Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Μαρ-2021 20:55

  Τράπεζα Πειραιώς: Στόχος να πέσει κάτω του 33% το ποσοστό του Δημοσίου

  Τράπεζα Πειραιώς: Στόχος να πέσει κάτω του 33% το ποσοστό του Δημοσίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Η ισχυρότερη τράπεζα από πλευράς κεφαλαίων, χρηματοδοτήσεων και προστιθέμενης αξίας για τους μετόχους της, την ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι ο πρωταρχικός στόχος του επιχειρησιακού πλάνου της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Χρήστος Μεγάλου στους μεγαλύτερους ξένους οίκους, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το 2020.

  Απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών, ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε ότι το νέο επιχειρησιακό πλάνο με την κωδική ονομασία "Sunrise” κεφαλαιοποιεί την επιτυχία όλων των κινήσεων και των στόχων που είχαν τεθεί κατά την προηγούμενη τριετία. Για την ολοκλήρωση των στόχων της τράπεζας απομένει η μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό εντός του 2021, για την υλοποίηση του σχεδίου που θα την καθιερώσει ως την ισχυρότερη τράπεζα στην Ελλάδα.

  Για να επιτευχθεί η μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό το 2021 και κάτω του 3% μέχρι το 2022 απαιτούνται περαιτέρω κινήσεις για την κεφαλαιακή ενίσχυση, ώστε να απορροφηθούν τα κόστη από τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και η νέα γενιά καθυστερήσεων από την πανδημία, αλλά και να δημιουργηθεί το αναγκαίο κεφάλαιο για την υλοποίηση σειράς δράσεων με στόχο την υψηλή κερδοφορία.

  Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς θα προβεί σε συνολική κεφαλαιακή ενίσχυση 2,6 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ. Κι αυτό πέραν των δράσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 1 δισ. που είχαν ήδη προγραμματιστεί και πραγματοποιήθηκαν εντός του 2021.

  Οι άμεσες κινήσεις περιλαμβάνουν τις εξής δράσεις:

  1. Μείωση κόκκινων δανείων κατά 19 δισ. ευρώ, με στόχο μονοψήφιο ποσοστό εντός 12 μηνών. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να προχωρήσει σε δύο νέες τιτλοποιήσεις δανείων (7 δισ. συν 4 δισ.) μέσω του Ηρακλή 2 και να πουλήσει απευθείας μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ (εκτός Ηρακλή). Ήδη, όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, η πρώτη τιτλοποίηση της Πειραιώς στον Ηρακλή 2 ανέρχεται σε 7 δισ. ευρώ και φέρει την ονομασία Sunrise 1. To senior note της τιτλοποίησης που φέρει εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ. Σήμερα, η Πειραιώς κατέθεσε αίτηση για τον Ηρακλή για το Sunrise 1, καθώς η φάση της αξιολόγησης ολοκληρώθηκε. Σύντομα θα ακολουθήσει η τιτλοποίηση Sunrise 2 ύψους 4 δισ. με senior note 1,8 δισ. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί δύο ακόμα τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του Ηρακλή 1 συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ.

  2. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση στις 7 Απριλίου και να πραγματοποιηθεί τον Μάιο. Ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, τη συμμετοχή των επενδυτών και τη στάση του ΤΧΣ θα εξαρτηθεί και το ποσοστό του Δημοσίου στην Τράπεζα. Πάντως, πρόθεση είναι να πέσει το ποσοστό του Δημοσίου κάτω από το 33%.

  3. Εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου. Η παραπάνω κεφαλαιακή ενίσχυση έρχεται μετά τα κεφαλαιακά κέρδη ύψους 0,4 δισ. ευρώ που αποκτήθηκαν από συναλλαγές με ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, από την πώληση του δικτύου καρτών με κέρδη 0,3 δισ. ευρώ και από δύο συνθετικές τιτλοποιήσεις (στόχος: 2 δισ.). Η πρώτη συνθετική τιτλοποίηση 0.8 δισ. μόλις υπογράφηκε και αναμένεται άλλη μία ύψους 1,2 δισ. στο τέταρτο τρίμηνο του 2021. Σημειώνεται ότι μέρος των παραπάνω δράσεων είχαν ξεκινήσει το 2020 και είχαν ήδη αποδώσει περίπου 1 δισ.

  Με τις παραπάνω κινήσεις απελευθερώνονται οι αναγκαίοι πόροι για την επίτευξη των εξής στόχων:

  1. Καθιέρωση της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας με μερίδιο στα δάνεια 31% και στις καταθέσεις 29%. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται νέα δάνεια το 2021 ύψους 5,5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Με την εφαρμογή της Υπεύθυνης Στρατηγικής (ESG), κάθε 1 ευρώ δανείου θα δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία 0,4 ευρώ. Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξοικονόμηση από περιβαλλοντικές δράσεις ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, επενδύσεις στην κοινωνία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον (1,5% των λειτουργικών εξόδων), κάθε νέα θέση εργασίας στην Τράπεζα Πειραιώς θα δημιουργεί άμεσα 1,4 θέσεις εργασίες στην οικονομία, στήριξη στη βιώσιμη ανάπτυξη και την τεχνολογία.

  2. Ισχυρή πελατειακή βάση με 5,5 εκατ. πελάτες που αντιπροσωπεύουν το 60% της τραπεζικής πελατείας στην Ελλάδα. Ο στόχος αυτός προβλέπει περίπου 4 προϊόντα ανά πελάτη για 13 χρόνια και ηγετική θέση στις μικρομεσαίες και τους αγρότες (περίπου 700.000 πελάτες).

  3. Ο δείκτης ικανοποίησης πελατείας να βρίσκεται μεταξύ του 30% των κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών.

  4. Παροχή των καλύτερων ψηφιακών λύσεων και μοναδικών προϊόντων, με απώτερο στόχο το 95% των τραπεζικών συναλλαγών να πραγματοποιούνται μέσα από τα ηλεκτρονικά δίκτυα.

  5. Στοχοθεσία για τη διοίκηση με κριτήρια την εμπειρία και τα αποτελέσματα και ειδικότερα: αποκατάσταση της κερδοφορίας, ενίσχυση κεφαλαίων και ρευστότητας, μείωση κινδύνων.

  Η Τράπεζα Πειραιώς του 2024 θα είναι σε θέση να προσφέρει μέρισμα στους μετόχους καθώς θα την βρει με:

  - Με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 1 δισ. ή κάτω του 3%

  - Με λειτουργικά έξοδα στα 800 εκατ. (από 1,3 δισ. το 2016)

  - Με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 16%

  - Κέρδη προ φόρων άνω των 800 εκατ. ευρώ (από -530 εκατ. το 2020 και κέρδη 400 εκατ. το 2021)

  - Με οργανικά/επαναλαμβανόμενα κέρδη 1,1 δισ. ευρώ το 2024 (από 950 εκατ. το 2020)

  *Δείτε στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία" την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Τρ. Πειραιώς: Παρουσίασε το νέο στρατηγικό σχέδιο "Sunrise" - προς ΑΜΚ κατά περίπου €1,0 δισ.

  * Τρ. Πειραιώς: Συμφωνία για την πώληση των υπηρεσιών αποδοχής καρτών - στρατηγική συνεργασία με Euronet Worldwide

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ