Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Μαρ-2021 09:50

  ΣΥΡΙΖΑ: Επιστροφή στα της Πανδημίας - Η "στρατηγική" για Κουφοντίνα

  ΣΥΡΙΖΑ: Επιστροφή στα της Πανδημίας - Η "στρατηγική" για Κουφοντίνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.03

  Της Νίκης Ζορμπά

  Μετά από ένα -όχι και τόσο σύντομο- διάλειμμα από την ατζέντα της Πανδημίας ελέω υπόθεσης Λιγνάδη, ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην αντιπολιτευτική του "βάση": Σκληρό ροκ απέναντι στην Κυβέρνηση για όλα όσα αφορούν το υγειονομικό τε και οικονομικό σκέλος της Πανδημίας. 

  Αυτή είναι η πρόθεση της Κουμουνδούρου τουλάχιστον, την οποία θα βγάλουν εκτός σχεδιασμού μόνον εξελίξεις στο θέμα του Κουφοντίνα.

  Εκεί όπου από τα "κεντρικά" επιχειρούν να καταδείξουν ότι κρατούν αποστάσεις μεν από το πρόσωπο αλλά όχι και από το αίτημα για εκτόνωση του θέματος δια της ικανοποίησης του αιτήματός του, επικαλούμενοι το "Κράτος Δικαίου". 

  Είναι ενδεικτική η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος χθες, εγκάλεσε την Κυβέρνηση για "στρατηγική της έντασης", την οποία δεν προτίθεται η αξιωματική αντιπολίτευση να ακολουθήσει. 

  Όλα τούτα βέβαια, μένει να φανεί πώς θα εξελιχθούν και τι "σινιάλο" θα αποφασίσει να στείλει ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά και κοινωνικά εάν ο Δ. Κουφοντίνας συνεχίσει την απεργία πείνας έως τέλους, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση είναι σαφής ως προς τις προθέσεις της: Ούτε βήμα πίσω, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. 

  Το νέο ΕΣΥ

  Η επιστροφή ΣΥΡΙΖΑ σε ατζέντα Πανδημίας, "επικυρώνεται" δια της σημερινής εκδήλωσης ( ώρα 17.00)  όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το σχέδιο του κόμματός του για το "νέο ΕΣΥ", σχέδιο που έχει προαναγγελθεί αρκετές εβδομάδες πίσω. 

  Ο προγραμματισμός προβλέπει στην εκδήλωση να παρίστανται και πρόσωπα μη κομματικά, από την δεξαμενή της ομάδας λοιμωξιολόγων και επιστημόνων που έχει συγκροτήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για "ιδία χρήση" και ενημέρωση. ( Κατά το μοντέλο των ειδικών θεματικών ομάδων που είναι υπό συγκρότηση στην Κουμουνδούρου με συμμετοχή "τεχνοκρατών", ως έχει ήδη αναφέρει επανειλημμένως το Capital.gr). 

  Στον πυρήνα του " νέου ΕΣΥ", βρίσκονται μισθολογικές αυξήσεις στο ιατρικό  προσωπικό, 15.000 προσλήψεις και ανασυγκρότηση της πρωτοβάθμιας υγείας. 

  Οι στόχοι για για την Υγεία άλλωστε, έχουν περιγραφεί και στο νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο προβλέπει: 

  *Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και του θεσμού του Οικογενειακού Γιατρού. 

  *Δίκτυο Ολοκληρωμένης Υγειονομικής και Ψυχοκοινωνικής Φροντίδας με επίκεντρο την Κοινότητα που περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες πρόνοιας και υγείας όπως το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι". 

  *Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που "θωρακίζουν" θεσμικά το χώρο του φαρμάκου και των προμηθειών υγείας και δεν επιτρέπουν τη διαιώνιση φαινομένων τεχνητής ζήτησης, σπατάλης και διαφθοράς.

  *Θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ – νέος Χάρτης Υγείας της χώρας. Νέοι Οργανισμοί ΥΠΕ-Νοσοκομείων-ΚΥ, δημοκρατική τομή στη Διοίκηση των Νοσοκομείων, ανοιχτή και αξιοκρατική διαδικασία επιλογής διοικήσεων των νοσοκομείων.

  *Υπηρεσίες οδοντιατρικής φροντίδας και στοματικής υγείας μέσω των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων - σταδιακή κάλυψη δαπανών οδοντιατρικής περίθαλψης παιδιών και ενηλίκων από  τον ΕΟΠΥΥ μέσω συμβάσεων με ελευθεροεπαγγελματίες οδοντιάτρους. 

  *Μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ με δέσμη κινήτρων) για την αντιστροφή του brain drain, τη συγκράτηση ειδικευόμενων γιατρών στη χώρα και την πλήρη κάλυψη με ειδικευμένους γιατρούς των κενών θέσεων στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ειδικά στις άγονες και νησιωτικές περιοχές.  

  *Επικουρική-συμπληρωματική προς το ΕΣΥ λειτουργία του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας  με στόχο τη διεύρυνση της πολιτικής της καθολικής κάλυψης. Νέες συμβάσεις του ΕΟΠΠΥ και ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, με βάση καθορισμένες  ανάγκες ανά περιοχή και ανά ειδικότητα.

  *Πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών Υγείας με έμφαση στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό τους και στην ενεργειακή εξοικονόμηση. 

  Η εκδήλωση με Μόσιαλο

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

  Μετά την παρουσίαση του προγράμματος για το νέο ΕΣΥ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον πρώην Υπουργό Υγείας και τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ανδρέα Ξανθό την αναπληρώτρια τομεάρχη Υγείας, Δώρα Αυγέρη, την καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, τον καθηγητή Αιματολογίας της Σορβόννης, Γρηγόρη Γεροτζιάφα, τον καθηγητή της Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλία Μόσιαλο, τον καθηγητή Ιατρικής του Harvard, Όθωνα Ηλιόπουλο, τον ομότιμο καθηγητή Παιδοψυχιατρικής, Δημήτρη Αναγνωστόπουλο, την Πρόεδρο του Συλλόγου Ρευματοπαθών "ΕΛΕΑΝΑ", Αθανασία Παππά, την Πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Έβρου και αναπληρώτρια Γραμματέα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Εύη Ορφανού και την ΠΕ νοσηλεύτρια του ΠΑΓΝΗ, Κατερίνα Κεραμά. 

  Τη συζήτηση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κεφαλογιάννης. 

  Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από την επίσημη σελίδα του Αλέξη Τσίπρα στο Facebook, το επίσημο κανάλι του Αλέξη Τσίπρα στο YouTube, το avgi.gr, το stokkino.gr και το left.gr.

   

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ