Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Δεκ-2018 08:17

  Ανεβάζει ταχύτητα η Oaktree για το Ιασώ

  Ανεβάζει ταχύτητα η Oaktree για το Ιασώ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην επόμενη φάση και στον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων έχει προχωρήσει το deal μεταξύ του Ιασώ και του Oaktree Capital Management, μετά την υποβολή από το αμερικανικό fund μη δεσμευτικής πρότασης για την εξαγορά του ομίλου στα τέλη Νοεμβρίου.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το due diligence βρίσκεται σε εξέλιξη από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ σύμβουλοι του επενδυτικού κεφαλαίου συλλέγουν στοιχεία για την πορεία του ομίλου και καταρτίζουν ήδη τα επιχειρηματικά τους πλάνα.

  Κατά το ρεπορτάζ επίσης, τα οριστικά αποτελέσματα της χρήσης του 2018 θα σταθμιστούν αναλόγως, ώστε να αποφασιστεί αν το fund, που επιχειρεί το πρώτο του άνοιγμα στην αγορά των ιδιωτικών θεραπευτηρίων στην Ελλάδα, θα προχωρήσει στην υποβολή δεσμευτικής πρότασης και με ποιο τίμημα.

  Tο προσφερόμενο τίμημα της μη δεσμευτικής προσφοράς για την εξαγορά του Ιασώ ξεκίνησε από τα 1,3 ευρώ ανά μετοχή και φέρεται να έχει "κλειδώσει" στο 1,5 ευρώ, το ύψος του οποίου κρίνεται ικανοποιητικό από την πλειονότητα των μετόχων, δεδομένης και της έντονης επενδυτικής δραστηριότητας που καταγράφει ο κλάδος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Η μετοχή του ομίλου βρίσκεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες πάνω από τα 1,1 ευρώ, από τα 0,85 ευρώ που ήταν πριν την ανακοίνωση του ενδιαφέροντος του Oaktree.

  Εκτιμάται επίσης πως η εξαγορά του Ιασώ, αν τελικά ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει τον πρώτο σταθμό των τοποθετήσεων του αμερικανικού κεφαλαίου με παγκόσμια παρουσία και υπό διαχείριση κεφάλαια που φτάνουν τα 122 δισ. δολάρια. Παράγοντες που γνωρίζουν καλά το χώρο της υγείας προβλέπουν πως το fund επιδιώκει να πραγματοποιήσει και άλλες τοποθετήσεις και ενδεχομένως καταστεί ο δεύτερος πόλος απέναντι στη CVC Capital Partners που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό του το Metropolitan, το Υγεία και το πρώην Iaso General, μέσω της θυγατρικής του Hellenic Healthcare.

  Ανάλογο ήταν το επιχειρηματικό σχέδιο που ακολούθησε εξάλλου και στην ξενοδοχειακή αγορά. Το 2014 η Oaktree είχε προχωρήσει σε συμφωνία με την εταιρεία Σάνη Α.Ε., συμφερόντων των αδερφών Ανδρεάδη, για την ανάπτυξη πολυτελών resorts σε δημοφιλείς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα, της αλυσίδας Ikos. Το επενδυτικό πρόγραμμα ξεκίνησε από τη Χαλκιδική και διευρύνεται συνεχώς με τη προσθήκη νέων μονάδων στο χαρτοφυλάκιο. Το 2019 ολοκληρώνεται μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση στην Κω, ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος άνοιξε πολυτελές resort στην Κέρκυρα.

  Στο φετινό εξάμηνο,  τα καθαρά κέρδη της Ιασώ ανήλθαν σε 11,26 εκατ. ευρώ, έναντι 5,82 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καταγράφοντας άνοδο κατά 93,42%.  Στη χρήση του 2017, τα καθαρά κέρδη του ομίλου είχαν άνοδο 286,6%. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 10,51 εκατ. ευρώ, από 2,72 εκατ. ευρώ το 2016.

  Σημειώνεται πως μετά τη συμφωνία του ομίλου με τη CVC, η Hellenic Healthcare ανέλαβε το δανεισμό της Ιασώ General (περίπου 28 εκατ. ευρώ) και κατέβαλε στο Ιασώ 19,4 εκατ. ευρώ. Η Ιασώ General αποτιμήθηκε στα 48 εκατ. ευρώ.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων