Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 17-Ιαν-2021 08:37

  ΣΥΡΙΖΑ: Ψάχνουν τεχνοκρατικές... πατέντες για ρελάνς στην οικονομία

  ΣΥΡΙΖΑ: Ψάχνουν τεχνοκρατικές... πατέντες για ρελάνς στην οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Δεν περίμεναν τις δημοσκοπήσεις να τους φανερώσουν στην Κουμουνδούρου ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, θα κριθούν από την πορεία της οικονομίας. Στο μοτίβο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να κινήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κατεύθυνση "αξιόπιστης αντιπολίτευσης" στο οικονομικό πεδίο από την αρχή σχεδόν της διακυβέρνησης της Ν.Δ. και σίγουρα πάντως από την αρχή της πανδημίας.

  Πρόταση για "κούρεμα"

  Το βάρος που έριξαν εσχάτως στην υγειονομική πλευρά της διαχείρισης του κορονοϊού άλλωστε, πέραν της έμπρακτης ανάγκης να δηλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ "παρών" στην περιπέτεια που περνά η χώρα, είναι και το "όχημα" για να απαντήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κοινή παραδοχή (καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις εξάλλου): Μητσοτάκης και Ν.Δ. είναι ασυγκρίτως ικανότεροι για τη διακυβέρνηση της χώρας.

  Παραλλήλως, ωστόσο, η Κουμουνδούρου εντατικοποιεί τα βήματά της για συγκρότηση αντιπροτάσεων που να απαντούν και στις αιτιάσεις που δέχεται κυρίως από την κυβέρνηση πως ασκεί στείρα και μίζερη αντιπολίτευση, χωρίς προτάσεις.

  Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του "Κ", Τσίπρας αλλά και οι αρμόδιοι τομεάρχες, Χαρίτσης και Αχτσιόγλου, επιστρατεύουν τεχνοκρατικές "πηγές", εντός και εκτός συνόρων, για την εκπόνηση του σχεδίου της πρότασης που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, δημόσια και διά του προέδρου του, για "ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους", το οποίο να συμπεριλαμβάνει και "κούρεμα κεφαλαίου".

  Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη υπάρξει επαφές και συνεργασία (και με τεχνοκράτες-πανεπιστημιακούς κ.λπ.), καθώς και ένα πρωτόλειο σχέδιο για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί το "κούρεμα" ιδιωτικού χρέους το επόμενο διάστημα (δεδομένου ότι έχουν σωρευτεί ιδιωτικά χρέη άνω των 9 δισ.). Για τη συγκρότηση πλήρους πρότασης θα επιλέξουν οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ και τις προτάσεις παραγωγικών φορέων.

  Το στοίχημα προφανώς για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον πρόεδρό του είναι η δόμηση μιας συγκεκριμένης οικονομικής πρότασης, που να αντέχει στη λογική, να μην είναι (ακόμα ένα) πυροτέχνημα, ώστε να μη δεχτεί αιτιολογημένα πυρά για ανακάλυψη νέων "λεφτόδεντρων".

  Εξού και έρχονται "στάγδην" οι πληροφορίες από τα "κεντρικά" της Κουμουνδούρου για το πότε, πώς και τι θα περιλαμβάνει αναλυτικά το περιβόητο σχέδιο για τη ρύθμιση των ιδιωτικών οφειλών.

  Ανοίγει τη βεντάλια

  Η επιστράτευση (Ελλήνων τε και ξένων) τεχνοκρατών για το σχέδιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά πληροφορίες, δεν είναι μεμονωμένη, συγκυριακή επιλογή.

  Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από καλά πληροφορημένες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει ήδη να συγκροτεί θεματικές "ομάδες" ειδικών τεχνοκρατών, με τους οποίους βρίσκεται ο ίδιος σε συνεχή επικοινωνία για σειρά ζητημάτων, με πιο πρόσφατη την "ομάδα" λοιμωξιολόγων, τους οποίους συμβουλεύεται για θέματα της πανδημίας.

  Μπορεί να είχε περάσει στα ψιλά της επικαιρότητας μεν, αλλά το "σήμα" για "άνοιγμα" Τσίπρα σε τεχνοκράτες είχε ήδη δοθεί με την πρότασή του για υπουργό υγείας κοινής αποδοχής που να μην είναι πολιτικό πρόσωπο.

  Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η επιδίωξη των στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα για ανανέωση του πολιτικού στελεχικού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ από πρόσωπα με ισχυρή κατάρτιση στους τομείς τους, προκειμένου να ξεπεράσει το κόμμα και τον σκόπελο του εξαιρετικά πτωχού "πάγκου" που διαθέτει για αξιοποίηση στελεχών σε νευραλγικά πόστα.

  Εσωκομματικά

  Εν τω μεταξύ, τη "μάχη" της ανασυγκρότησης των εσωκομματικών τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται −για την ώρα− ότι ο κ. Τσίπρας την παρακολουθεί από... απόσταση και, κατά τι, αφ’ υψηλού.

  Αφενός, γιατί η νεοσύστατη "ομπρέλα" που απαρτίζεται από τη μέχρι σήμερα εσωκομματική αντιπολίτευση των "53" και τους "κομματικούς" δεν έρχεται στον εσωκομματικό διάλογο με όρους "εχθροπραξιών" προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

  Αφετέρου, γιατί η διάσπαση των προεδρικών (Κίνηση Μελών Vs ΡΕΝΕ) έχει προκαλέσει τέτοια γκρίνια και εσωστρέφεια στις σχέσεις των δύο "διαζευγμένων" ομάδων, που... χρόνος για διασταύρωση πυρών με έτερους εσωκομματικούς αντιπάλους δεν περισσεύει.

  Αναμένεται, βέβαια, κάπου παρακάτω να υπάρξουν εσωκομματικά τζαρτζαρίσματα μεταξύ "ομπρέλας" και πλειοψηφίας για τις επιδιωκόμενες συμμαχίες (ΚΙΝΑΛ, Βαρουφάκης, δίλημμα για αναζήτηση συμμάχων στα αριστερά ή τα δεξιά), καθώς και το μέτρημα των δυνάμεών τους σε κομματικό επίπεδο πανελλαδικά (εκλογή νομαρχιακών κ.λπ.).

  Επενδύουν σε αντικυβερνητικό "μέτωπο" στην παιδεία

  Συμφωνίες για συμμαχίες "κορυφής" είτε με το ΚΙΝΑΛ είτε με τον Γ. Βαρουφάκη (για το ΚΚΕ, δε, είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας) προδήλως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνάψει, όσο και αν κεντρική γραμμή είναι ο "αγώνας για προοδευτική κυβέρνηση".

  Μέχρι τις επόμενες εκλογές, ούτως ή άλλως, γνωρίζουν εξόχως καλά στην Κουμουνδούρου ότι τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και το Μέρα25 θα φροντίσουν να "περιχαρακώσουν" τους ψηφοφόρους και την αυτόνομη πορεία τους.

  Αυτό που απομένει ως σχεδιασμός στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να "κουρσέψει" την εκλογική τους βάση και ταυτόχρονα να απομονώσει πολιτικά την κυβέρνηση.

  Οι αλλαγές που κυοφορεί η κυβέρνηση στην παιδεία είναι πεδίο δόξης λαμπρό για τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Αξιοποιώντας και την κριτική του ΚΙΝΑΛ στους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας, η Κουμουνδούρου θα επιδιώξει κοινό αντιπολιτευτικό μέτωπο:

  1. Για μείωση εισακτέων στο δημόσιο πανεπιστήμιο − αναγνώριση ιδιωτικών κολεγίων.

  2. Ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

  Βάσει των αιτιάσεων που προκύπτουν από κομματικές πηγές προς την κυβέρνηση, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιστρατεύσει μόνο "αριστερίστικα" συνθήματα. Αντιθέτως, θα συνεχίσουν να επικαλούνται αντιδράσεις που προέρχονται από "συντηρητικές δυνάμεις" (π.χ. της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ) και να μιλούν για "πλαίσιο ξένο" στα ευρωπαϊκά δεδομένα, που προσιδιάζει σε "ρητορική Όρμπαν και Ερντογάν".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ