Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 17-Σεπ-2022 20:13

  Αλ. Τσίπρας: Θα επανακρατικοποιήσουμε τη ΔΕΗ - Σχέδιο έξι προτεραιοτήτων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:36

  Της Νίκης Ζορμπά 

  Με ένα ευρύ φάσμα μέτρων προς όλους -πλην μεγάλων επιχειρήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με σύνθημα "Δικαιοσύνη παντού", είπε "όχι σε δυσβάσταχτα βάρη σε μεσαία τάξη και αδύναμους", ως είχε προαναγγελθεί ότι θα πράξει. Σε αυτό το πλαίσιο δεσμεύτηκε για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, αύξηση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ σε όλους, αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αλλά και αύξηση φορολογίας στα μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ, καθώς και "ανακατεύθυνση" των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

  Θέτοντας το δικό του εκλογικό διακύβευμα, κάλεσε τις όμορες πολιτικές του δυνάμεις να εστιάσουν σε όσα τους ενώνουν παρά τους χωρίζουν, μιλώντας για δίλημμα: "Δημοκρατία ή ολιγαρχία. Δημοκρατία ή οικογενειοκρατία. Δημοκρατία ή απολυταρχία. Κράτος ή παρακράτος".

  Επανέλαβε ωστόσο ότι προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της απλής αναλογικής, ακυρώνοντας εμμέσως τα σενάρια για δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης "μειοψηφίας" χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος. 

  Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι θα αποφύγει να αναλωθεί σε καταγγελτικό λόγο προκειμένου να παρουσιάσει τη θετική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ και του κυβερνητικού του προγράμματος. 

  Ο ίδιος πάντως, "προεξοφλώντας" την κριτική για τα μέτρα που ανακοίνωσε είπε πως θα ακουστούν αιχμές αποδόμησής τους ότι "αυτά δεν γίνονται", επιμένοντας περί του αντιθέτου. 

  Αναλυτικά, το σχέδιο που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, το οποίο βασίζεται σε έξι προτεραιότητες, προβλέπει τα εξής:

  1. Ενεργειακή κρίση

  - Επανακρατικοποίηση ΔΕΗ. Ανάκτηση τουλάχιστον του 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο. 

  -Αποσύνδεση τιμής της  χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου. Όπως έπραξαν οι χώρες της Ιβηρικής κρατώντας χαμηλά το κόστος για τους καταναλωτές.

  -Ανώτατος συντελεστής κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%. 

  -Παρέμβαση σε λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, με ανώτατα όρια τιμών και με την προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας.

  -Ανώτατο όριο τιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα.

  - Επιβολή διατίμησης στη λιανική φυσικού αερίου προστατεύοντας τους 700.000 καταναλωτές που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

  -Αξιοποίηση για όσο χρειαστεί το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη.

  -Προστασία από αποκοπές ειδικά σε ευάλωτους καταναλωτές. 

  2. Ακρίβεια

  - Μείωση σε ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ

  - Κατάργηση καταβολής ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο 

  - Μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή,  6%

  Ενίσχυση του εισοδήματος

  Για τους μισθωτούς:

  - Αύξηση κατώτατου μισθού με νόμο στα 800 ευρώ.

  - Θεσπίζουμε μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. 

  - Και παράλληλα, επαναφέρουμε τον καθορισμό στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, με κατώτατο όριο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε έτους.

  Για τους συνταξιούχους:

  - Επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις. 

  - Επαναφορά 13ης σύνταξης του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια. Και υπενθύμισε ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις από 1/1/23 είναι νόμος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

  - Για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αύξηση στις  10.000 ευρώ, για το αφορολόγητο. Αλλά και για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες το αφορολόγητο αυξάνεται στις 10.000 ευρώ.

  Για τους μικρομεσαίους:

  - Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

  - Ρύθμιση χρεών, διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα  της υγειονομικής κρίσης

  - Και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξη στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.

  - Θέσπιση  ακατάσχετου επαγγελματικό λογαριασμό για πληρωμές λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων.

  - Αντικατάσταση πτωχευτικού κώδικα, με  έναν νέο που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.

  3. Κοινωνικό Κράτος

  - Κατάργηση των νόμων  Χατζηδάκη με επαναφορά ρυθμίσεων για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τη δήλωση των ωραρίων και των υπερωριών.  

  - Επανίδρυση ΣΕΠΕ, για να είναι μόνιμα στο πεδίο και να παρεμβαίνει για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

  - Εφαρμογή σταδιακά το 35άωρο χωρίς μείωση των αποδοχών.

  ΕΣΥ

  - Πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Και επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας. 

  - Μονιμοποίηση συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή, σταματάμε τη τιμωριτική αναστολή εργασίας για υγειονομικούς και εντάσσουμε όλο το υγειονομικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά. 

  - Εισαγωγικός μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ.

  - Αναλογικές αυξήσεις των μισθών προβλέπουμε για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό. 

  Αύξηση σε Τοπικές Μονάδες Υγείας από 127 σε 380 σε ολόκληρη τη χώρα, εδραιώνουμε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, το δίκτυο κατ’ οίκον φροντίδας, ολοκληρώνουμε την επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ

  Δημόσια Παιδεία:

  - Καθιερώνουμε τη 14 χρόνη υποχρεωτική εκπαίδευση.

  - Ενισχύουμε με 20.000 διορισμούς μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τους αναπληρωτές. 

  - Θεσπίζουμε τη ρήτρα αυτόματης πρόσληψης, ώστε αυτόματα να διορίζεται ένας εκπαιδευτικός για καθένα που θα συνταξιοδοτείται.

  - Διπλασιάζουμε σε βάθος τετραετίας τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, αλλά και τον αριθμό των μελών ΔΕΠ. 

  - Καθιστούμε δωρεάν τη φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ προβλέπουμε ειδική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων.

  - Επαναφέρουμε το σύστημα εισαγωγής των "πράσινων” και "κόκκινων” σχολών, που παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο με μόνον την απόκτηση του απολυτηρίου.  

  - Επαναφέρουμε τη λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών. 

  - Διαμορφώνουμε Εθνικό Σχέδιο Φοιτητικής Στέγης. 

  - Καταργούμε τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της ΕΒΕ και της πανεπιστημιακής αστυνομίας. 

  ΑΜΕΑ

  - Αυξάνουμε το αναπηρικό επίδομα κατά 20% για 172.000 συμπολίτες μας.

  - Εξασφαλίζουμε προσωπικό φροντιστή ή βοηθό για 70.000 άτομα και εργαλεία αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια κλπ) σε όλους τους δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις

  - Δημιουργούμε προσβάσιμες γειτονιές σε 20 πόλεις.

  - Διευκολύνουμε την επικοινωνία του ανάπηρου με το Δημόσιο, απλοποιώντας και μειώνοντας τη περιττή γραφειοκρατία.

  4. Πράσινη μετάβαση- παραγωγική ανασυγκρότηση

  - Ανακατευθύνουμε μέρος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση  Νοικοκυριών, Αγροτών, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Ενεργειακών Κοινοτήτων ώστε να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν με μικρά έργα ΑΠΕ. (μοντέλο prosumer).

  - Επενδύσεις για εκσυγχρονισμό και επέκταση των υποδομών του ηλεκτρικού δικτύου προκειμένου να υποδεχτούν τις νέες ΑΠΕ. 

  - Εξασφαλίζουμε ικανό μέρος του υφιστάμενου ηλεκτρικού χώρου για μικρά έργα ΑΠΕ και επιταχύνουμε τις επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και στην αποθήκευση ενέργειας για να εισαχθούν περισσότερες.

  - Υλοποιούμε ένα διευρυμένο πρόγραμμα Εξοικονομώ για Κατοικίες συνεχώς ανοιχτό για αιτήσεις που θα καλύπτει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. 

  - Θεσπίζουμε ενισχυμένο πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης για Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενους – αγρότες (Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις)     

  - Χρηματοδοτούμε τους Δήμους για την εγκατάσταση ΑΠΕ με σκοπό την κάλυψη των καταναλώσεών τους αλλά και των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων δημοτών τους. 

  Για τη χρηματοδοτική στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Αγροτών

  - Ενισχύουμε τη ρευστότητα για Πολύ Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Στόχος μας είναι να μπορούν νέες και παλιές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε δάνεια με δίκαιους όρους που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια και τη μεγέθυνσή τους. 

  - Μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας ενισχύουμε τις μικροπιστώσεις χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις για Αυτoαπασχολούμενους, Αγρότες και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις. Πρόκειται για έναν καινοτόμο θεσμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που όμως εδώ και 3 χρόνια παραμένει ανενεργός. 

  - Για τη Βιομηχανία και τις Δυναμικές Υφιστάμενες και Νέες Επιχειρήσεις σε κλάδους αιχμής 

  - Χρηματοδοτούμε μεγάλα επενδυτικά σχέδια για υλοποίηση έργων ιδιοπαραγωγής ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας με στόχο τη δραστική μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία και στη μεταποίηση.

  - Αναβαθμίζουμε και ενισχύουμε τα εξαιρετικά επιτυχημένα  χρηματοδοτικά προγράμματα Equifund και "Ερευνώ – Δημιουργώ - Καινοτομώ" που δημιούργησε η Κυβέρνησή μας για την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.

   Χρηματοπιστωτικό σύστημα 

  - Την Εθνική Τράπεζα, με το ποσοστό του Δημοσίου στο 40%,  τη μετατρέπουμε σε ισχυρό Δημόσιο Πυλώνα του τραπεζικού συστήματος.

  - Κατευθύνουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην πραγματική οικονομία, στη βάση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.

  - Εφαρμόζουμε πολιτική προσανατολισμένη στο δημόσιο συμφέρον για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. 

  - Και Θεσπίζουμε ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών και τη λειτουργία των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων (servicers)

  5. Ισχυρό Δημοκρατικό Κράτος

  Δικαιοσύνη

  - Αποκαθιστούμε τις μισθολογικές, φορολογικές αδικίες σε όλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης.

  - Ενισχύουμε τη στελέχωση, τις κτιριακές υποδομές και την επέκταση της "Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης".

  - Κόβουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας.

  - Μειώνουμε τις θέσεις αντιπροέδρων στα Ανώτατα Δικαστήρια.

  - Θεσπίζουμε τη διατύπωση γνώμης από δικαστικές ενώσεις και δικηγορικούς συλλόγους για την επιλογή της ηγεσίας των Δικαστηρίων.

  - Βάζουμε τέλος στις λεγόμενες περιστρεφόμενες πόρτες. 

  - Όποιος δικαστής επιθυμεί να αξιοποιηθεί σε οποιαδήποτε θέση μετά τη συνταξιοδότησή του, θα γνωρίζει ότι δε θα έχει πρόσθετη, πέραν της σύνταξής του, αμοιβή.

  - Δίνουμε νέο προσανατολισμό στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

  - Με αύξηση των εισακτέων, αύξηση του απαιτούμενου χρόνου άσκησης της δικηγορίας και ενίσχυση της κοινωνικής εμπειρίας με υποχρεωτικές έρευνες και άσκηση σε κοινωνικές δομές.

  - Βάζουμε τέλος στην κακή νομοθέτηση.

  - Με μόνιμες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές στελεχωμένες αποκλειστικά από εκπροσώπους θεσμών του νομικού κόσμου, των πανεπιστημίων και της κοινωνίας. 

  - Κατοχυρώνουμε νομοθετικά τον όρο "γυναικοκτονία". 

  - Κατοχυρώνουμε νομικά το γάμο για όλα τα πρόσωπα. 

  - Καταργούμε όλες τις ποινικές ασυλιών που έχουν προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια. Με πρώτη την ασυλία των τραπεζικών στελεχών. 

  ΜΜΕ

  - Ενισχύουμε οικονομικά εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ με βάση τις πραγματικές ανάγκες και με διαφανή κριτήρια, χωρίς εύνοιες και εξαιρέσεις.

  - Επαναφέρουμε την υποχρέωση για 400 εργαζόμενους σε όλους τους σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.

  - Θεσπίζουμε έλεγχο της αδιαφανούς και αδικαιολόγητης χρηματοδότησης και των δανείων που δόθηκαν σε ΜΜΕ.

  - Επανεκκινούμε τη διαδικασία αδειοδότησης των περιφερειακών ΜΜΕ.

  - Επιλέγουμε τη Διοίκησης της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

  ΕΥΠ

  -Επαναφέρουμε την ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

  -Καταργούμε την κατάπτυστη τροπολογία που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης από την ΕΥΠ μετά την ολοκλήρωσή της.

  -Ορίζουμε νομοθετικά τους λόγους "εθνικής ασφάλειας".


  -Θεσπίζουμε έλεγχο από Δικαστικό συμβούλιο και έγκριση με αιτιολογημένη απόφαση της άρσης του απορρήτου.

  -Εξασφαλίζουμε την Ουσιαστική συμμετοχή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της ΑΔΑΕ στον ορισμό του Διοικητή της ΕΥΠ.

  6. Δημογραφικό

  - Επίδομα μητέρας

  *Αναδιαμορφώνουμε το επίδομα παιδιού και το μεταφέρουμε αποκλειστικά στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη του, ανεξαρτήτως σπουδών.

  *Και από τη σύνταξή της και μετά, εφόρου ζωής.

  *Διαμορφώνουμε το επίδομα μητέρας στα 70 ευρώ στο πρώτο παιδί, άλλα 105 στο δεύτερο και 140 στο τρίτο.

  - Εξισώνουμε την άδεια μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

  - Επεκτείνουμε το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες, ώστε όλες οι εργαζόμενες να αντιμετωπίζονται ενιαία 

  - Θεσπίζουμε ειδική άδεια μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες και ελεύθερες επαγγελματίες.

  - Πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά 

  - Επιδοτούμε το ενοίκιο για 400.000 νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών: 

  *Διπλασιάζοντας το επίδομα από 70€ σε 140€/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.

  *Από 140€  σε 280€, για ζευγάρι με ένα παιδί.

  *Και από 175€ σε 350€/μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά.

  - Ενώ αυξάνουμε και τα εισοδηματικά όρια.

  - Τέλος στην εξάπλωση του Airbnb.  Δημιουργούμε τράπεζα στέγης από υπάρχοντα διαμερίσματα και κατοικίες είτε του δημοσίου είτε ιδιωτών, με ισχυρά κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης και μείωσης φόρων.

  Μεταρρύθμιση πλαισίου για Μετανάστες

  - Αλλάζουμε τη διαδικασία της πολιτογράφησης, απλοποιώντας την εξεταστική διαδικασία 

  - Θεσπίζουμε πολιτογράφηση με δειγματοληπτική συνέντευξη για άτομα που έχουν αποδεδειγμένα κλείσει 25 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα και για όσους έχουν γεννήσει παιδιά στην Ελλάδα και αυτά, βάση του νόμου, έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.

  Ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης 

  "Οι δράσεις για το παραγωγικό μοντέλο, τις υποδομές υγείας, την τράπεζα στέγης που παρουσίασα, είναι συμβατές με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες, και θα χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα από τους ευρωπαϊκούς πόρους. Περίπου 20 με 25 δισ. ευρώ, μπορούν να κινητοποιηθούν για τα προγράμματα  από μια συνολική δεξαμενή που ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ συνυπολογίζοντας εκτός από Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027" είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 

  Επίσης, αναφέρθηκε σε επιπλέον δράσεις αναδιανομής. Οπως για παράδειγμα όσον αφορά τη φορολόγηση εταιρειών ενέργειας: 

  - Για τα υψηλά μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ αυξάνουμε τον συντελεστή φορολόγησης στο 10% ,

  - Για τις επιχειρήσεις που απρόσμενα και αδικαιολόγητα παρουσιάζουν ουρανοκατέβατα κέρδη μέσα στην κρίση, και μιλώ για τις επιχειρήσεις παραγωγής και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, τις επιχειρήσεις διύλισης και εμπορίας πετρελαίου και παροχής φυσικού αερίου προχωρούμε στη φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών τους.

  Οι παρεμβάσεις αυτές θα αποφέρουν στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 3 δισ. ευρώ είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

  Και κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είπε ότι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών είναι δημοκρατία ή ολιγαρχία, κράτος ή παρακράτος.  Αναφέρθηκε παράλληλα σε κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Οι έξι άξονες της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ