Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Μαρ-2021 11:18

  Ολοκληρώνεται σήμερα η δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ

  Θετική 'έκπληξη' από το ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Εντός της ημέρας αναμένεται να καταβληθεί από την Ελλάδα η δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, ολοκληρώνοντας έτσι μία σειρά πολύ θετικών γεγονότων για την οικονομία τα οποία έγιναν τις τελευταίες ημέρες, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και στέλνοντας ένα ισχυρό σήμα προς τις αγορές.

  Η δόση αφορά τα δάνεια προς το Ταμείο που λήγουν φέτος και το 2022, και έχει ύψος 3,35 δισ. ευρώ περίπου καθώς περιλαμβάνει και την πληρωμή των 200 εκατ. ευρώ που έπρεπε να καταβληθεί στο Ταμείο αυτήν την εβδομάδα. Σημειώνεται πως εάν οι διαδικασίες έγκρισης του σχετικού αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης προς το ΔΝΤ δεν είχαν ολοκληρωθεί (χρειάζονται συνήθως 5-10 εργάσιμες μέρες) τότε η πληρωμή της δόσης θα γινόταν αργότερα μέσα στον μήνα και θα είχε ύψος 3,1 δισ. ευρώ.

  Η πρώτη πρόωρη αποπληρωμή είχε καταβληθεί τον Νοέμβριο του 2019 όταν και είχαν αποπληρωθεί 2,7 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως το ποσό των 1,5 δισ. σε SDR στο ΔΝΤ (ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα) θα παραμείνει αλώβητο, σύμφωνα με τη δέσμευση της Ελλάδας, καθώς όπως έχει συμφωνηθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς το Ταμείο θα παραμείνει στους επόπτες της μεταμνημονιακής περιόδου της χώρας.

  Το επιτόκιο αυτού του δεύτερου τμήματος των δανείων που θα εξοφλήσει η Ελλάδα, διαμορφώνεται στο 1%-1,1%, με το Ελληνικό Δημόσιο να αναμένεται να εξοικονομήσει 30-40 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, ο βασικός στόχος δεν είναι τόσο η εξοικονόμηση κόστους, όσο το γεγονός ότι η Ελλάδα με αυτήν την κίνηση μειώνει 1% ή κατά τα 3 δισ. ευρώ περίπου τον επιτοκιακό και τον συναλλαγματικό κίνδυνο, βελτιώνει τη βιωσιμότητα του χρέους και παράλληλα στέλνει ένα ισχυρό σήμα στις αγορές ότι υπό όλες τις συνθήκες διασφαλίζει την εξυπηρέτηση του χρέους της.

  Όπως είχε τονίσει και υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στα τέλη Δεκεμβρίου όταν και είχε αποφασιστεί να σταλεί το σχετικό αίτημα στους θεσμούς, με τη νέα αυτή προεξόφληση επιτυγχάνεται περαιτέρω και άμεσα η βέλτιστη αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου, η μείωση του επιτοκιακού και συναλλαγματικού κινδύνου, η μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης για τα επόμενα δύο έτη, ενώ βελτιώνονται οι βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, όπως ο δείκτης ετήσιων μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ. Η νέα αυτή πρόωρη αποπληρωμή μπορεί να εκληφθεί ως ένα πολύ θετικό γεγονός αναφορικά με το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου, τόσο από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, όσο και από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.  

  Αυτή η "συμβολική" κυρίως κίνηση από πλευράς της Ελλάδας, έρχεται μετά την πολύ επιτυχημένη έξοδο στις αγορές με το νέο 30ετές ομόλογο, την πρώτη από το 2007, καθώς και τις θετικές εξελίξεις γύρω από την Τράπεζα Πειραιώς, βελτιώνοντας σημαντικά την επενδυτική εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα και δίνοντας έναν απτό λόγο στους οίκους αξιολόγησης να "κοιτάξουν" τη βαθμολογία της χώρας. Η πληρωμή προς το ΔΝΤ θα γίνει με τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία χθες ενισχύθηκαν κατά 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση της 30ετίας, στα πλαίσια και των σχετικών ανακοινώσεων που είχε κάνει ο ΟΔΔΗΧ στα τέλη του 2020 για τον προγραμματισμό του 2021.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως αν και το μέσο κόστος των δανείων αυτών προς το Ταμείο είναι όπως προαναφέρθηκε αρκετά χαμηλότερο από το επιτόκιο του 1,956% του νέου ομολόγου, ωστόσο η χρήση των κεφαλαίων από την έκδοση για την αποπληρωμή δεν θα γίνει με στόχο την εξοικονόμηση κόστους αλλά τη μεταφορά, με το λιγότερο δυνατό κόστος, μίας άμεσης λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο σε μια πολύ μακρινή λήξη με σταθερό επιτόκιο. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ