Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Οκτ-2022 19:10

  ΥΠΕΞ για τουρκολυβικό μνημόνιο: Θα υπερασπιστούμε με όλα τα νόμιμα μέσα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

  ΥΠΕΞ για τουρκολυβικό μνημόνιο: Θα υπερασπιστούμε με όλα τα νόμιμα μέσα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή του νέου μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και θα τα υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

  Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο βάσει Διεθνούς Δικαίου, τονίζοντας επίσης ότι η χώρα μας διατηρεί δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία ορίζεται με τη μέση γραμμή εφόσον δεν έχει υπάρξει διμερής συμφωνία.

  Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει ότι το τουρκο-λιβυκό "μνημόνιο" του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να το επικαλείται κανείς.

  Τέλος, εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις που έχουν γίνει από την πλευρά της Λιβύης για ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου.

  Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

  "Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή "μνημονίου συνεργασίας" μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.

  Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

  Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

  Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.

  Τέλος, επισημαίνεται ότι το τουρκο-λιβυκό "μνημόνιο" του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται.

  Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω "μνημονίου" θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

  Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

  Εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα στην Τρίπολη."

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ