Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 18-Σεπ-2022 15:38

  Η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλ. Τσίπρα, στην ερώτηση του Capital.gr

  5682173
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η απεσταλμένη του Capital.gr και της εφημερίδας "Κεφάλαιο", Νίκη Ζορμπά, έθεσε το εξής ερώτημα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ:

  "Καλησπέρα κύριε πρόεδρε. Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Πέρυσι σε αυτήν εδώ την αίθουσα ξανά, σε ερώτηση του Capital, είχατε δηλώσει ότι σας ανησυχεί η πορεία του χρέους και μάλιστα είχατε πει επακριβώς σε ότι αφορά το χρέος περισσότερο σας ανησυχεί ότι δεν υπάρχουν υποδομές ανθεκτικότητας για όταν θα διαπιστωθεί ότι έχει υπερβεί τα εσκαμμένα και θα πρέπει να ακολουθήσει μείωσή του. Σας ρωτώ λοιπόν σε σχέση με τις χθεσινές σας εξαγγελίες έχετε υπολογίσει το πόσο θα επιβαρύνει το πρόγραμμα που αναγγείλατε την πορεία του χρέους της χώρας, ενδεχομένως το πόσο θα επιβαρυνθεί ακόμη λόγω της αντίδρασης των αγορών και κυρίως κύριε Τσίπρα, σε συνέχεια των ανακοινώσεων για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ έχετε ζυγίσει τον κίνδυνο για φυγή επενδυτών μετά από αυτήν την εξαγγελία; Ευχαριστώ".

  Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα:

  Να τα πιάσουμε ένα-ένα. Επαναλαμβάνω ότι όλα τα μέτρα που εξήγγειλα χθες είναι μέτρα κοστολογημένα και το κόστος τους όσο και αν σας φαίνεται παράδοξο δεν είναι υπερβολικό. Είναι κατά τι μεγαλύτερο από το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, μόνο που έχουν άλλη λογική, άλλη αντίληψη. Επαναλαμβάνω, η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη είναι φορολογούμε όποιον μιλάει ελληνικά για να χρηματοδοτούμε την αισχροκέρδεια. Εμείς λέμε ότι παίρνουμε από την αισχροκέρδεια και δίνουμε ανάσα στη μεσαία τάξη και στους αδύναμους. Αυτή είναι η βασική αντίθεση.

  Τώρα για το χρέος, όπως γνωρίζετε είπα και πριν, η χώρα έχει το κεφάλι έξω από το νερό διότι εμείς το ρυθμίσαμε το χρέος. Μας κατηγορούσανε πολλοί γιατί αφήσατε 37 δισεκατομμύρια. Αν δεν είχαμε αυτά τα 37 δισεκατομμύρια δεν θα είχαμε τη δυνατότητα σήμερα να είμαστε με το κεφάλι έξω από το νερό και όταν εμείς τα καταφέρναμε όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης μας κατηγορούσε ότι είχαμε υπογράψει τέταρτο μνημόνιο και ότι θα φέρουμε πιστοληπτική γραμμή, ζητούσε μάλλον να φέρουμε πιστοληπτική γραμμή. Τα θυμάστε; Πιστεύω ότι όλοι το θυμόμαστε.

  Το επόμενο διάστημα χάρη στη δική μας ρύθμιση έχουμε ένα βατό ορίζοντα αποπληρωμών, χαμηλές αποπληρωμές τοκοχρεολυσίων για μια δεκαετία και με χαμηλό επιτόκιο για το μεγάλο πυρήνα του θεσμικού χρέους. Υπάρχει βεβαίως και το επιτόκιο των αγορών για το οποίο δανειζόμαστε για να χρηματοδοτούμε. Αυτός είναι ένας κίνδυνος ορατός, το επιτόκιο, τα spreads τα λεγόμενα που είναι η διαφορά του ελληνικού επιτοκίου από τα γερμανικά έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες πάρα πολύ, 130 μονάδες βάσης μέσα στο καλοκαίρι. Που πήγε άραγε εκείνο το Μητσοτάκης effect που μας λέγανε στην αρχή έχουν πέσει τα spreads γιατί είχε βγει η Νέα Δημοκρατία; Είχαν πέσει τα spreads διότι είχαμε αφήσει εμείς ρυθμισμένο το χρέος και μια οικονομία η οποία ήταν σε βιώσιμο μονοπάτι.

  Το κρίσιμο στοιχείο εδώ είναι να έχουμε το επιτόκιο, μέσα από το οποίο αναχρηματοδοτούμε το χρέος, σε ένα νούμερο το οποίο να είναι βιώσιμο σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης, δηλαδή να μην έχουμε μία αντίστιξη: μεγάλο επιτόκιο, χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για να εξασφαλίσουμε λοιπόν τη βιωσιμότητα το επόμενο διάστημα, χρειάζεται να έχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Με ένα σχέδιο το οποίο το μόνο που δίνει έγνοια είναι να δημιουργούνται κέρδη για λίγους, δεν δημιουργεί προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτά που σας λέω τώρα δεν αφορούν το επόμενο εξάμηνο, τον επόμενο χρόνο. Αφορούν την επόμενη δεκαετία που έχουμε χαμηλό ορίζοντα αποπληρωμών. Άρα λοιπόν έχουμε απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών και του τρόπου με τον οποίο πρέπει να διαχειριστούμε τα πράγματα για να μη βρεθούμε σε αδιέξοδο. 

  Τώρα σε σχέση με τους επενδυτές, κανένας κρίσιμος θεσμικός επενδυτής δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα αν δει ότι μια κυβέρνηση βάζει κανόνες δικαιοσύνης και σταματά το πλιάτσικο. Κάποιοι αετονύχηδες που θέλουν να έρθουν μέσα σε δύο χρόνια να κάνουν ας πούμε αρπαχτή και να φύγουνε, εντάξει, δεν τους θέλουμε όμως αυτούς, πραγματικά. Αυτούς έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία; Αρπαχτές; Στρατηγικούς επενδυτές έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, που θέλουν να έρθουν να επενδύσουνε όχι για δύο χρόνια, μεσομακροπρόθεσμα να έχουν ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, σταθερούς κανόνες, πολιτική σταθερότητα, δικαιοσύνη. Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και προοπτική χωρίς δικαιοσύνη; Δεν μπορεί να υπάρξει.

  Και εν τοιαύτη περιπτώσει να αντιστρέψω το ερώτημα κυρία Ζορμπά. Θα φύγουνε και από τη Γερμανία οι επενδυτές που κρατικοποιεί τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, από τη Γαλλία που κρατικοποίησε τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού φύγανε οι επενδυτές; Εδώ βρισκόμαστε σε ένα ενεργειακό τσουνάμι, δεν μιλάμε για ένα σχέδιο σοβιετικής έμπνευσης, εκτός αν έχουν γίνει όλοι σοβιετικοί στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που έχουνε κρατικοποιήσεις κρίσιμων τομέων για να μπορέσει να στηριχθεί η οικονομία και η κοινωνία. Κοιτάχτε τι γίνεται γύρω σας σε όλην την Ευρώπη σήμερα. Ξανά έχει μπει στο δημόσιο συμφέρον η συζήτηση για το δημόσιο συμφέρον μετ΄ επιτάσεως. Εμείς θα μείνουμε πίσω από αυτές τις εξελίξεις; Και την ώρα που όλος ο κόσμος στρέφεται σε ένα ισχυρό κράτος και αποτελεσματικό, εμείς να εμμένουμε στη λογική τη νεοφιλελεύθερη ότι τα πάντα τα ρυθμίζει η αγορά ακόμη και αν κάποιοι θα πρέπει να πεθάνουνε επειδή δεν μπορούν να προσαρμοστούν; Όχι. Δεν έχουμε αυτή την άποψη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ