Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Μαϊ-2021 09:54

  ΣΥΡΙΖΑ: Με "οδηγό" τον Μπάιντεν η πρόταση Τσίπρα για το Ταμείο Ανάκαμψης

  ΣΥΡΙΖΑ: Με "οδηγό" τον Μπάιντεν η πρόταση Τσίπρα για το Ταμείο Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Την αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης παρουσιάζει σήμερα το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας, σε ειδική θεματική εκδήλωση στο ίδιο μοτίβο με τις προηγούμενες που πραγματοποιήθηκαν, όπως την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ΕΣΥ και τη ρύθμιση ιδιωτικού χρέους. Ήτοι, θα συμμετάσχουν  -πέραν των κομματικών ( Εν προκειμένω, Σταθάκης- Τσακαλώτος) και τεχνοκράτες, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι φορέων. 

  Το πρόσημο της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αναμφίβολα κεντροαριστερό, έχοντας ως "οδηγό" πλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις "επιταγές" του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου, Τζο Μπάιντεν.

  Εναλλακτικό μοντέλο

  Εξ ου και σύμφωνα με πληροφορίες από συνεργάτες του Α. Τσίπρα, στη σημερινή του ομιλία θα έχει ως πολιτικό άξονα την "ανάγκη για ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάκαμψης (το οποίο διεθνώς εκφράζεται κυρίως από τις επιλογές και τις προτάσεις της κυβέρνησης Biden στις ΗΠΑ" δεδομένου πως "η κρίση της πανδημίας σε συνδυασμό με την οικονομική και κλιματική κρίση, έθεσαν με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη βαθύτερων οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών. Τα ζητήματα της πράσινης μετάβασης, η ενίσχυση των συστημάτων υγείας παιδείας και κοινωνικής πρόνοιας και η ριζική αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης, δοκιμάζουν τις αντιλήψεις που επικράτησαν τις τελευταίες δεκαετίες", όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές. 

  Τούτου δοθέντος, ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στην διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο "νέο μοντέλο" με το "παλιό  που επικράτησε τα τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και το οποίο έχει αποτύχει αλλά προωθείται εκ νέου από δυνάμεις που θέλουν τη διατήρηση του status quo και την ισχύ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων". 

  Η ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία διατύπωσε ο πρόεδρός του και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών , είναι πως ανν και το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης υπολείπεται σημαντικά σε μέγεθός και σε οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους συγκρινόμενο με το αντίστοιχο πρόγραμμα της κυβέρνησης Biden στις ΗΠΑ, αποτελεί ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τις ευρωπαϊκές χώρες και ιδίως για την Ελλάδα. 

  Ο ίδιος άλλωστε διατύπωσε ανοιχτά την εκτίμηση πως δεν ανησυχεί για επιστροφή στις μαύρες μέρες των μνημονίων.

  Το κυριότερο ζητούμενο για τη χώρα μας, βάσει της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ,  είναι η αξιοποίηση  των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (αλλά και του ΕΣΠΑ 2021-2027) με τρόπο που να μετασχηματίζει επιτέλους το παραγωγικό μοντέλο σε βιώσιμη και διατηρήσιμη κατεύθυνση, να διαχέει το όφελος στο σύνολο της κοινωνίας και να μειώνει τις ανισότητες.

  Στη σημερινή εκδήλωση , πέραν των κκ Σταθάκη- Τσακαλώτου, θα συμμετάσχουν και οι: Τριαντάφυλλος Αλμπάνης (πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Σταύρς Αρναουτάκης  (Περιφερειάρχης Κρήτης), Γιάννης Καλτσάς (Επικεφαλής της Διεύθυνσης για τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε Ελλάδα και Κύπρο), Θεοδότα Νάντσου (Επικεφαλής Πολιτικής WWF Ελλάς ), Νατάσα Ρωμανού (Ερευνήτρια κλιματικής αλλαγής στη NASA, συμβεβλημένη καθηγήτρια με το Πανεπιστήμιο Columbia) και Γιώργος Στεφανόπουλος (Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας).
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ