Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 19-Σεπ-2021 14:58

  Τι απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση του Capital.gr

  Τι απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση του Capital.gr
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η απεσταλμένη του Capital.gr και της εφημερίδας "Κεφάλαιο", Νίκη Ζορμπά, στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ έθεσε το εξής ερώτημα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα

  Παρουσιάζετε μια εικόνα πλήρους καταστροφής την ώρα που η ανάπτυξη έκλεισε στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 στο 16,2% και η κυβέρνηση αναθεώρησε τον στόχο της για το σύνολο του έτους από το 3,6% στο 5,9%, με έγκυρους αναλυτές να εκτιμούν πως και αυτό το ποσοστό μπορεί να ξεπεραστεί.

  Αναρωτιέμαι κ. πρόεδρε,  ανησυχείτε για κάτι, όπως για παράδειγμα το χρέος ή απλώς καταστροφολογείτε, όπως ψέγατε τον κ. Μητσοτάκη πως έκανε επί των ημερών σας;

  Η απάντηση του κ. Αλέξη Τσίπρα:

  Κυρία Ζορμπά, καλοδεχούμενοι είναι οι αριθμοί της ανάπτυξης, αναφέρεστε στο 16% το δεύτερο τρίμηνο το 2021. Όμως αυτός ο αριθμό προκύπτει από τη σύγκριση σε σχέση με το αντίστοιχο δεύτερο τρίμηνο του 2020, που η χώρα ήταν σε καθολικό lock down. Η χώρα το 2020 είχε ύφεση συνολικά 8,2% και ήταν η δεύτερη χειρότερη σε όλη την Ευρώπη... στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ευρωζώνη μάλλον.

  Φέτος έχει μια ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο 16% όπως λέτε, πολύ ευχάριστο γεγονός και καλοδεχούμενο, αλλά αν δείτε τα στατιστικά, στα συγκριτικά στοιχεία με τις υπόλοιπες χώρες είμαστε προτελευταίοι. Έχουν πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης οι υπόλοιπες χώρες στο αντίστοιχο τρίμηνο. Δεν είναι για πανηγυρισμούς λοιπόν αυτό. Καλοδεχούμενο μεν, αλλά δεν είναι για πανηγυρισμούς. Και δεν είναι για πανηγυρισμούς όταν γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Διότι εκεί βρίσκεται και αν θέλετε η διαφορά μας η πολιτική με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί. Θέλουμε να ευημερούν και οι άνθρωποι. Σήμερα αυτό που βλέπουμε είναι να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά δυστυχούν οι άνθρωποι.

  Τώρα, σε σχέση με το τι μας ανησυχεί. Πολλά πράγματα μας ανησυχούν. Πρώτα απ' όλα μας ανησυχεί το γεγονός ότι βλέπουμε ένα διπλό άλμα. Και στους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και στο εμπορικό ισοζύγιο. Και αυτό είναι μια βραδυφλεγής βόμβα, μια παγίδα για μια οικονομία. Έχουμε δηλαδή το τελευταίο διάστημα, το δεύτερο τρίμηνο του 2021 16,2 % αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και 17% διόγκωση της ψαλίδας στο εμπορικό ισοζύγιο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι εισάγουμε πολύ περισσότερα απ' όσα εξάγουμε. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παραγωγικότητας στην ελληνική οικονομία. Έχουμε ένα μοντέλο αναπτυξιακό, ένα μοντέλο ανάπτυξης στο οποίο χρειάζεται ριζικός αναπροσανατολισμός. Δεν μπορεί μια οικονομία να είναι προσανατολισμένη στον τριτογενή τομέα και στις υπηρεσίες. Πρέπει να παραχθεί πλούτος. Και θα μου επιτρέψετε να πω, επειδή το κύριο μέρος της παρέμβασης μου χθες είχε να κάνει με το πώς θα μοιράσουμε δίκαια τον παραγόμενο πλούτο, πρέπει να μου δίνετε την ευκαιρία να επισημάνω ότι είναι αναγκαίο να παραχθεί πλούτος στη χώρα.

  Άρα είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε την παραγωγική βάση. Είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και την ποιοτική γεωργία. Είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε τη μεταποίηση και τη βιομηχανία. Είναι αναγκαίο να επενδύσουμε στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες. Να αξιοποιήσουμε τα μέγιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Να πάρουμε από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να μας δώσει η επένδυση μας στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Στην προοπτική της ψηφιοποίησης. Στην προοπτική της πράσινης οικονομίας. Να επενδύσουμε στην κυκλική οικονομία. Πρέπει να δώσουμε έμφαση και να πάρουμε ότι περισσότερο μπορούμε σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο πλούτος που παράγεται στον τόπο.

  Ο κύριος Μητσοτάκης δεν το κάνει αυτό ή κάνει κάποια πράγματα που είναι τετριμμένα. Και περιμένει μονάχα από την αύξηση της κατανάλωσης, που ως έναν βαθμό είναι αναμενόμενη μετά από έναν χρόνο lock down, να μας δείξει κάποιους αριθμούς που στην πραγματικότητα μεταδίδουν μια μαγική εικόνα για την ανάκαμψη της οικονομίας. Θεωρώ λοιπόν ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας, κυρία Ζορμπά, που πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με σχέδιο. Θεωρώ επίσης, επειδή αναφερθήκατε και κλείνω με αυτό, ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένουμε μια χώρα υπερχρεωμένη. Γιατί με ρωτήσατε και τι είναι αυτό που σας ανησυχεί. Ναι, με ανησυχεί αυτό. Εμείς καταφέραμε και πετύχαμε μια πάρα πολύ σημαντική ρύθμιση για το χρέος, η οποία έδωσε τη δυνατότητα πολύ χαμηλών αποπληρωμών σε ένα βάθος δεκαετίας.

  Σχεδόν μέχρι το 2030 δεν θα αντιμετωπίσουμε θέμα χρεοκοπίας. Αλλά εμείς παραδώσαμε το χρέος στο 170% του ΑΕΠ και σήμερα ο κύριος Μητσοτάκης το έχει φτάσει στο 220%... στο 230%, δεν είμαι πρόχειρος. Με δανεικά κάνει πολιτική. Και μάλιστα το κρίσιμο θέμα είναι με δανεικά να κάνεις πολιτική, ενισχύεις τη μεσαία τάξη; Ενισχύεις τους αδύναμους; Δημιουργείς υποδομές ανθεκτικότητας όταν θα κληθείς να αντιμετωπίσεις το ζήτημα ότι το χρέος υπερέβη τα εσκαμμένα και πρέπει να μειωθεί; Δεν το κάνει. Εκεί λοιπόν έγκειται η ανησυχία μου και νομίζω ότι σας έδωσα να καταλάβετε ότι έχουμε και μια τελείως διαφορετική οπτική για τη στρατηγική με την οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτές οι αδυναμίες.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ