Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Φεβ-2021 09:49

  "Μάχη" ΣΥΡΙΖΑ υπέρ Δημοσίου με πρόσχημα και τη "Μήδεια"

  "Μάχη" ΣΥΡΙΖΑ υπέρ Δημοσίου με πρόσχημα και τη "Μήδεια"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά 

  Αν η Πανδημία δεν είχε υπάρξει, θα έπρεπε να την εφεύρουν στον ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς η απόφανση δεν αφορά το υγειονομικό της σκέλος. Ούτε το μικροπολιτικό, πρακτικά, αφού κέρδη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν απέφερε.

  Το αντίθετο μάλλον: Ισχυροποίησε ακόμη περισσότερο την Κυβέρνηση και το πρωθυπουργικό προφίλ ενώ πήγε πολυ πίσω την προσπάθεια Τσίπρα για "μετασχηματισμό” του κόμματός του προς "προοδευτική” κατεύθυνση, ελλείψει της δυνατότητας να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

  Εργαλειοποίηση

  Από την άλλη πλευρά βέβαια, η πανδημία – οι ανάγκες που δημιούργησε πρωτίστως – έδωσε στον κ. Τσίπρα και το κόμμα του, το "όχημα” που χρειαζόταν για να εξοπλιστεί με επιχειρήματα το (νέο) πακετάρισμα της (πάγιας) άποψής του περί της ανάγκης επιστροφής σε πολιτικές στήριξης του δημόσιου τομέα.

  Περί "κρατισμού” ο λόγος, καίτοι στην Κουμουνδούρου, αποστρέφονται τη χρήση του όρου, αναγνωρίζοντας ότι δημιουργεί ευλόγως κακούς συνειρμούς: Τις παθογένειες όλης της μεταπολιτευτικής ιστορίας του ελληνικού Κράτους.

  Αντιθέτως, έχουν επιλέξει να αντικαταστήσουν τον όρο "κρατικός” ( σε όλες τις εκφάνσεις του) με τον όρο "δημόσιος”, όπερ έχει και τη σημειολογική σημασία του.

  Ο κ. Τσίπρας πρόσφατα εγκάλεσε την κυβέρνηση για "εργαλειοποίηση” της παραβατικότητας στα Πανεπιστήμια, προκειμένου να περάσει το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. Στην πραγματικότητα, μετ ευαρέσκειας , πράττει εδώ και μήνες το ίδιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, "εργαλειοποιεί” την πανδημία προς απενοχοποίηση της κεντρικής θέσης του για στροφή σε στήριξη του Δημόσιου τομέα.

  Στροφή στο Δημόσιο

  Το "σύνθημα” είχε δώσει ο ίδιος, ήδη από την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς τον Σεπτέμβριο του 2020: "Η πανδημία έδειξε με τον πλέον έντονο τρόπο τα όρια ενός μοντέλου που θεωρούσε ότι η "αγορά” σε ελεύθερη λειτουργία μπορεί να έχει τη βέλτιστη λύση. Έδειξε τα όρια ενός μοντέλου που καταδίκαζε και απαξίωνε την κρατική παρέμβαση και εξυμνούσε την ιδιωτική πρωτοβουλία.  Το μοντέλο που με θρησκευτική ευλάβεια ασπάζεται η νέα δημοκρατία. Εδώ και λίγους μήνες ακόμη και οι πιο πιστοί οπαδοί αυτού του μοντέλου γυρνούν το βλέμμα τους με αγωνία προς το κράτος για να τους προστατεύσει. Το κράτος που μέχρι χθες χλεύαζαν”, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του , μιλώντας για την ανάγκη "νέας κοινωνικής συμφωνίας” μεταξύ άλλων και για στήριξη δημ’οσιων υποδομών.

  Φλερτάροντας με την επιχειρηματικότητα βέβαια – είναι καιρός που τείνει χείρα φιλίας και προς αυτή την "κοινωνική ομάδα”, από την αρχή της Πανδημίας, ζητούσε μετ επιτάσεως τη στήριξη των επιχειρήσεων από τον κρατικό κορβανά: πότε καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, πότε αιτούμενος διαγραφή ιδιωτικών χρεών που γεννήθηκαν λόγω πανδημίας και παγίως, καλώντας την κυβέρνηση σε ,η επιστρεπτέα ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων.

  Μήδεια και ΔΕΔΔΗΕ

  Στην φαρέτρα των επιχειρημάτων για το "λίφτινκ” που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας στην εικόνα των πολιτικών υπέρ ¨”κρατισμού”, προστέθηκε εσχάτως η "Μήδεια” και τα δεινά που προκάλεσε κυριώτατα στην Αττική.

  Η "γραμμή” είναι καθαρή στην Κουμουνδούρου: όχι σε ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.

  Ομαδικά τα "πυρά” που εκτόξευσαν περιώνυμα στελέχη της αρχής γενομένης από τον τομεάρχη Ενέργειας του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων ( Πρώτο Θέμα): "θέλουν να πουλήσουν ένα φυσικό μονοπώλιο, με σταθερή απόδοση (7%) για να έχουμε να αντιμετωπίσουμε επιπλέον και το κόστος που θα συσσωρεύεται από τη λειτουργία του ιδιώτη και τα κέρδη του”.

  Τροχιοδεικτικές ήταν οι "βολές” και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Π. Σκουρλέτη: "Η δρομολογημένη ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ συνιστά μια απαράδεκτη πολιτική επιλογή, σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου”.

  Δημόσιες δαπάνες και "νέο ΕΣΥ”

  "Εμπράκτως” ετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει την πίστη του στην ανάγκη στέρξης του Δημοσίου, δια του σχεδίου για το "νέο ΕΣΥ” που παρουσιάζεται ( εκτός απρόπτου) την προσεχή εβδομάδα.

  Οι βασικοί άξονες είναι καταγεγραμμένοι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ( το "Κ" έχει παρουσιάσει αναλυτικά μέτρα για φορολογία- επιχειρήσεις σε προηγούμενο φύλλο του) και προβλέπουν:

  *Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και του θεσμού του Οικογενειακού Γιατρού. 

  *Δίκτυο Ολοκληρωμένης Υγειονομικής και Ψυχοκοινωνικής Φροντίδας με επίκεντρο την Κοινότητα που περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες πρόνοιας και υγείας όπως το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι". 

  *Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που "θωρακίζουν" θεσμικά το χώρο του φαρμάκου και των προμηθειών υγείας και δεν επιτρέπουν τη διαιώνιση φαινομένων τεχνητής ζήτησης, σπατάλης και διαφθοράς.

  *Θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ – νέος Χάρτης Υγείας της χώρας. Νέοι Οργανισμοί ΥΠΕ-Νοσοκομείων-ΚΥ, δημοκρατική τομή στη Διοίκηση των Νοσοκομείων, ανοιχτή και αξιοκρατική διαδικασία επιλογής διοικήσεων των νοσοκομείων.

  *Υπηρεσίες οδοντιατρικής φροντίδας και στοματικής υγείας μέσω των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων - σταδιακή κάλυψη δαπανών οδοντιατρικής περίθαλψης παιδιών και ενηλίκων από  τον ΕΟΠΥΥ μέσω συμβάσεων με ελευθεροεπαγγελματίες οδοντιάτρους. 

  *Μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ με δέσμη κινήτρων) για την αντιστροφή του brain drain, τη συγκράτηση ειδικευόμενων γιατρών στη χώρα και την πλήρη κάλυψη με ειδικευμένους γιατρούς των κενών θέσεων στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ειδικά στις άγονες και νησιωτικές περιοχές.  

  *Επικουρική-συμπληρωματική προς το ΕΣΥ λειτουργία του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας  με στόχο τη διεύρυνση της πολιτικής της καθολικής κάλυψης. Νέες συμβάσεις του ΕΟΠΠΥ και ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, με βάση καθορισμένες  ανάγκες ανά περιοχή και ανά ειδικότητα.

  *Πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών Υγείας με έμφαση στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό τους και στην ενεργειακή εξοικονόμηση. 

  *Διαβάστε ακόμα

  -"Σούπερ μάρκετ" η Ν.Δ κατά τον Α. Τσίπρα

  Αναδημοσίευση από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ της 20ης Φεβρουαρίου
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ