Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Μαρ-2021 16:22

  Τσίπρας υπέρ σύμβασης για Ελληνικό: Η επένδυση πρέπει να προχωρήσει

  Τσιπρας Βουλη 22.10.2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  "Η επένδυση στο Ελληνικό πρέπει να προχωρήσει" δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από βήματος Βουλής, στη συζήτηση για την Κύρωση της σύμβασης δίνοντας σινιάλο ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει τη συμφωνία, παρότι ο ίδιος μίλησε για "προβληματικές διατάξεις". 

  Κατά πληροφορίες άλλωστε, η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι "ναι επί της αρχής", με καταψήφιση συγκεκριμένων διατάξεων. 

  Ακόμη πιο πολιτικά ενδιαφέρον ωστόσο από την θετική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ στην εν λόγω συμφωνία, είναι η αντεπίθεση στην οποία περνά ο κ. Τσίπρας, επιχειρώντας να εμφανιστεί ως θιασώτης της επένδυσης εγκαλώντας την κυβέρνηση για ...ανικανότητα να την προχωρήσει. Επ' αυτού μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε εξόχως επιθετικά προς τη Ν.Δ ότι " δεν είναι ικανοί να μεταφέρουν μια πέτρα από τη μια πλευρά στην άλλη" ενώ εμφανίζονταν ως άριστοι τεχνοκράτες. 

  Η παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή, ήταν εφ όλης και της επιδημιολογικής ύλης ενώ ειδική μνεία έκανε στην Τράπεζα Πειραιώς και την σύμβαση της Cisco. 

  Μεταξύ άλλων ο Α. Τσίπρας είπε για: 

  Ελληνικό 

  Ας θυμηθούμε πόσο "πολέμησε" ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση την επένδυση:
  Το 2015 που αναλάβαμε την Κυβέρνηση βρήκαμε ένα οικόπεδο χωρίς τοπογραφικό, με 69 φορείς μέσα που έπρεπε να έχουν φύγει ήδη από το 2012 και βεβαίως δεν είχαν λυθεί βασικές εκκρεμότητες, όπως αρχαιολογικά, δασικά, κτηματολόγιο. 

  Με την τροποποιητική σύμβαση του 2016 εξασφαλίσαμε:
  Αλλαγές στο σχεδιασμό περιβαλλοντικού – κοινωνικού  περιεχομένου με αύξηση του πρασίνου, και άνοιγμα του προς τη θάλασσα δηλαδή προς τη Γλυφάδα, Άλιμο, Ελληνικό. 
  Τη σύνδεση με μέσα σταθερής τροχιάς με ποδηλατοδρόμους και με πεζόδρομους και τέλος, τη μείωση δόμησης.
  Κέρδος 1,5 δις περισσότερες επενδύσεις, όχι στο τίμημα δεδομένου ότι θα πηγαίνει απευθείας στην αποπληρωμή του χρέους αλλά σε έργα υποδομής, τα οποία τα αναλαμβάνει ο επενδυτής. 
   
   
  Εσείς τι κάνατε; Όχι μόνο δε προχωρήσατε τα έργα, αφού επι 20 μήνες δεν κάνατε ούτε τις κατεδαφίσεις, αλλά φέρνετε και προς ψήφιση προβληματικές διατάξεις

  *Αλλάζετε την Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών που λέει κυριότητα επενδυτή 30% στην Α περιοχή (πρώην αεροδρόμιο ελληνικού) και 30% στην Β περιοχή (παράκτιο μέτωπο); Τώρα αυτό γίνεται 30% επί της συνολικής έκτασης.

   * Δίνετε τη δυνατότητα και μετά την ολοκλήρωση των έργων, να φτιάξουν μια περίκλειστη πόλη, όπως άλλωστε ζητούσε η εταιρία και είχαμε αρνηθεί. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφευχθεί.

  Η επένδυση, λοιπόν πρέπει να προχωρήσει.
  Και είμαι βέβαιος πια ότι εσείς δεν είστε ικανοί, όχι μόνο να διασφαλίσετε το δημόσιο συμφέρον στα πλαίσια της επένδυσης αλλά ούτε καν να διασφαλίσετε την ομαλή της πορεία. 
   

  self test 
   

  Έναν χρόνο τώρα σας ζητάει όλη η αντιπολίτευση να κανετε μαζικά και στοχευμένα τεστς και να τα συνταγογραφήσετε.  και προχθές αναγγείλατε την παροχή των σελφ τεστ  στα φαρμακεία. Για να καλύψετε την αποτυχία σας, η ατομική ευθύνη πρέπει τώρα να μετατραπεί σε ατομική ενοχή.
   

  Στο ερώτημα γιατί δεν υιοθετήσατε την πρόταση μας να συνταγογραφούνται και να παρέχονται δωρεάν στους πολίτες που το επιθυμούν, τα πιο αξιόπιστα τεστ, τα PCR, απαντήσατε ότι το θέμα είναι οικονομικό. 
  Και μάλιστα ο κος Σκέρτσος πέταξε και έναν αριθμό: 2,4 δις.
  Τι μας είπε δηλαδή ο στενότερος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη;

  Έναν χρόνο τώρα, οι αλγόριθμοι, τα έξυπνα τεστ, η περίφημη EVA που θα τέσταρε δειγματοληπτικά κάποιους από τους 3 εκατομμύρια τουρίστες, όλα αυτά που κάνατε τόσο καιρό, διαφωνώντας με το αυτονόητο μαζικό scanning του πληθυσμού, τα κάνατε όχι γιατί ήσασταν παγκόσμια πρωτοπορία όπως μας λέγατε – αλλά γιατί δεν θέλατε να ξοδέψετε χρήματα.

  Δηλαδή οτι η κυβέρνηση που παρέλαβε 37 δις από την προηγούμενη, σε μια χώρα που δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και δεν έχει κανένα δημοσιονομικό περιορισμό, ότι είναι ασύμφορη η σωτηρία των Πολιτών.

  Για να μη μιλήσουμε για τις απώλειες από την ύφεση που θα είχαμε γλιτώσει αν είχαμε σοβαρή στρατηγική να ξέρουμε τι μας γίνεται και να αποφύγουμε το νέο πεντάμηνο lockdown. 

  Επιτάξεις

  ¨Ένα χρόνο τώρα δεν έχετε κάνει ούτε μια μόνιμη πρόσληψη γιατρού.
  Και έρχεστε στο "και πέντε" και ενώ τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει να τρέχετε να επιστρατεύσετε 200 γιατρούς. 200 γιατρούς δε μπορούσατε να έχετε προσλάβει; 

  Το λέμε ένα χρόνο, το είπα χθες και το ξαναλέω:
  Κάνετε το λιοντάρι στο γιατρό.
  Αλλά την πάπια, στον κλινικάρχη.
   

  Cisco

  Ένα χρόνο, σύσσωμη η αντιπολίτευση σας ζητά να δώσετε στη δημοσιότητα τη συμφωνία με την Σίσκο για την τηλεκπαίδευση. Έναν χρόνο η κ. Κεραμέως, αρνείται. 
  Όταν αναγκάστηκε να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, επειδή κατάλαβε ότι θα την αναζητήσουμε,  στα μουλωχτά στο σαιτ του υπουργείου.

  Η εταιρεία αυτή,  έχει τη στιγμή που μιλάμε εικόνα για τις προτιμήσεις, τις συνήθειες, τις επιλογές, σχεδόν των μισών Ελλήνων. Αφού γνωρίζει για κάθε υπολογιστή που χρησιμοποιεί μαθητής για να κάνει τηλεμάθημα και που προφανώς δεν χειρίζονται μόνο μαθητές αλλά και οι γονείς τους, σε ποια σαιτ μπαίνουν, ποιες αγορές κάνουν, ποιες είναι οι προτιμήσεις τους, τι καπνό φουμάρουν. 
   
  Εδώ λοιπόν τα 2 εκατομμύρια της ανάθεσης είναι τίποτα, μπροστά στα δεκάδες εκατομμύρια που μπορεί να βγάλει η εταιρία από αυτά τα δεδομένα.
   
  Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αν συνέβαινε αυτό, η υπουργός θα ήταν υποχρεωμένη να δώσει τη παραίτησή της.
   
  Εντάξει, δε ξέρω για την Ουγγαρία του Όρμπαν, αλλά σε οποιαδήποτε χώρα με φιλελεύθερη  παράδοση, δε θα μπορούσε να σταθεί υπουργός που έδωσε όχι μόνο 2 εκατομμύρια με ανάθεση, αλλά τα κρίσιμα data που αφορούν τις συνήθειες του πληθυσμού, φόρα παρτίδα σε μια ιδιωτική εταιρεία. Δεν είναι η Κεραμέως το πρόβλημα αλλά ο κ. Μητσοτάκης, για να μην πω ότι έδωσε εντολή να γίνει έτσι.
   

  Πειραιώς


  Η κυβέρνηση σας, η Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητάς και η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, όλοι μαζί, μεθοδεύετε σήμερα μια αύξηση κεφαλαίου που επιδιώκει να διαγράψει αυτά τα 16 δισ. ευρώ και να οδηγήσει την τράπεζα στα χέρια αγνώστων επενδυτών, αμφισβητούμενης οικονομικής ευρωστίας και δυναμικής. 

  Μόλις προ μηνών η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, μη πληρώνοντας στο ΤΧΣ το τοκομερίδιο των CoCos ύψους 166 εκατ. ευρώ, οδήγησε στη μετατροπή των ομολογιών ύψους 2 δισ. ευρώ σε μετοχές, σε τιμή μάλιστα πολύ υψηλότερη της χρηματιστηριακής. Έτσι, το ΤΧΣ βρέθηκε να είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 61,34%, κάτι που έγινε με πρόκληση ζημίας ύψους τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ στον ισολογισμό του Ταμείου. 

  Οι όροι της αύξησης ήδη έχουν προκαλέσει την αντίδραση των μετόχων της Πειραιώς, μικρών και μη, καθώς δεν θα τους επιτραπεί να ασκήσουν τα δικαιώματα τους και έτσι θα οδηγηθούν σε καθολική απώλεια της επένδυσης τους. 


  Ως μέτοχος της πλειοψηφίας, με την απόφαση του, θα καθορίσει και την μοίρα των μετόχων της μειοψηφίας, στερώντας τους το δικαίωμα να συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου. 

  Το εν λόγω ειδικό αποθεματικό είναι το δώρο που θα κάνετε στους νέους μετόχους της τράπεζας και ο τρόπος να τους προικοδοτήσετε. 

  Να  είστε σίγουροι ότι θα λογοδοτήσετε στην ελληνική κοινωνία για το σκάνδαλο αυτό. Να ξέρουν οι μικρομέτοχοι ότι θα είμαστε δίπλα τους. 
  Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτός που θα φροντίσει όλες οι ευθύνες σας, πολιτικές και ενδεχόμενες ποινικές, να έρθουν στο φως.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ