Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 19-Σεπ-2021 12:53

  Αλ. Τσίπρας: Αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε τη μεσαία τάξη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:37

  Το… γάντι στον πρωθυπουργό όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη…πέταξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στη ΔΕΘ. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έθεσε το δίλημμα των επόμενων εκλογών, με το βλέμμα στις διεργασίες στην Κεντροαριστερά, ενώ παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή του "αναγκάστηκε" να επιβαρύνει τη μεσαία τάξη, σπεύδοντας να σημειώσει ότι δεν ήταν επιλογή, αλλά "ανάγκη εθνική για να βγει επιτέλους η χώρα από τα μνημόνια", όπως είπε.

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει στοχοποιήσει και αμελήσει τη νέα γένια, στην οποία "τώρα δίνει χαρτζιλίκια", κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση ότι με το μέτρο για τις γονικές παροχές νομοθετούν για "την τάξη τους", κάνοντας λόγο για ανηθικότητα, ενώ, με το βλέμμα στα εθνικά, ανέφερε ότι το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής. 

  "Εμείς δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι", σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας για την ανάπτυξη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι στο πλαίσιο της παρουσίας του στη ΔΕΘ δεν είπε μια λέξη για τους συνταξιούχους. "Είναι μία κοινωνική κατηγορία που εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη όπως και η μεσαία τάξη", είπε. 

  Νέοι 

  "Κατανοώ τη δημοσκοπική αναγκαιότητα του κ. Μητσοτάκη να προσεγγίσει μία κοινωνική κατηγορία, τους νέους που έχει παραμελήσει και στοχοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια", ανέφερε, απαντώντας στην πρώτη ερώτηση και σημείωσε: Οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν gigabytes και χαρτζιλίκια, θέλουν όραμα και συνθήκες ζωής και εργασίας. Χαρακτήρισε εξευτελιστικές για τους νέους τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα 5 GB και το πρόγραμμα για 100 ευρώ τον μήνα για έξι μήνες. "Αυτά δεν δημιουργούν προοπτική. Εμείς μιλάμε για ριζικές αλλαγές και για όραμα που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις οι νέοι να μείνουν και να δημιουργήσουν στην χώρα" τόνισε. Είπε ότι πρότασή του για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ριζοσπαστική μεταρρύθμιση και ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού επίσης αφορά τους νέους.

  Εκλογές 

  Ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευθύνη, με βάση το Σύνταγμα, να προκαλέσει όποτε θέλει εκλογές. Αν έχει το θάρρος και τολμά ας τις προκηρύξει.  Στο χέρι του είναι.   

  Επανερχόμενος με αφορμή άλλη ερώτηση δημοσιογράφου στο θέμα των εκλογών ο κ. Τσίπρας είπε: Είναι έξω από τη λογική αν σε συνθήκες πανδημικής  κρίσης μια κυβέρνηση σκέφτεται τις κάλπες. Αν είναι τόσο ανεύθυνος ο πρωθυπουργός ας το κάνει. Με βάση το Σύνταγμα σε αυτόν ανήκει η ευθύνη. Η πραγματικότητα είναι ότι βλέπει μια ραγδαία επιταχυνόμενη φθορά και θέλει να την προλάβει. Συνενοχή και συμμετοχή σε αυτή την ευθύνη από εμάς δεν θα την έχει. Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε έτοιμοι.

  Για το αν θα δεχόταν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: Στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά. Και όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο βέβαιο θα είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης.

  Συνεργασίες

  Εμείς δεσμευόμαστε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές θα φέρει συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης. Πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί ένα κρίσιμο γεγονός: η λαϊκή ετυμηγορία. Αυτή θα κρίνει και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του.

  Σε ερώτηση για τις μετεκλογικές συμμαχίες και αν θα είναι πιο εύκολες με κάποιον από τους υποψηφίους αρχηγούς του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Τσίπρας είπε: Η μετεκλογική περίοδος από την προεκλογική χωρίζεται από την έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας. Νομίζω ότι κανένας από τις προοδευτικές δυνάμεις δεν θα αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές και να δώσει την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει την αντιλαϊκή του πολιτική.

  Για το ΚΙΝΑΛ, είπε: δεν θέλω να παρέμβω στις εσωτερικές διαδικασίες ενός άλλου κόμματος ή να τον διεμβολίσω, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Από εκεί και μετά μεγαλύτερη σημασία από τα πρόσωπα έχουν οι πολιτικές. Άρα ο πολίτης πρέπει να εστιάζει στο πολιτικό διακύβευμα.

  Σε διαφορετική ερώτηση για τα μετεκλογικά σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ απάντησε: Αυτό που θα κρίνει την επόμενη μέρα των εκλογών είναι το αποτέλεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται τις εκλογές ζητώντας νίκη για σχηματισμό κυβέρνησης και ο κ. Μητσοτάκης λέει "μην τους δίνετε και μεγάλη σημασία γιατί θα υπάρξουν και επόμενες". Αυτό είναι παγίδα και για τον κ. Μητσοτάκη. Εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις επί τη βάση καθαρών θέσεων.

  Πανδημία κορονοϊού 

  Η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια σε θανάτους και σε κρούσματα. Αυτή η δυσμενής πραγματικότητα έχει κάποιες αιτίες. Κάποιοι δεν πέτυχαν τους στόχους τους. Η ουσία είναι τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ο εμβολιασμός που είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο και μια ελπίδα δεν προχωράει όπως θα έπρεπε. Είναι αρκετά χαμηλά ακόμη τα νούμερα. Και για αυτό υπάρχουν ευθύνες. το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να πείσει. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, με βάση όσα λέει η επιτροπή βιοηθικής, είναι το τελευταίο στάδιο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας -δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης αυτό-, να σταματήσουν να είναι επιφυλακτικοί. Να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους ότι αξίζει η ζωή τους και πρέπει να την προστατεύσουν οι ίδιοι. Το μήνυμά μας είναι ναι στη ζωή ναι στον εμβολιασμό, όχι σε μια λογική αυταρχισμού που θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. 

  Πρόγραμμα - κόστος 

  Ανήθικο να νομοθετείς μόνο για τον εαυτό σου και την τάξη σου, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για το μέτρο της απαλλαγής φορολογίας στη μεταβίβαση και τις γονικές παροχές μέχρι 800.000 ευρώ. Σημείωσε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία αυτό αφορά το 0,4% των φορολογουμένων, και προσέθεσε: Ο κ. Μητσοτάκης φορολογεί για την τάξη του και ίσως για τον εαυτό του με βάση το πόθεν έσχες του.

  Οι προτάσεις μας είναι κοστολογημένες. Τα μόνιμα μέτρα που ανακοινώσαμε χθες δεν ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα μέτρα, όπως η διαγραφή του χρέους είναι άπαξ και την υπολογίζουμε στο 1,7 δισ. Επίσης η μείωση του ΕΦΚ είναι  έκτακτο μέτρο και θα πρέπει να ισχύσει όσο διαρκεί το πρωτοφανές κύμα της ακρίβειας. 

  Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τα μέτρα ο κ. Τσίπρας είπε: Υπάρχει μία ευκαιρία να στηριχθεί η οικονομία δίχως την ασφυκτική πίεση των πλεονασμάτων και του Συμφώνου Σταθερότητας και γιατί η χώρα δανείζεται φθηνά, όπως και λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να την χάσουμε. Κάποια στιγμή θα επιστρέψουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. 

  Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μία ευρωπαϊκή συζήτηση για το πού θα προσγειωθεί η ΕΕ μετά την πανδημία. Δεν ξέρω ποια είναι η θέση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση ψήφισε ένα μεσοπρόθεσμο που περιλαμβάνει δημοσιονομική διόρθωση εννέα μονάδων σε δύο χρόνια, πριν καν ανοίξει η συζήτηση.

  Εθνικά 

  Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής. Διότι η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη είναι "βλέποντας και κάνοντας". Και νομίζω ότι η κυβέρνηση έχασε μια ευκαιρία μετά την εκλογή Μπάιντεν, το διάστημα εκείνο που η Τουρκία αναγκάστηκε να χαμηλώσει τους τόνους και έστω υποκριτικά βγήκε και είπε ότι θέλει τον διάλογο. Η Τουρκία δεν επιδιώκει τη λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Ετσι οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε κάθε χαραμάδα και αυτό να της επιβληθεί. Γνωρίζουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας, τη λέμε ορισμένες φορές απρόβλεπτη, εγώ θεωρώ ότι είναι προβλέψιμη. Η Τουρκία θέλει να δημιουργεί χώρο, αυτό κάνει και με το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Το κρίσιμο όμως είναι ότι, μεσούσης της κρίσης για τα ελληνουτουρκικά, με το Ουρούτς Ρέις να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, είδαμε να βγαίνει ο υπουργός Επικρατείας και να λέει ότι το όριό μας είναι τα έξι μίλια. Τι μήνυμα πέρναγε τότε.

  Ζήτησα η χώρα να αξιοποιήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας για την τελωνειακή ένωση, για να θέσει την προοπτική της Χάγης, κρατώντας τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις για τις γκρίζες ζώνες και νησιά του Αιγαίου. Όμως η κυβέρνηση ούτε στρατηγική υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πεδίο έχει. Θεωρώ αναγκαίο να υπάρξει σαφής εθνική στρατηγική, ισχυρή στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων στο πεδίο και επίλυση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

  Μεσαία τάξη 

  Αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε τη μεσαία τάξη κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Δεν ήταν επιλογή μας. Ήταν ανάγκη εθνική για να βγει επιτέλους η χώρα από τα μνημόνια. Ήταν εθνική ανάγκη να βγούμε από τα μνημόνια. Αφήσαμε όμως 37 δισ. ευρώ ως παρακαταθήκη και για τη μεσαία τάξη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει χρέη και μόνο χρέη. 

  Κατά την ομιλία του χθες ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τη συνολική αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβερνητική με κυρίαρχο σύνθημα της ομιλίας του τη "Νέα αρχή" με την κοινωνία και μέτρα εφ όλης της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ύλης. 

  Ανάπτυξη 

  Απαντώντας στην ερώτηση του Capital.gr ο κ. Τσίπρας είπε: Φέτος έχει μια ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο 16% όπως λέτε, πολύ ευχάριστο γεγονός και καλοδεχούμενο, αλλά αν δείτε τα στατιστικά, τα συγκριτικά στοιχεία με τις υπόλοιπες χώρες είμαστε προτελευταίοι. Έχουν πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης οι υπόλοιπες χώρες στο αντίστοιχο τρίμηνο. Δεν είναι για πανηγυρισμούς λοιπόν αυτό. Καλοδεχούμενο μεν, αλλά δεν είναι για πανηγυρισμούς. Και δεν είναι για πανηγυρισμούς όταν γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Διότι εκεί βρίσκεται και αν θέλετε η διαφορά μας η πολιτική με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί. Θέλουμε να ευημερούν και οι άνθρωποι. Σήμερα αυτό που βλέπουμε είναι να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά δυστυχούν οι άνθρωποι.

  Μας ανησυχεί ότι βλέπουμε διπλό άλμα και στους ρυθμούς ανάπτυξης και στο εμπορικό ισοζύγιο. Αυτό σημαίνει πως εισάγουμε πολύ περισσότερα απ' όσα εξάγουμε, δηλαδή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας και το μοντέλο χρειάζεται ριζικό αναπροσανατολισμό. 

  Πρέπει να παραχθεί πλούτος, άρα είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε την παραγωγική βάση, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, τη γεωργία, να επενδύσουμε στην καινοτομία, να αξιοποιήσουμε τα μέγιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο κ. Μητσοτάκης περιμένει μονάχα από την αύξηση της κατανάλωσης κάτι που ήταν αναμενόμενο μετά από το lockdown. 

  Και αναφερόμενος στο χρέος είπε: Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένουμε μια χώρα υπερχρεωμένη". Εμείς καταφέραμε και πετύχαμε μια σημαντική ρύθμιση για το χρέος, που έδωσε τη δυνατότητα πολύ χαμηλών αποπληρωμών. Παραδώσαμε το χρέος στο 170% του ΑΕΠ και σήμερα είναι στο 230%. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει πολιτική με δανεικά. Αυτό είναι το θέμα, εκεί έγκεινται οι ανησυχίες μας. 

  Συνταξιούχοι 

  Στην παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν ακούστηκε η λέξη συνταξιούχος.  Είναι μία κοινωνική κατηγορία που εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη όπως και η μεσαία τάξη. Είχε πει προεκλογικά ότι θα διατηρούσε τη δική μας 13η σύνταξη. Και όχι μόνο το αθέτησε αλλά αυτό το 1 δισ. το δίνει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με προοπτική μάλιστα να έχουμε 70 δισ. "μαύρη τρύπα" στο μέλλον. Ο κ. Μητσοτάκης εξαπάτησε τους συνταξιούχους. Εμείς μειώσαμε κατά 70% τις εκκρεμείς συντάξεις. Από τις 120.000 εκκρεμείς συντάξεις ξαναπήγαμε στις 400.000. Αυτό συνέβη γιατί ο κ. Μητσοτάκης σταμάτησε το πρόγραμμα των 1.000 επιστημόνων που εργάζονταν για την απόδοση των εκκρεμών συντάξεων. Ως λύση η κυβέρνηση βρίσκει να βάλει ιδιώτες, λογιστές και δικηγόρους με χρήματα των δικαιούχων. Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάργησε την εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους. Ελπίζω οι συνταξιούχοι να αντιληφθούν πόσο τους εξαπάτησε και πόσο δεδομένους τους θεωρεί. Εγώ τους καλώ να κρίνουν και να συγκρίνουν τι κάναμε εμείς και τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης και να διεκδικήσουν.

  Εργασιακά 

  Όταν βγήκαμε από τα μνημόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε σειρά από παρεμβάσεις ενίσχυσης των εργασιακών δικαιωμάτων και ήρθε η ΝΔ και τις διέλυσε αυτές και μας πάει κι ακόμα πιο πίσω. Αυτό που συνέβη με την ψηφιακή πλατφόρμα στις ταχυμεταφορές που ανοικτά εκβίασε τους εργαζόμενούς της να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι αλλιώς θα χάσουν τη δουλειά, είχε τη δυνατότητα να το κάνει γιατί ο ν. Χατζηδάκη της έδωσε τη δυνατότητα.

  Δέσμευσή μας είναι η δημιουργία θεσμικού πλαισίου που δεν θα επιτρέπει οι εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες να λογίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι. Θα υπάρχει το ισχυρό τεκμήριο υπέρ της μισθωτής εργασίας, άρα δεν θα είναι αόρατοι θα έχουν δικαιώματα.

  Σήμερα είμαστε στον δρόμο της εργασιακής ζούγκλας. Δεν δημιουργεί συνθήκες αύξησης της παραγωγικότητας αλλά κερδοσκοπίας για κάποιες εταιρείες αυτό που νομοθέτησε ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Μητσοτάκης δεν νομοθέτησαν τυχαία το συγκεκριμένο πλαίσιο, είμαι βέβαιος ότι ασκήθηκαν πολύ συγκεκριμένες πιέσεις, από πολύ συγκεκριμένα λόμπι επιχειρηματιών που έχουν επιχειρήσεις στον τομέα αυτό. Αυτό δεν είμαι εγώ αρμόδιος να το βρω, ας το βρει η ερευνητική δημοσιογραφία. Αυτό το πλέγμα αντιμεταρρύθμισης με μια προοδευτική κυβέρνηση όχι μόνο θα αποσυρθεί αλλά θα δουλέψουμε στοχευμένα ώστε να προασπίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων.

  Φόροι 

  Ήταν εξαιρετικά σημαντική κίνηση που μειώσαμε τον ΦΠΑ στο ρεύμα από το 13% στο 6% και ήρθε ο κ. Χατζηδάκης και ενσωμάτωσε αυτή τη μείωση των 7 μονάδων στα τιμολόγια. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό ότι μειώθηκε ο συντελεστής στην εστίαση. Το θέμα του ΦΠΑ πρέπει να το βλέπει κανείς με βάση και τη δυναμική της οικονομίας. Θα ήταν ευχής έργον να μπορούσαμε να μπούμε σε μια πιο ορθολογική διαχείριση. Στην παρούσα φάση εμείς εκτιμήσαμε ότι τα μέτρα που πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν για την ελάφρυνση των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών είναι τα μέτρα που καταθέσαμε χθες.

  Έρχονται οι νέες αντικειμενικές αξίες βάσει των οποίων θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στον ΕΝΦΙΑ. Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση θα τον αναπροσαρμόσει όπως έχει υποσχεθεί.

  Ένα στοιχείο για τον πυρήνα της λογικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να προσανατολιστεί σε μια λογική φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα πάμε σταδιακά στη μεγάλη μείωση στις χαμηλές αξίες και θα έχεις έναν φόρο που θα είναι ικανός να δημιουργήσει δημοσιονομική επάρκεια σε αυτούς που έχουν και πρέπει να πληρώσουν. Η λογική μας για το φορολογικό σύστημα είναι λογική δικαιοσύνης και προοδευτικότητας.

  Γονικές παροχές 

  Εάν επρόκειτο για αφορολόγητο σε μεταβίβαση περιουσίας και γονικής παροχής μέχρι 150.000 ή 300.000 ευρώ δεν θα θέταμε ζήτημα. Τώρα ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει στα 800.000, άρα δεν ενδιαφέρεται για την μεγάλη πλειοψηφία αλλά για την τάξη του. Θα βλέπαμε τη δυνατότητα να πάει το ποσό μέχρι τις 300.000 ευρώ.

  Αυξήσεις στο ρεύμα 

  Ο κ. Μητσοτάκης επιδοτεί την κερδοσκοπία, είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα. "Πρόκειται για ασπιρίνη σε βαριά ασθένεια καθώς οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και το κόστος θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ".

  Θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην πηγή της αύξησης των τιμών. Εδώ υπάρχουν δύο κόμβοι, είναι η ΡΑΕ και η ΔΕΗ. Η ΡΑΕ θα πρέπει να παρέμβει με ελέγχους για να σταματήσει το κύμα ανατιμήσεων και να επιβάλλει πρόστιμα σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας. Όσο για τη ΔΕΗ είναι πρόβλημα όχι ότι λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αλλά ότι δεν λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον.

  Ταμείο Ανάκαμψης - Τράπεζες 

  Ανεξαρτήτως των προθέσεων της κυβέρνησης υπάρχει κομβικής σημασίας ζήτημα: αν περάσουν, όπως προβλέπεται, μέσα από το πλέγμα των συστημικών τραπεζών οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, τα χρήματα που αφορούν τον δανεισμό θα δοθούν στις επιχειρήσεις που και σήμερα δανείζονται, όμως η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν θα μπορέσουν να περάσουν ούτε έξω από τα γκισέ των τραπεζών.

  Στην αντίληψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης η μικρομεσαία επιχείρηση είναι ζόμπι και η μεγάλη πλειοψηφία τους πρέπει να κλείσει. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι μεγάλη ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης να τους προσφέρει στήριξη.

  Δημοσκοπήσεις 

  Να το δούμε αυτό στην κάλπη, το τι εμπιστεύονται οι πολίτες και το τι θα εμπιστευθούν. Δεν έχω καμία ιδιαίτερη ανησυχία με τα ποσοστά που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις μετρήσεις, γιατί δεν υπήρξε ποτέ το τελευταίο διάστημα μια διαφορετική αποτύπωση. Πάντα υπήρχε υποεκτίμηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό που αποτυπώνεται στην κάλπη. Τον Ιούλιο του 2019 ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων την Παρασκευή πριν από την κάλπη έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ 24,5% και πήρε 32%.

  Είναι πολύ διαφορετικό να ρωτήσεις τους πολίτες τι θα ψηφίσουν όταν θα έχει τεθεί το δίλημμα της κάλπης απ' ό,τι σε μια περίοδο που δεν είναι προεκλογική. Αν 6 στους 10 είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση σήμερα, αν μόλις 2 στους 10 πείστηκαν ή θεωρούν ότι τους αφορούν οι εξαγγελίες που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, τότε ο νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο.

  Πυρκαγιές 

  Για το θέμα της απόδοσης των ευθυνών για τις πυρκαγιές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: Θα ήταν εύκολο να πει κανείς ότι αποδόθηκε η ευθύνη στον Χρυσοχοΐδη και πήγε σπίτι του. Ωστόσο η ευθύνη είναι πολιτική, είναι βαθιά και έχει να κάνει με την αντίληψη της κυβέρνησης για το πώς θα θωρακίσει τη χώρα απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Θα περίμενε κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ένιωθε την ηθική υποχρέωση να έχει κάνει περισσότερα. Δεν μπορείς να βάλεις κάποιον που δεν πιστεύει στον ρόλο του κράτους να είναι αποτελεσματικός στη διοίκησή του.  Εύχομαι καλή επιτυχία στον κ. Μπένο. Αλλά το θέμα στην Εύβοια είναι πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι, πώς θα έχουν εισόδημα όλοι εκείνοι που έχασαν τα παραγωγικά τους εφόδια λόγω της πυρκαγιάς. Και απάντηση σε αυτό από την κυβέρνηση δεν είδα.

  Μνημόνια με Β. Μακεδονία 

  Πρόκειται για δειλία. Κρύβεται πίσω από προσχήματα, είπε για τον κ. Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας που εκκρεμεί.

  Είναι σε όλους φανερό ότι πολέμησε μια συμφωνία την οποία ο ίδιος προφανώς πίστευε, την πολέμησε υποκριτικά για να εκμεταλλευθεί ένα ρεύμα εκείνης της εποχής και σήμερα δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την κύρωση τριών μνημονίων τα οποία δεν αφορούν κάτι αρνητικό, αλλά κάτι πολύ θετικό για τη χώρα, την υπεράσπιση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη και τα άλλα είναι συμφωνίες οικονομικού περιεχομένου.

  Οφείλουν οι βόρειοι γείτονες μας να υλοποιήσουν το σκέλος που τους αφορά σε σχέση με τα εμπορικά σήματα, με τα σχολικά τους βιβλία, με τα αθλητικά τους σωματεία. Ποιος θα τους πιέσει να τα υλοποιήσουν αυτά όταν δεν τολμάς να φέρεις σε κύρωση τρία μνημόνια επειδή έχεις μια ΚΟ που φοβάσαι ότι θα τη χάσεις. Τόσο αδύναμος και τόσο δειλός.

  Μετακλητοί - ΣΔΙΤ

  Μια προοδευτική κυβέρνηση οφείλει να κινείται στη βάση των αξιών, αξιοκρατία, διαφάνεια, ισονομία, αξιοκρατία. Προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης έκανε σημαία το ζήτημα των μετακλητών και όταν ανέλαβε τους διπλασίασε. 

  Εμείς γενικά δεν είμαστε ενάντια στη λογική της σύμπραξης ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά αυτό έχει να κάνει με το αντικείμενο και τους όρους της σύμπραξης. Όταν μιλάμε για την υγεία ποιο είναι το αντικείμενο και οι όροι; Στον χώρο της υγείας καταλαβαίνω ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να υλοποιήσει σχεδιασμό "ιδιωτικοποίησης" δημόσιων νοσοκομείων, προσφέροντας τα οφέλη στους ιδιώτες και το βάρος στο Δημόσιο. Και πού ήταν στην πανδημία ο ιδιωτικός χώρος της υγείας; Ανέλαβε όλο το βάρος της πανδημίας το δημόσιο νοσοκομείο και ο ιδιωτικός τομέας έμεινε "καθαρός". 

  Μετρό Θεσσαλονίκης 

  Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει στους Θεσσαλονικείς γιατί αποφάσισε να ακολουθήσει μια άλλη τεχνική από αυτή που είχε προκρίνει η προηγούμενη διοίκηση του μετρό, καθυστερώντας καταλυτικά το μετρό για πολλά χρόνια και ας αφήσει τις προφάσεις. Δεν τον καθυστερούν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης. Η επιλογή καθεαυτή τής αλλαγής σχεδιασμού και της απόσπασης των αρχαίων ήταν επιλογή που καθυστέρησε το έργο. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το έργο περίπου στο 30% και σε τρία χρόνια έγινε ό,τι δεν είχε γίνει σε δέκα χρόνια, φτάνοντας το στο 85%. Σήμερα θα είχαμε μετρό, με το σταθμό Βενιζέλου να λειτουργούσε αργότερα. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ολοκληρωθεί το έργο στον χρόνο που έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης.

  Αγροτικά προϊόντα 

  Χρειάζεται παρέμβαση για να μειωθεί το μεγάλο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και να στραφεί η παραγωγή σε πιο ανταγωνιστικά προϊόντα. Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η επιδότηση στο ρεύμα και το εισόδημα έκτακτης ανάγκης για όσους έχουν αυξημένη ανάγκη, όπως και οι παρεμβάσεις για την ρύθμιση των χρεών του αγροτικού κόσμου που επλήγη από τις πρόσφατες καταστροφές, αντιμετωπίζουν σε σημαντικό βαθμό την ανάγκη βιωσιμότητας.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Α. Τσίπρας: Σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για παροχές και διαγραφή χρεών

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ