Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 16-Μαϊ-2021 09:06

  Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης

  Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Υπ’ ατμόν για παν... εκλογικό ενδεχόμενο βρίσκονται Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός παρουσιάζουν και δεύτερη προγραμματική εκδήλωση.

  Μετά την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί διαγραφής κορονο-χρεών, ακολουθεί προσεχώς (τη Δευτέρα) η παρουσίαση, διά Τσίπρα, του "εναλλακτικού" σχεδίου του κόμματος για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, έχει απορρίψει ευθέως τις προβλέψεις του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, προετοιμάζοντας την αντιπρότασή του (τότε ονομαζόταν "σχέδιο αντι-Πισσαρίδη" ήδη από τα τέλη του 2020) υπό την εποπτεία Σταθάκη.

  Με φόρα από Μπάιντεν

  Ήγγικεν η ώρα για την Κουμουνδούρου να το δώσει στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο και του συνολικού αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ περί της σύγκρουσης δύο κόσμων (το οποίο επικαιροποιήθηκε μετά την περιβόητη ομιλία Μπάιντεν, προς ιδιαίτερη τέρψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ).

  Εν αρχή είναι η επισήμανση κομματικών πηγών πως το υπό παρουσίαση σχέδιο καταρτίστηκε στο πλαίσιο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς και θεσμούς και προφανώς κινείται στον αντίποδα του κυβερνητικού "σχεδίου". Σύμφωνα με πληροφορίες του "Κ", οι πέντε άξονές του αφορούν:

  - Πράσινη μετάβαση

  - Ψηφιακό μετασχηματισμό

  - Μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου: ενίσχυση της εργασίας, ενδυνάμωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων

  - Κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα

  - Περιφερειακή συνοχή - αναζωογόνηση πόλεων και υπαίθρου

  Βάσει των ίδιων πληροφοριών , το εν λόγω σχέδιο προβλέπει για:

  Μεταρρυθμίσεις

  - Ανάπτυξη ΑΠΕ με βάση τις αρχές της ενεργειακής δημοκρατίας και με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το 1/2  των αδειών ΑΠΕ κατανέμεται σε ενεργειακές κοινότητες, σε αυτοκατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΑΠΕ και αγρότες. 

  - Δημιουργία κλαδικών ταμείων (χρηματοδοτικών εργαλείων) στα πρότυπα του EquiFund από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για επενδύσεις καινοτομίας. 

  - Διεύρυνση του πλαισίου προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες μορφές εργασίας (πλατφόρμες εργασίας όπου οι εργαζόμενοι εμφανίζονται ως "συνεργάτες" - τηλεργασία). 

  - Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, με δίκτυο 380 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

  Έργα

  - "Εξοικονομώ κατ’ οίκον" με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Δίνονται μεγαλύτερες επιδοτήσεις στα χαμηλότερα εισοδήματα. Ενθαρρύνονται κοινωνικά προγράμματα δήμων ή άλλων φορέων για τα ευάλωτα νοικοκυριά. "Εξοικονομώ" για δημόσια κτίρια όπως σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, μουσεία, κρατικά θέατρα και χώρους πολιτισμού. "Εξοικονομώ" για τον τουρισμό με έμφαση στη στροφή της επενδυτικής δραστηριότητας στο υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα της χώρας και την αναζωογόνηση εγκαταλελειμμένων οικισμών και διατηρητέων κτισμάτων. "Εξοικονομώ" για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  - Πρόγραμμα πράσινης μετάβασης για τον ενεργοβόρο τομέα της βιομηχανίας (τσιμέντα, αλουμίνιο, σιδηροβιομηχανία, νικέλιο κ.ο.κ.).

  - Ψηφιοποίηση αρχείων και διαδικασιών σε σημαντικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης, με έμφαση σε Δικαιοσύνη, Πολεοδομία, Κτηματολόγιο, ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ, ΟΑΕΔ κ.ά.

  - Ενίσχυση της εργασίας των νέων. Ειδικά προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες, διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές. 

  - Δημιουργία δικτύου οικιστικών μονάδων για χαμηλά εισοδήματα, δημόσιους λειτουργούς και φοιτητές σε περιοχές με έλλειψη στέγης, με αξιοποίηση και του δημόσιου κτιριακού αποθέματος. 

  - Χρηματοδοτικά κίνητρα για την αποκατάσταση και επανάχρηση κτιρίων με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, ιστορική και πολιτιστική αξία.

  Και με Τσακαλώτο

  Στην επικείμενη εκδήλωση της Δευτέρας τα "πρόσωπα" στη βιτρίνα του κόμματος αλλάζουν. Αυτήν τη φορά, από κομματικές παρουσίες, τον Αλέξη Τσίπρα θα πλαισιώσουν οι Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο πρώτος ως υπεύθυνος προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο δεύτερος ως "συντονιστής" του οικονομικού κύκλου του κόμματος.

  Η απουσία Τσακαλώτου από την προηγούμενη προγραμματικής φύσεως οικονομική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ είχε σηκώσει "σκόνη" σε επίπεδο ερμηνειών, οι οποίες επιχειρείται διά παραδείγματος πλέον να διαψευσθούν.

  Κατά τα λοιπά, στη συζήτηση επί του σχεδίου αναμένεται να συμμετάσχουν οι: Σταύρος Αρναουτάκης περιφερειάρχης Κρήτης, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νατάσα Ρωμανού, Θεοδότα Νάντσου, Γιάννης Καλτσάς και Γιώργος Στεφανόπουλος.

  Αναδημοσίευση από το ¨Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ