Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 21-Μαρ-2021 08:19

  Με "λυμένα χέρια" ο Τσίπρας για το άνοιγμα στο Κέντρο

  Με "λυμένα χέρια" ο Τσίπρας για το άνοιγμα στο Κέντρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά 

  Άνοιγμα σαφές και ξεκάθαρο στο κεντρώο κοινό επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος και κομματικής αντιπαράθεσης με το κυβερνών κόμμα το οποίο στο πλαίσιο της πόλωσης , τον εγκαλεί για ταύτιση με "μπάχαλα” και επιδίωξη δημιουργίας πλατειών "νεοαναγανακτισμένων”.

  Οι νοικοκυραίοι

  Ακόμη και η αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις εγκλήσεις αυτές όμως, είναι ενδεικτικές της στροφής που επιχειρεί, για να εμφανίσει εαυτόν και ΣΥΡΙΖΑ ως "ήρεμη κεντρώα δύναμη”.

  Σε επίρρωση τούτου, πρόσφατα από βήματος Βουλής αναφέρθηκε στους "νοικοκυραίους” χωρίς τον απαξιωτικό τόνο που έδινε επί μακρόν το κόμμα του στους Πολίτες της μεσαίας τάξης, ζητώντας επιτατικά και απερίφραστα να τους εκφράσει: "Σε αυτούς απευθυνθήκατε κ. Μητσοτάκη για να κερδίσετε τις εκλογές και σε αυτούς απευθυνόμαστε και εμείς”.

  Αμυντική ήταν και η στάση του, τρόπον τινά, ερωτηθείς σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε (OPEN): Αναγκάστηκε να ομολογήσει μέχρι και ότι δεν έχει την δυνατότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να κατεβάσει κόσμο στον δρόμο, άρα ούτε την πολιτική επιρροή, προκειμένου να υπηρετήσει το αφήγημά του: Δεν δημιουργούμε εμείς την κοινωνική ένταση, η κυβέρνηση την προκαλεί.

  Εξ ου και αρνήθηκε ότι το πολιτικό μορατόριουμ που ζητεί από την κυβέρνηση είναι ”εκβιασμός”, αποδίδοντάς το σε "συναινετική διάθεση” από την αρχή της Πανδημίας, υπενθυμίζοντας και την πρόταση που είχε υποβάλει στα τέλη του Φθινοπώρου περί υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής.

  Μορατόριουμ

  Το πολιτικό μορατόριουμ που ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προφανώς δεν προχώρησε ( ούτε είχε καμία "τύχη” να προχωρήσει, όπερ γνώριζε εξαρχής ο κ. Τσίπρας όταν το διατύπωνε), υπάρχει όμως σε εξέλιξη εσωκομματικό μορατόριουμ στον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ ηγεσίας και εσωκομματικής αντιπολίτευσης, διάρκειας ...τουλάχιστον έως το συνέδριο του κόμματος.

  " Καλά έκανε και είπε ότι απευθυνόμαστε στους νοικοκυραίους”, σχολίασαν επακριβώς στο "Κ” δυο κεντρικά στελέχη της "ομπρέλας” ( ένα εκ των οποίων βουλευτής και το έτερο εξόχως δραστήριο και ιστορικό στέλεχος των πρώην "53”).

  Σύνθεση

  Συμφωνούν απολύτως στη στρατηγική απεύθυνσης του κ.Τσίπρα στους "νοικοκυραίους”, υπό την έννοια ότι πρόκειται για κοινό μικρομεσαίων εργαζομένων και επαγγελματιών που δεν πάει κόντρα και στη δική τους θεώρηση περί "αριστερού” κόμματος.

  Το πώς οδηγήθηκαν σε ανακωχή τα εσωκομματικά στρατόπεδα, έχει ενδιαφέρον, καθώς το "κλειδί” ήταν ένας "γάμος” και ένα διαζύγιο: Η διάσπαση των Προεδρικών σε δυο ρεύματα "Ενωτική Κίνηση” και "ΡΕΝΕ”, παράλληλα με την συνένωση των "53”, με κομματικούς και ανένταχτους αριστερά των προεδρικών, δημιούργησε καταρχάς συνθήκες "ρευστότητας”, αφαιρώντας την πολιτική κυριαρχία της ομάδας των σκληρών προεδρικών.

  Οι όροι "πλειοψηφία- μειοψηφία” άρχισαν να εκλείπουν μαζι και η ένταση, η οποία εκτονώθηκε εν πολλοίς και στις νομαρχιακές συνδιασκέψεις όπου καμιά τάση δε νίκησε κατα κράτος την άλλη, αναγκάζοντας αμφότερες, σε "συνεργασία” και "συνθέσεις”.

  Δεν αγάπησαν ξαφνικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον Νίκο Παππά ή ο Πάνος Σκουρλέτης τον Χρήστο Σπίρτζη, κάθε άλλο. Τα προσωπικά πάθη κατασίγασαν πλέον, λόγω και της διατασικής συμφωνίας ανά περιπτώσεις: Για παράδειγμα, η δυσαρέσκεια για τον Παύλο Πολάκη και τις μεθόδους του, δεν αποτελεί πια πεδίο βολής λαμπρών επιθέσεων των αριστερόστροφων του κόμματος απέναντι στους "προεδρικούς”, αλλά κοινό τόπο, πολλών και εκ των "πολιτικών” φίλων του χανιώτη Βουλευτή.

  Έτερο αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η "υποδοχή” του αυτογκολ που έβαλε στον ΣΥΡΙΖΑ ο Θοδωρής Δρίτσας, με την περιβόητη δήλωσή του για την 17 Νοέμβρη. Ο βουλευτής Πειραιά ανήκει στα επιφανή στελέχη της "Ομπρέλας” μεν αλλά ουδείς από τους "προεδρικούς” ζήτησε το κεφάλι του επί πίνακι.

  Έχει αρχίσει να ...μπερδεύεται γλυκά το "ρόστερ” των επιφανών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – ακόμη και σε αντιλήψεις για τη στρατηγική των πραγμάτων.

  Άνοιγμα στο "Κέντρο” μέσω ψηφοδελτίων

  Σε αυτό συντείνει προδήλως και το αίσθημα επιβίωσης που άργησε να δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης ( από το 2019 έως και το Φθινόπωρο του 2020 "έτρωγαν” τς σάρκες τους τα εσωκομματικά στρατόπεδα, περνώντας "ξυστά” επανειλημμένως από τη διάσπαση).

  Πλέον τα σφυριά χτυπάνε όλα στην ίδια κατεύθυνση: επιχείρηση αποδομησης της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργικού προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έχει απογοητεύσει προνομιακά για την ίδια κοινά, δεν είναι καινοφανής στην Κουμουνδούρου, αντιθέτως διακινείται εδώ και μήνες. Τουλάχιστον από το καλοκαίρι και μετά, χωρίς να συνοδεύεται από αντίστοιχα δημοσκοπικά στοιχεία που να αιτιολογούν το συμπέρασμά τους.

  Εσχάτως πάντως, πηγές της Κουμουνδούρου, εμφανίζονται να έχουν "αναθαρρήσει” και από τους αριθμούς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει στα χέρια της σφυγμομετρήσεις που δείχνουν

  * "κατάρρευση” κατά πώς το θέτουν οι ίδιοι των ποιοτικών στοιχείων, για την αποδοχή της Ν.Δ και την διαχειριση της πανδημίας.

  * Μείωση της διαφοράς μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ "κάτω από δέκα μονάδες”.

  Σε ό,τι αφορά την εσωκομματική νηνεμία και το "άνοιγμα” του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κεντρώο χώρο ως στρατηγική επιλογή και όχι ...τσαλαβούτημα, στην Κουμουνδούρου, υπάρχει η πεποίθηση ότι θα κυλήσει ανώδυνα έως τέλους και χωρίς εσωκομματικά παρατράγουδα.

  Και τούτο γιατί σύμφωνα με κομματικές πηγές οι "μεταγραφές” και οι επιλογές νέων στελεχών θα γίνει με όρους "αξιοσύνης”, "επάρκειας” και "κύρους” και όχι στη βάση διεμβολισμού και επίδειξης ισχύος απέναντι σε όμορα κόμματα, ως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά ( π.χ Θ.Θεοχαρόπουλου) που οδήγησε μέρος τότε της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να βγει "στα κεραμίδια”, μιλώντας για εικόνα ανέντιμων συνδιαλλαγών.

  Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συζήτηση για τα ψηφοδέλτια δεν έχει ανοίξει στο κόμμα μεν, αλλά η "μέθοδος” κατάρτισής τους με την απόφαση Τσίπρα για συμπερίληψη τεχνοκρατών, είναι "κλειδωμένη”.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ