Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 10-Δεκ-2022 08:09

  Πως αλλάζουν σκηνικό και ισορροπίες στην αγορά των ιδιωτικών κλινικών

  Πως αλλάζουν σκηνικό και ισορροπίες στην αγορά των ιδιωτικών κλινικών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Το 2018 ο χώρος της ιδιωτικής υγείας βρέθηκε στο "μάτι" του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με μεγάλα deals να ανακατανέμουν την τράπουλα της εγχώριας αγοράς: είχαμε την εξαγορά του Υγεία από το επενδυτικό κεφάλαιο CVC που οδήγησε την ίδια χρονιά στη σύσταση του Hellenic Healthcare Group υπό την ομπρέλα του οποίου εκτός από το Υγεία, βρίσκονται το Metropolitan Hospital, το Μητέρα, το Metropolitan General, το Λητώ, το Creta InterClinic στην Κρήτη και το Απολλώνειο ιδιωτικό νοσοκομείο στην Κύπρο. Την εξαγορά του Ιασώ (το οποίο είχε ήδη πωλήσει την γενική κλινική Ιασώ General στο CVC) από το fund Oaktree Capital. Το διαγωνισμό για την πώληση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν με χρηματοοικονομικό σύμβουλο την PricewaterhouseCoopers (μεταξύ των ενδιαφερομένων ήταν το επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners, ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών, το Ιασώ και η Ευρωκλινική) που όμως δεν προχώρησε, με την Ημιθέα, θυγατρική της τράπεζας Πειραιώς, να προχωρά σε business plan για την ανάπτυξή του. Την είσοδο της Farallon στην Euromedica και την αλλαγή σελίδας στον όμιλο μετά την αποπομπή της οικογένειας Λιακουνάκου.

  Το ξέσπασμα της πανδημίας στη συνέχεια έφερε στασιμότητα, ενώ υπενθυμίζεται πως κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα (όπως το Ιατρικό Περιστερίου και το Λητώ τέθηκαν στη διάθεση του υπουργείου Υγείας για τη νοσηλεία περιστατικών Covid.

  Τέσσερα σχεδόν χρόνια αργότερα, η αγορά των ιδιωτικών νοσοκομείων μπαίνει και πάλι στο προσκήνιο, ο ανταγωνισμός φουντώνει και οι ισορροπίες αναμένεται να αλλάξουν για ακόμη μια φορά. Εξάλλου, η νέα επένδυση που αναμένεται να γίνει στο χώρο του Ελληνικού, όπου όλοι οι μεγάλοι παίχτες της υγείας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δημιουργία μιας νέας κλινικής, δημιουργεί νέα δεδομένα.

  Το Ελληνικό

  Η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την κατασκευή και λειτουργία νέου ιδιωτικού νοσοκομείου που θα περιλαμβάνεται στο χώρο του Ελληνικού παρατάθηκε μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου (αρχικά η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προτάσεων ήταν την Παρασκευή.

  Hellenic Healthcare Group, όμιλος Ιατρικού Αθηνών, Ερρίκος Ντυνάν που βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με την Euromedica, Ιασώ και Ευρωκλινική έχουν κάνει μη δεσμευτικές προσφορές και αναμένονται τα επόμενά τους βήματα. Η επένδυση θα υλοποιηθεί σε οικόπεδο έκτασης 30 χιλιάδων τ.μ. και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τμήμα επειγόντων περιστατικών, τμήμα πρώτων βοηθειών και ιατρικές υπηρεσίες wellness, αποκατάστασης κτλ. Οι πληροφορίες λένε πως οι προτάσεις αφορούν σε ιδιωτικό νοσοκομείο, δυναμικότητας περίπου 200-250 κλινών, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, όχι όμως μαιευτικό τμήμα. Ο ορίζοντας υλοποίησης του ιδιωτικού νοσοκομείου θα είναι μέσα στην πενταετία. Η τιμή του οικοπέδου υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ.

  Κινητικότητα στην αγορά

  Ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών έχει σε εξέλιξη μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Σημαντικό μέρος του επενδύσεων κατευθύνεται στην επέκταση του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, το οποίο σύμφωνα με το σχεδιασμό θα ενισχυθεί με εκατό επιπλέον κλίνες, με τη δυναμική του να φτάνει τις πεντακόσιες κλίνες. Οι επενδύσεις υλοποιούνται και με ίδια κεφάλαια, και με τραπεζικό δανεισμό.

  Επενδύσεις αναμένονται, όπως λέει το ρεπορτάζ, και από τη συγχώνευση του Ερρίκος Ντυνάν με τη Euromedica, εφόσον η Επιτροπή Ανταγωνισμού δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση του deal, με την απόφαση να αναμένεται από τη νέα χρονιά. Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία για τη συγχώνευση των δύο ισχυρών παιχτών στο χώρος της περίθαλψης ανακοινώθηκε στα τέλη του Ιουλίου. Ο νέος όμιλος υγείας θα απασχολεί πάνω από 2.700 εργαζομένους, ενώ θα διαθέτει περισσότερες από 1.000 κλίνες δευτεροβάθμιας φροντίδας πανελληνίως, έχοντας τη δυνατότητα να εξυπηρετεί πάνω από 120.000 περιστατικά το χρόνο. Στην πρωτοβάθμια περίθαλψη το δίκτυο του ομίλου, στην ωρίμανσή του, όπως τονιζόταν στη σχετική ανακοίνωση, θα μπορεί να εξυπηρετεί πάνω από 1.000.000 επισκέψεις ετησίως μέσα από ένα πλέγμα 3.500 συνεργαζόμενων ιατρών σε όλη την Ελλάδα.

  Στο μέτωπο του Ιασώ τέλος, είχαν ακουστεί σενάρια περί αποχώρησης της Oaktree και πώλησής του, τα οποία όμως επί του παρόντος δεν επιβεβαιώνονται.

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ