Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Μαϊ-2021 10:10

  Τσίπρας για Ταμείο Ανάκαμψης: Διεύρυνση φορολογικής βάσης αλλά όχι επιβάρυνση των μεσαίων

  Οι στόχοι του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Τις αντιπροτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης παρουσίασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση του κόμματός του, με εμφανή "οδηγό" το νέο μοντέλο Μπάιντεν . 

  Μοντέλο και ρητορική στο οποίο προσβλέπει εμφανώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως μέσο και για να προσδώσει "κύρος" στην προτάσεις του κόμματός του απέναντι στην κριτική που του ασκείται περί έωλων θέσεων και "λεφτόδεντρων". 

  Το σχέδιο "Ελλάδα +" του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται ως ήταν αναμενόμενο στον αντίποδα του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης που έχει συγκροτήσει η κυβέρνηση εξ ου και η διαρκής υπόμνηση ότι πρόκειται για δυο αντιπαρατιθέμενα σχέδια τα οποία αποκαλύπτουν την σύγκρουση των δυο κόσμων ( Ν.Δ -ΣΥΡΙΖΑ, "Προόδου" - "Συντήρησης" κ.ο.κ). 

  Το "παρατηρητήριο" και η διεύρυνση φορολογικής βάσης 

  Από τις παρεμβάσεις Τσίπρα στη συζήτηση που διαδέχθηκε την παρουσίαση του σχεδίου του κόμματός του, προέκυψε καταρχάς η είδηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει επισήμως τη δημιουργία  Κοινοβουλευτικής Επιτροπής "που θα ελέγχει την υλοποίηση του όποιου σχεδιασμού και το που πάνε τα χρήματα", όπως γνωστοποίησε ο ίδιος , όχι χωρίς αιχμές:

  "Διότι εάν είναι να ζήσουμε αυτά που ζήσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες ή αυτά που ζήσαμε τις μέρες της πανδημίας με την κατασπατάληση δημόσιων πόρων σε ημέτερους και τις διαδικασίες αυτές τις οποίες μόνο η διαφάνεια και η λογοδοσία δεν τις διακρίνει, νομίζω ότι τελικά θα γυρίσουμε πίσω αντί να πάμε μπροστά".

  Στα ψιλά γράμματα της συζήτησης πέρασε η αναφορά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την φορολογία, με τον ίδιο να τονίζει ότι απαιτείται διεύρυνση φορολογικής βάσης δια της πάταξης της φοροδιαφυγής και όχι με επιβάρυνση των μεσαίων στρωμάτων. ( Σημειωτέο ότι η αναφορά Τσίπρα έγινε παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή εκδήλωση ως συντονιστής του οικονομικού κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ): 

  "Πιστεύουμε και σε μια διαφορετική φορολογική φιλοσοφία που δεν θα ρίχνει το βάρος όμως στους μεσαίους. Και αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα που είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης όχι προς τα κάτω, αλλά με την πάταξη της φοροδιαφυγής που είναι το μεγάλο στοίχημα, που πρέπει όλοι να συνεννοηθούμε πώς θα γίνει στη χώρα, γιατί είναι μεγάλα τα ποσά τα οποία χάνονται", είναι η ακριβής διατύπωση του κ. Τσίπρα.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ