Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 28-Μαρ-2021 13:48

  ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδράσεις για Ελληνικό και στρατηγική "ώριμου φρούτου"

  συριζα-κτίριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Η υπόθεση του Ελληνικού κατέδειξε τα όρια της ώσμωσης μεταξύ των αριστερόστροφων του ΣΥΡΙΖΑ και των κεντρώων του κόμματος. Η απόφαση για υπερψήφιση του σχετικού κυβερνητικού νομοσχεδίου ήταν προφανώς πλειοψηφική "στη γραμμή" Τσίπρα υπέρ του "ναι επί της αρχής", αλλά οι ενστάσεις –έστω και χωρίς να καταγραφούν εντάσεις− ήταν ισχυρές.

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μη δηλώσει "παρών" το κόμμα του για το εν λόγω νομοσχέδιο προκειμένου να μη δοθεί λαβή στους πολιτικούς του αντιπάλους, την κυβέρνηση κυριότατα, να τον κατηγορήσουν ότι δεν επιθυμεί την επένδυση τούτη και γενικώς ότι δεν έχει φιλεπενδυτικό προσανατολισμό ως κόμμα που διεκδικεί ξανά να επιστρέψει στην εξουσία.

  Το σκεπτικό της ηγεσίας ήταν ξάστερο και διαμηνύθηκε απροσχημάτιστα: Δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να "πατήσει" καμιά πεπονόφλουδα κυβερνητική, προκειμένου να μην περάσει η εικόνα που επιδιώκει η κυβερνώσα παράταξη πως αντιμάχεται τις επενδύσεις.

  Επενδύσεις

  Η στάση του κόμματος στη Βουλή αποτελεί απόφαση που ήθελε να πάρει "επάνω του" ο Αλέξης Τσίπρας ως πρόεδρος, όπερ εν πολλοίς εγένετο, με στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να δηλώνουν, προς επίρρωση τούτου, ότι ακόμα και η συνεδρίαση του πολιτικού κέντρου (ο λεγόμενος "καφές") για το θέμα αυτό έγινε άρον-άρον παραμονές της ψήφισης του νομοσχεδίου και χωρίς πρόθεση από την ηγεσία να συζητηθεί διεξοδικώς.

  Ο κ. Τσίπρας, πάντως, το μήνυμά του το έστειλε πεντακάθαρα εντός και εκτός κόμματος και με απεύθυνση, για ακόμα μία φορά, σε κεντρώους και φιλεπενδυτικό κοινό. Εξού και δεν αρκέστηκε στην επιχείρηση αποδόμησης του "μύθου" ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησε επί των ημερών του την επένδυση, αλλά εμφανίστηκε θιασώτης και... εγγυητής της, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση, ούτε λίγο ούτε πολύ, ανίκανη και τεχνοκρατικά να τη φέρει σε πέρας.

  Πρόκειται για ακόμα μία "σπονδή" του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο φιλεπιχειρηματικό κοινό, στο πλαίσιο των συνεχών σημάτων που στέλνει αφενός ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει ως κόμμα στην προ του 2015 εποχή και αφετέρου πως άλλον τι δεν είναι παρά μια συστημική δύναμη εναλλαγής της εξουσίας.

  Νέοι

  Τα σινιάλα Τσίπρα προφανέστατα και δεν έχουν περάσει απαρατήρητα μήνες τώρα από την εξ αριστερών εσωκομματική αντιπολίτευση, δεν έχουν σηκώσει ωστόσο "σκόνη" δημόσια, στο πλαίσιο και του εσωκομματικού μορατόριουμ που περιέγραψε το "Κ" στο προηγούμενο φύλλο του.

  Υπάρχει προβληματισμός για το απροσχημάτιστο άνοιγμα Τσίπρα στο κεντρώο (έως και συντηρητικό) κοινό στο συριζαϊκό οικοσύστημα; Αναμφίβολα.

  Ενόσω ουδείς αμφισβητεί πλέον τη στρατηγική "ανοίγματος" στον μεσαίο χώρο, είναι έντονος ο προβληματισμός για το πώς εφαρμόζεται αυτή, με τι κέρδη, ποιες ζημιές και πώς αλλάζει πλέον τη φυσιογνωμία του κόμματος.

  Ιδιαίτερα στο κομμάτι των νέων ψηφοφόρων, εκεί όπου χωλαίνει η κυβέρνηση ενώ δείχνει να σαρώνει το όμορο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Γ. Βαρουφάκη, υπάρχει έντονη γκρίνια και προβληματισμός στο εσωτερικό.

  Ο Νίκος Φίλης, για παράδειγμα, είναι αταλάντευτα υπέρ της αρχής "κερδίζεις τη νεολαία κερδίζεις τις εκλογές, χάνεις τη νεολαία χάνεις τις εκλογές και τις κερδίζει ο Μητσοτάκης", την οποία είχε διατυπώσει και σε μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στην προ πανδημίας εποχή, εν είδει "μανιφέστου".

  Αυτή η θέση και ο προβληματισμός θα εκφραστούν και στο προσεχές πολιτικό συμβούλιο, που αναμένεται να συνεδριάσει στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας με ατζέντα την "πολιτική συγκυρία".

  Δημοσκοπήσεις

  Σχετικούς προβληματισμούς με τον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνουν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους και έτερα στελέχη εξ ευωνύμων του προέδρου, κυρίως αυτά που απαρτίζουν την "Ομπρέλα".

  Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο ιδιαίτερος σκεπτικισμός που εκφράζεται για τις δημοσκοπήσεις. Η ικανοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαντλείται στην κοινή παραδοχή τους πως τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν την κυβέρνηση να βρίσκεται σε "ανεπίστρεπτη φθορά", καταπώς τα αξιολογούν στην Κουμουνδούρου.

  Από κει και πέρα κέρδος ουδέν για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν εισπράττει τίποτα από όσα χάνει η κυβερνώσα παράταξη.

  Οι αναγνώσεις εντός του κόμματος για το "γιατί" συμβαίνει τούτο και πώς πρέπει να αντιδράσει συλλήβδην το κόμμα εφεξής για να αρχίσει να κεφαλαιοποιεί πολιτικό κέρδος, βέβαια, διαφέρουν.

  Περιμένοντας τη φθορά

  Εν αρχή ην το μήνυμα Τσίπρα: όχι σε υστερική αντιπολίτευση , όχι σε αίτημα για εκλογές και πτώση της κυβέρνησης με κάθε κόστος, όχι σε... βιασύνη δηλαδή. Η προτεραιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καταπώς κινείται, φαίνεται να είναι η απόπειρα να ξαναχτίσει "γέφυρες" με τον μεσαίο χώρο και την επιχειρηματικότητα, νοικοκυραίους και λοιπές δυνάμεις που κρίνουν την άνοδο ενός κόμματος στην εξουσία.

  Και δη με τρόπο όχι ιδιαιτέρως... ριζοσπαστικό, όπως του καταμαρτυρούν εξ αριστερών του φίλιες δυνάμεις, εγκαλώντας τον για πλήρη υιοθέτηση της στρατηγικής του "ώριμου φρούτου": Να υποστεί όλη τη φθορά η κυβέρνηση χωρίς ιδιαίτερη... υποβοήθηση από την αξιωματική αντιπολίτευση.

  Γι’ αυτό και σπεύδει να αποκρούσει εγκλήσεις ότι ο ίδιος υποκινεί τις κινητοποιήσεις, γι’ αυτό και δεν αντέδρασε ιδιαιτέρως στην ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, γι’ αυτό και βγαίνει "μαχητικά" με υψηλά ντεσιμπέλ αντιπολιτευτικά σχεδόν αποκλειστικά για ζητήματα πανδημίας και "σκανδάλων" που αφορούν απευθείας αναθέσεις, ζητήματα ουσιαστικά που έχουν απήχηση και στο "μεσαίο κοινό", χωρίς κομματικά πρόσημα απαραιτήτως.

  "Στην πραγματικότητα δεν θέλει να σπάσει αυγά και να δυσαρεστήσει κανέναν", ισχυρίζεται στέλεχος της "Ομπρέλας" ερμηνεύοντας τη στάση του κ. Τσίπρα. Πρόκειται για το ίδιο στέλεχος που, καίτοι δεν διαφωνεί με την απεύθυνση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στους "νοικοκυραίους", εκτιμά ότι γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργεί απωθητικά στο νέο ακροατήριο.

  Η συνέχεια επί της κομματικής οθόνης. Ήτοι, στο πολιτικό συμβούλιο.

  Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ