Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Σεπ-2020 21:26

  Κομισιόν: Οι 5 αλλαγές σε Πρόνοια - Εργασιακό έως το 2021

  Κομισιόν: Οι 5 αλλαγές σε Πρόνοια - Εργασιακό έως το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Αλλαγές σε δύο βασικά πεδία που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εργασίας προβλέπει η έκθεση της ΕΕ για την ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα. Aυτές αφορούν την Κοινωνική Πρόνοια και το Εργασιακό. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:

  1. Ολοκλήρωση της ανάπτυξης και των τριών πυλώνων του συστήματος κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης έως  το φθινόπωρο 2020.

  2. Αναθεώρηση του συστήματος  για τις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες. Η δευτερογενής νομοθεσία, η οποία θα εκδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2020, βρίσκεται υπό προετοιμασία προκειμένου να υπάρξει  τακτική και αντικειμενική επιστροφή των επιδοτούμενων εισιτηρίων δημοσίων μεταφορών σε φορείς εκμετάλλευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

  3. Ολοκλήρωση της ενοποίησης του e-ΕΦΚΑ έως τα τέλη του 2020. Τα βήματα παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ορισμένων περιφερειακών γραφείων, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2021.

  4. Αναβολή της  ετήσιας αναπροσαρμογής του νόμιμου κατώτατου μισθού, από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021

  5. Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του εργατικού  δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των θεμάτων εξαιρετικά περιοριστικών κανόνων υπερωριών, περιττής τομεακής διαφοροποίησης, κανόνων για τους εργάτες και τους υπαλλήλους, λαμβάνοντας υπόψη την ευέλικτη και οικιακή εργασία, καθώς και εφαρμογή αυτών των μέτρων μέσω του παράγωγου δικαίου. Στόχος η θέσπιση των αλλαγών έως τον Νοέμβριο του 2020.

  Η διαδικασία κωδικοποίησης χρησιμοποιείται ως ευκαιρία για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό ορισμένων τομέων της εργατικής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων των νέων μορφών εργασίας και του ρόλου του ΣΕΠΕ, η οποία είναι ευπρόσδεκτη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ