Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Οκτ-2022 15:35

  Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τους υδρογονάνθρακες

  Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τους υδρογονάνθρακες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17.06

  Στην Τρίπολη, πρωτεύουσα της Λιβύης, μετέβη με την αντιπροσωπεία του ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, ο οποίος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Λίβυα ομόλογό, Νάιλα Μανγκούς του ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στον τομέα των υδρογονανθράκων.

  "Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές και λιβυκές εταιρείες όπως η έρευνα και η γεώτρηση, τόσο στη στεριά όσο και στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας με αμοιβαία κέρδη. Είναι υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας μας, θα ανακοινώσουμε το περιεχόμενο αφού υπογραφεί".

  Σε σχετική ανάρτηση στο Twitter προχώρησε o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

  Στη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την εν λόγω επίσκεψη είχε αναφέρει: "Με τις οδηγίες του Προέδρου μας, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εμπορίου Μεχμέτ Μους, ο διευθυντής Επικοινωνίας της προεδρίας της Τουρκίας, Φαχρετίν Αλτούν και ο πρέσβης στον ΟΗΕ, Ιμπραΐμ Καλίν θα πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη στις 3 Οκτωβρίου 2022. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, προβλέπεται να συζητηθεί η διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Λιβύη και οι εκλογές στο πλαίσιο αυτό, ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στρατιωτικής εκπαίδευσης, και την ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά ζητήματα.

  "Είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους υποστήριξη για την εδραίωση της ειρήνης. Οι σχέσεις με τη Λιβύη αντλούν τη δύναμή μας από την κοινή μας ιστορία. Υπογραμμίσαμε αμοιβαία τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε τις σχέσεις μας. Υπογράψαμε δύο συμφωνίες. Επί του παρόντος, οι φίλοι μας συνεχίζουν να διαπραγματεύονται επ' αυτού", δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

  "Υπάρχουν πολλά προσχέδια εγγράφων. Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις μας για αυτά τα έγγραφα με εποικοδομητικό τρόπο. Σχεδιάζουμε να υπογράψουμε αυτές τις συμφωνίες στην επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας. Θα σταθούμε δίπλα στη Λιβύη χωρίς δισταγμό. Θέλουμε η Türk Havva Yolları (Turkish Airlines) να ξεκινήσει ξανά τις πτήσεις. Χαιρετίζουμε τα βήματα που έλαβε η λιβυκή πλευρά σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα στο αεροδρόμιο. Οι ειδικοί φίλοι μας από την THY θα έρθουν στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις για να επιθεωρήσουν ξανά και θέλουμε αυτές οι πτήσεις να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την απαραίτητη υποστήριξη στη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης. Η λύση των πολιτικών ζητημάτων γίνεται με διάλογο. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να οικοδομήσουμε μια θάλασσα ειρήνης στη Μεσόγειο. Οι τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο κυρίαρχες χώρες", συμπλήρωσε ο Τσαβούσογλου.

  "Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράψαμε επιδεικνύει τα κέρδη τόσο των τουρκικών όσο και των λιβυκών εταιρειών με αμοιβαία κατανόηση στη θάλασσα και στη στεριά. Αυτή η συμφωνία είναι μια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών. Τόσο η Τουρκία όσο και η Λιβύη έχουν ενημερώσει τον ΟΗΕ ότι έχουμε υπογράψει μια τέτοια συμφωνία. Έχουμε ειδοποιήσει. Εμείς, ως Τουρκία, έχουμε μεταβιβάσει τα σύνορα των περιοχών της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας στον ΟΗΕ. H Λιβύη θα πρέπει να ενημερώσει τον ΟΗΕ από την πλευρά της", προσέθεσε.

  Ένας δημοσιογράφος είπε: "Μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις για τα μνημόνια που υπέγραψαν σήμερα η Τουρκία και η Λιβύη, αλλά μπορούμε να πούμε ότι πίσω από την υπογραφή αυτού βρίσκεται η ενεργειακή κρίση που βιώνει ο κόσμος;" Απαντώντας στην ερώτησή του, ο Τσαβούσογλου είπε: "Φυσικά, υπάρχει ενεργειακή κρίση στον κόσμο, αλλά ως Τουρκία δεν είμαστε μια χώρα που υποφέρει από την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού". Ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι χώρα διέλευσης στην ενέργεια χάρη στις έξυπνες πολιτικές που ακολουθεί και συνέχισε ως εξής: "Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων με αυτή την έννοια, τόσο στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και με φυσικό αέριο".

  Νωρίτερα, πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά. Θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της, συμπλήρωναν. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο, συμπλήρωναν.

  Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ