Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Σεπ-2022 10:17

  ΣΥΡΙΖΑ: Το πολιτικό συμφραζόμενο της επίσκεψης Τσίπρα στη ΔΕΘ και η "κυβέρνηση των ηττημένων"

  5682173
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Για τους μυημένους στη Συριζαική Ιερουσαλήμ, η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ με όσα διαμήνυσε με την ομιλία του και όσα διευκρίνισε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ακολούθως, δεν εμπεριείχαν καμια "έκπληξη" της τελευταίας στιγμής. Ιδίως σε επίπεδο πολιτικών θέσεων. 

  Όπερ σημαίνει πως ό,τι υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο -τουλάχιστον- ένα χρόνο ως πολιτικές θέσεις, παρέμειναν αμετάβλητο παρά τις πυκνές εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο ( μετά και από τη ρήξη του Νίκου Ανδρουλάκη με τον πρωθυπουργό). 

  "Κυβέρνηση ηττημένων"

  "Όχι" σε σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα ακόμη και αν τα αριθμητικά κουκιά "βγαίνουν", διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας, επιμένοντας στο "κάψιμο" ενός σεναρίου κυβέρνησης "μειοψηφίας" ( τερατογένεσης το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός) στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες της απλής αναλογικής.

  Είναι η πολλοστή φορά που το δηλώνει τους τελευταίους μήνες, παρότι στο εσωτερικό του κόμματός του ( κυριώτατα από στελέχη της Ομπρέλας), το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας των "προοδευτικών δυνάμεων" ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο νικητής της κάλπης, όχι μόνο δεν έχει εγκαταλειφθεί αλλά αντιθέτως προωθείται ως βιώσιμη εναλλακτική. 

  "Δεν διεκδικούμε να είμαστε μια κυβέρνηση των ηττημένων. Για να προχωρήσει αυτή η δυνατότητα, αυτή η προοπτική της νέας μεγάλης αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος, υπάρχει μόνο μια εκδοχή (...)   Να είναι πρώτος στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ"
  Αν είναι η πρώτη η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, θα έχει αυτός τον πρώτο λόγο. Θα πάρει την πρώτη εντολή, θα έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει συσχετισμούς και να φτιάξει αυτός μια κυβέρνηση. Ενδεχομένως με τον κ. Βελόπουλο, ή δεν ξέρω με ποιον", είναι η χαρακτηριστική αποστροφή του. 

  Το "όχι" σε κυβέρνηση μειοψηφίας ή εν πάση περιπτώσει σε κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του νικητή των εκλογών, δεν το εκστόμισε μόνον για λόγους πολιτικής τάξης. Το συνέδεσε απολύτως και με το βλέμμα στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς ασφαλώς να το κατονομάσει, μιλώντας για αφόρητες συστημικές πιέσεις που θα δεχθεί εάν ο νικητής των εκλογών είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

  Σενάρια τρικομματικής και συνεργασίας με Ν.Δ

  Παρά τα πολλά και διάφορα  σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουν κυκλοφορήσει στα δημοσιογραφικά γραφεία ιδίως τον τελευταίο χρόνο- με αφετηρία ίσως τη μετριοπαθή στάση που είχε επιδείξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές περί συνεργασίας Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε εισέτι μια φορά πως δε νοείται συνεργασία των δυο πόλων του πολιτικού συστήματος παρεκτός και συντρέχουν λόγοι σοβαρής εθνικής απειλής.

  "Η σύμπλευση των δυο πόλων του πολιτικού συστήματος θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μονάχα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Να χτυπήσω ξύλο, δεν έχουμε και ελπίζω να μην έχουμε το επόμενο διάστημα. Αλλιώς θα ήταν πράγματι μια τερατογένεση αυτό", είπε επακριβώς, απορρίπτοντας κατηγορηματικά και τα πιο νωπά σενάρια περί σχηματισμού τρικομματικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ανάληψη πρωθυπουργίας από τον νικητή των εκλογών:

  "Δε μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, δε μας αφορούν σενάρια πρωθυπουργών που θα  έχουν βγει από τον δοκιμαστικό σωλήνα ή από παρακάμερες συμφερόντων". 

  Η μισή "συγγνώμη" στη Μεσαία Τάξη

  Πιθανώς και για λόγους εσωκομματικών ισοροπιών ( πολύ "αίμα" έχει χυθεί στην αρένα του ΣΥΡΙΖΑ για την επιβάρυνση της μεσαίας Τάξης επί της διακυβέρνησής του- Αλήστου μνήμης η κόντρα Π.Πολάκη- Ευ. Τσακαλώτου), ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε φραστικά "μισή συγγνώμη" στη μεσαία Τάξη μεν αλλά ολόκληρη, σε επίπεδο προγραμματικού λόγου:

  1. Επιβαρύνθηκε υπερβολικά το 2010-2015 αλλά επί των ημερών μας ανέκτησε λίγο έδαφος

  2. Παρά ταύτα "αδικήσαμε τη μεσαία Τάξη , το έχω πει πρώτος"

  3. Αλλά δεν ήταν επιλογή μας, είχαμε την τρόικα και έπρεπε να βγούμε από τα μνημόνια. 

  Η διαρκής υπόμνηση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως δεν ήταν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησής του η επιβάρυνση της μεσαίας Τάξης, δεν είναι ούτε τυχαία ούτε συγκυριακή. ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να άρει την επιφυλακτικότητα των μεσαίων στρωμάτων μπροστά στο ενδεχόμενο επιστροφής του στην εξουσία, εκπέμποντας το μήνυμα πως δεν στέργει και δεν εκφράζει πολιτικά μόνον τους εξαθλιωμένους οικονομικά Πολίτες. Κοινώς πως δεν είναι πολιτικός "εχθρός" των νοικοκυραίων. 

  Υποκλοπές, ΠτΔ και Βενιζέλος

  Οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις ( συμπεριλαμβανομένης της "φρέσκιας" σε επίπεδο δημοσιεύσεων) υπόθεσης του Στ. Πιτσιόρλα, είχαν κυρίαρχη θέση στα ερωτήματα που κλήθηκε να απαντήσει ο κ. Τσίπρας στο πλαίσιο της ΔΕΘ. 

  Επ αυτών, επανέλαβε ότι:

  1. Θα έπρεπε να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός

  2. Για το ζήτημα Πιτσιόρλα δεν έχει να δώσει καμία εξήγηση γιατί δεν παρενέβη πουθενά απλώς ενημερώθηκε από τον τότε Διοικητή της ΕΥΠ Γ. Ρουμπάτη για την παρακολούθησή του και πως ενημερώθηκε και ο  πρωθυπουργός για την υπόθεση αυτή με τον Γ. Ρουμπάτη να του παραδίδει όλους τους φακέλους μετά την αλλαγή της Κυβέρνησης.

  3. Περιμένει από την πρόεδρο της Δημοκρατίας να τοποθετηθεί σχετικά με την επίκληση του απορρήτου από την πλευρά της πλειοψηφίας που " εξευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία, γιατί η επίκληση είναι απόρρητο απέναντι στη Βουλή. Που εξευτελίζει κάθε έννοια δημοκρατικής λογοδοσίας και δημοκρατικής ευθύνης. 

  4. Οι απόψεις του Ευ. Βενιζέλου ( απέναντι στην κυβερνητική "γραμμή") είναι "αυτές που θα περίμενε κανείς ν’ ακούσει από κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη ή επιστήμονα, συνταγματολόγο ή μη. Ως εκ τούτου, αυτό του πιστώνεται θετικά", δεδομένου ότι έχει " ένα εκτόπισμα το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό".  Δεν τίθεται θέμα συμπόρευσης του με τον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο γιατί: "Δεν νομίζω ότι ο κ. Βενιζέλος διατύπωσε αυτές τις απόψεις διότι επιδιώκει να τις εξαργυρώσει σε κάποιο πολιτικό σχήμα, τουλάχιστον δε θα είμαι εγώ αυτός που θα τον αδικήσω με τέτοιο κατάφωρο τρόπο".

  Τα ρωσικά ρούβλια
   

  Στη συζήτηση δε περί παρέμβασης του ρωσικού παράγοντα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας μας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σήκωσε το "γάντι", με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών:

  "Να δούμε στην πράξη, να γίνει μια έρευνα αν όντως είχαμε ή έχουμε παρέμβαση του ρώσικου παράγοντα στα ελληνικά πράγματα. Και να ξεκινήσουμε αυτή την έρευνα μαζί από όσα συνέβησαν ιδιαίτερα στη βόρειο Ελλάδα την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών και της υποκίνησης διαδηλώσεων και της χρηματοδότησης των αντιδράσεων" είπε, καταλήγοντας με αιχμές για την κυβερνητική παράταξη: "Όταν εμείς προχωρήσαμε τότε στην απέλαση πολιτών και διπλωματών που είχαμε ενδείξεις ότι συμμετέχουνε σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, η στάση του κυρίου Μητσοτάκη ήταν ότι κάνουμε ζημιά στα εθνικά συμφέροντα διότι διαταράσσουμε τις σχέσεις μας με τη φίλη Ρωσία".

   


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ