λόγω ζώνη παραμένει άτμητη τόσο θα καλλιεργηθούν τα κατάλληλα αντίμετρα για να στρέψουν τον δείκτη προς την περιοχή εγρήγορσης των  αγοραστών στις 660 με 670 μονάδες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ημερήσια αύξηση του όγκου συναλλαγών άνω των 35 εκατ. μετοχών.

  Από την εμπεριστατωμένη τεχνική ανάλυση του Γενικού Δείκτη το σημείο που εμφανίζεται να παίζει ρόλο στη βραχυχρόνια ανοδική φυγή είναι η περιοχή όπου "κροσάρουν" οι 3 διαγραμματικοί δείκτες,  στις 643 με 645 μονάδες. Η ανοδική τμήση τους θα ωθήσει τον Γενικό Δείκτη να κατασκευάσει σκαλοπάτια προς τη ζώνη των 660 με 665 μονάδων. Επίσης ο δείκτης Σχετικής Ισχύος (RSI) δείχνει να έχει περάσει πάνω από τις 45 μονάδες τεχνικού δείκτη αποχαρακτηρίζοντας την oversold  κατάσταση, ενώ o γρήγορος MACD  έχει πάρει μετά από πολλές συνεδριάσεις μια ανοδική κλίση τμήσης του Signal κινητού. Τέλος ο ταλαντωτής Williams %R  έχει διέλθει στην ουδέτερη ζώνη περνώντας πάνω από τα διόδια των έντονα πτωτικών ρευστοποιήσεων.

  πιν

   

  Ελαφρώς καλύτερη εικόνα από εκείνη του Γενικού Δείκτη αποτυπώνει στην εμπεριστατωμένη τεχνική ανάλυση  ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ XA Large Cap. Εδώ φαίνεται ότι ο ένας από τους 3 διαγραμματικούς δείκτες έχει ήδη κροσαριστεί ανοδικά ενώ οι άλλοι δύο θα ενδώσουν με την ανοδική τμήση των 1.560 μονάδων. Επιτυχής διάσπαση θα σπρώξει ανοδικά προς το επόμενο σημείο αντίστασης των 1.625 μονάδων. Και εδώ όπως και στον Γενικό Δείκτη είναι εμφανή τα σημάδια πιθανής ανοδικής κίνησης τόσο στον  RSI και τον MACD όσο και στον Williams %R. Ως προωθητικό καύσιμο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η άνοδος του όγκου συναλλαγών των μετοχών που απαρτίζουν το  FTSE/ XA Large Cap άνω των 30 εκατ. τεμαχίων.

  πιν

   

  Προσπάθεια να δώσει το ανοδικό του παρόν κάνει και ο Τραπεζικός Δείκτης δίχως όμως  τα εμφανή τεχνικά στοιχεία για κάτι τέτοιο. Στην εμπεριστατωμένη του ανάλυση θα πρέπει να πατήσει γερά πάνω από τους αντίστοιχους 3 διαγραμματικούς δείκτες και την περιοχή των 355 με 357 μονάδων για να πραγματοποιήσει την πιθανή  βέλτιστη ανοδική κίνηση προς το προπύργιο των 390 μονάδων. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει ο Τραπεζικός Δείκτης να στρίψει το ματσάκι και όχι τη… βίδα στους πτωτικούς τεχνικούς ταλαντωτές  Relative Strength Index, Moving Average Convergence/Divergence  και Williams %R. 

    

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ