Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Σεπ-2021 10:44

  Από το "αστέρι" στο σήμα του ΣΥΡΙΖΑ, στον "ήλιο" του Τσίπρα και τη "μεσαία τάξη"

  Αλ. Τσίπρας: Αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε τη μεσαία τάξη - Live η συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Με το σχέδιό του ως αντιπρόταση στην κυβερνητική πολιτική, όπως το ανέγνωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, ουδένα εξέπληξε, καθώς εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει αναλυτικά και σε διαφορετικές θεματικές εκδηλώσεις τις θέσεις του για τη ρύθμιση των κορονοχρεών, το ταμείο Ανάκαμψης, τα εργασιακά , την Υγεία κ.ο.κ. 

  Καίτοι επικαιροποιημένες οι θέσεις του κόμματος υπό τη νέα συνθήκη του κύματος της ακρίβειας, σημαντικές μετατοπίσεις, δεν υπήρξαν παρά μια κωδικοποιημένη , ευσύνοπτη "συρραφή" όλων των παραπάνω σχεδίων. 

  Κοινώς, όλα ήταν λίγο-πολύ, γνωστά. 

  Rebranding

  Δεν ισχύει το ίδιο ωστόσο για τα μηνύματα που επέλεξε να εκπέμψει εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ τόσο κατά την ομιλία του όσο και κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βελλίδειο, εκεί από όπου παραδοσιακά σηματοδοτείται η έναρξη κάθε νέας πολιτικής σεζόν. 

  Υπ αυτή την έννοια, ο κ. Τσίπρας, φάνηκε ότι επενδύει στο "rebranding": Του εαυτού του, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της περιβόητης "μεσαίας τάξης". 

  Ξεκινώντας από την πολύπαθη ( επί των ημερών του) "μεσαία τάξη", αυτή τη δεξαμενή όπου χωράει πολλά στρώματα τα οποία μεταξύ τους ενίοτε χωρίζει και "χάος" οικονομικής ευχέρειας, ο κ. Τσίπρας είναι σαφές ότι μετακινήθηκε προς τα "πάνω" δίνοντας τη δική του περιγραφή για το και πώς τη νοηματοδοτεί και σε ποια στρώματά της, απευθύνεται, όχι τόσο δια της κριτικής που άσκησε στην κυβέρνηση με την κατάργηση του φόρου γονικής παροχής έως τα 800.000, αυτή είναι γνωστή όλες τις προηγούμενες ημέρες αλλά κυρίως με το να βάλει ο ίδιος τον πήχη των φορολογικών απαλλαγών, στα έως 300.000 ευρώ. 

  Είναι εμφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πια σημαία του την απεύθυνση μόνο στα κατώτερα στρώματα της μεσαίας τάξης αλλά και στα μεσαία. Στα  ανώτατα, έχει πάρει απόφαση το κόμμα ότι παραδοσιακά ανήκουν στην εκλογική σφαίρα επιρροής της κυβερνώσας παράταξης. 

  "Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα ακίνητης περιουσίας 800.000 για να δώσουν στο κάθε τους παιδί, δηλαδή δυο γονείς, 1.600.000; Ποιοι είναι αυτοί, με 800.000 ευρώ; Πάλι από τα στοιχεία τα οποία διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών, είδαμε ότι με 800.000 ακίνητη περιουσία, ΑΦΜ έχουν μονάχα 24.000 φορολογούμενοι, δηλαδή το 0,4%. Γι' αυτό το 0,4 θα νομοθετήσει ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό το 0,4% είναι στο μυαλό του και όχι η μεγάλη πλειοψηφία" είναι η χαρακτηρηστική αποστροφή του, ερωτηθείς σχετικά χθες για τις γονικές παροχές ενώ στο πλαίσιο του rebranding του πολιτικού εαυτού του, έστειλε ως μήνυμα: εγώ είμαι "γέννημα- θρέμμα της μεσαίας τάξης". 

  Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι συνεργασίες, οι εκλογές και ο "ήλιος"

  "Να είστε βέβαιοι ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αναλάβουμε και πάλι το βάρος της ευθύνης. Για να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα", είπε ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς το βράδυ του Σαββάτου και ο συνειρμός με τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ , απερίφραστος και εύληπτος. 

  Από το "αστέρι" στο νέο ( άλλαξε προ ενός έτους) λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ , ο Αλέξης Τσίπρας πήγε πολιτικώς στον "ήλιο" του ΠΑΣΟΚ και της σοσιαλδημοκρατίας. Δεν είναι η πρώτη φορά αλλά μάλλον λόγω του βήματος στο οποίο βρισκόταν ήταν πολύ ηχηρή, η απουσία της λέξης "Αριστερά" από τις τοποθετήσεις του. 

  Τα περί "για να βρούμε το Κέντρο πρέπει να στρίψουμε Αριστερά" που είχε δηλώσει πριν από λίγους μήνες άλλωστε, ουκ ολίγοι τα είχαν ερμηνεύσει ως μια τακτική κατευνασμού, σε ρητορικό επίπεδο,  των ευρισκόμενων εξ ευωνύμων του. 

  Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας, απάντησε στο εκλογικό δίλημμα του Κυριάκου Μητσοτάκη: "Αυτοδυναμία ή διπλές κάλπες", αντιτείνοντας: " ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση ή εκλογικές περιπέτειες". 

  Την αντικειμενική δυστοκία να δοθούν πειστικές απαντήσεις στο με ποιους θα σχηματίσει κυβέρνηση προοδευτική δεδομένων και των πτωχών δημοσκοπικών κουκιών του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του την αντιπαρήλθε επιστρατεύοντας ως επιχειρήματα: 

  1. πως παγίως οι δημοσκοπήσεις υποεκτιμούν τα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ

  2. πως την επομένη των εκλογών με απλή αναλογική, τα όμορά του κόμματα, θα κληθούν να επιλέξουν βάσει των χειροπιαστών στοιχείων και ποσοστών που θα βγάλει η κάλπη.

  Για το κόμμα του ενδεχομένως επεφύλαξε εκπλήξεις: Η κυβέρνηση που ευαγγελίζεται ο κ. Τσίπρας δεν θα απαρτίζεται μόνον από εκλεγμένους βουλευτές του αλλά και από "προσωπικότητες" , αποφεύγοντας πάντως να αναφερθεί σε "τεχνοκράτες", παρότι ρωτήθηκε.

  Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του για το πώς σκοπεύει να κινηθεί εάν υποστεί και νέα ήττα στις εκλογές: Με μια σιβυλλική απάντηση περί του δεν "θα γίνει μνημείο του εαυτού του" ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο ίδιος, και μια "βολική" πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει ενδεχόμενο να χάσει το κόμμα του, άφησε τα σπουδαιότερα (επ αυτού), για αργότερα.

  Κοστολόγηση μέτρων

  Σύμφωνα με την κοστολόγηση των μέτρων που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, η Κουμουνδούρου μιλά για: 

  Μέτρα ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΘ 2021
  Συνολικό κόστος: περίπου 5 δις για το 2022 – Από το 2023, οπότε και παύουν τα έκτακτα μέτρα, το κόστος μειώνεται. 

  Μόνιμα μέτρα / Κόστος: περίπου 1,6 δις για το 2022
  1.    Νέο ΕΣΥ
  Κόστος: 2 δις σε βάθος τετραετίας- περίπου 500 εκ .για το 2022

  2.    Μεταρρύθμιση στην παιδεία: 
  Κόστος: 740 εκ. σε βάθος τετραετίας- 186 εκ για το 2022

  3.    Κατάργηση της εισφορά αλληλεγγύης για όλους έως 40.000€ και προοδευτικά μείωση των συντελεστών για εισοδήματα έως τις 65.000
  Κόστος: 400 εκ.

  4.    Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος
  Κόστος: 400 εκ

  5.    Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο
  Κόστος: 100 εκ.

  Προσωρινά μέτρα /  Κόστος: 3,2 δις

  1.    Κούρεμα χρεών πανδημίας
  Κόστος: 1,7 δις.

  2.    Μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα
  Κόστος: 1,5 δισ.

  Μέτρα χαμηλού κόστους / Κόστος: κάτω από 100 εκ. 


  -    κοινωνικό τιμολόγιο για λογαριασμούς ΔΕΗ
  -    επέκταση επιδόματος θέρμανσης (30 εκ – αύξηση 50 %)
  -    Εισόδημα έκτακτης ανάγκης στους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής εισοδήματός τους από τις φωτιές
  -    Εισόδημα έκτακτης ανάγκης στους κτηνοτρόφους ορεινών και νησιωτικών περιοχών για αγορά ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων
  -    ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος

  *Διαβάστε ακόμα

  -Αλ. Τσίπρας: Αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε τη μεσαία τάξη

  -Τι απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση του Capital.gr

   

   

   

   

   

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ