Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Σεπ-2020 13:39

  Κομισιόν: Εύσημα για τις μεταρρυθμίσεις, μεγάλη αβεβαιότητα λόγω πανδημίας και ύφεση 9% φέτος

  Μυστήριο στις Βρυξέλλες για το πώς θα εκδώσει η Κομισιόν τα 'ευρω-ομόλογα'.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.10

  Της Δήμητρας Καδδά

  Εύσημα για την πρόοδο σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, αλλά και καταγραφή των πεδίων στα οποία υπάρχουν καθυστερήσεις οι οποίες όμως εν μέρει δικαιολογούνται λόγω της πανδημίας περιλαμβάνει η 7η έκθεση για την αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που ανακοινώθηκε σήμερα από την Κομισιόν.

  Υπολογίζει αναλυτικά τα μέτρα στήριξης, αλλά και αναφέρει ότι η χώρα θα ανακάμψει το 2022 στα προ κρίσης επίπεδα.

  Γίνεται αναλυτική αναφορά στο πλήγμα της πανδημίας με την εκτίμηση ότι η πλήρης ανάκαμψη στα επίπεδα του 2019 θα γίνει το 2022. Εκτιμάται πτώση ΑΕΠ κατά 9% φέτος και 6% ανάκαμψη το 2021.

  Συνολικά η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι παρά τη δυσχερή συγκυρία που προκάλεσε η πανδημία, η οποία αναπόφευκτα προκάλεσε καθυστερήσεις στην εφαρμογή μιας σειράς δράσεων, "η Ελλάδα προχώρησε με την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων".

  Αναλυτικά, στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρεται πως η ελληνική κυβέρνηση έως σήμερα κατάφερε να διαχειριστεί και να συγκρατήσει την έκταση της Υγειονομικής κρίσης, ενώ κινητοποίησε ένα μεγάλο ύψος μέτρων ούτως ώστε να συγκρατήσει τις κοινωνικοοικονομικές της επιπτώσεις. Ωστόσο επισημαίνεται ότι η Πανδημία αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά  την οικονομία.

  Αποδίδει εύσημα στην κυβέρνηση καθώς παρά την υγειονομική κρίση κατάφερε να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα στο πεδίο του Πτωχευτικού δικαίου. Γίνεται λόγος και για καλή πρόοδο στο πεδίο της επενδυτικής αδειοδότησης, της ενεργειακής πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης. Γίνεται λόγος και για επιπλέον μεταρρυθμιστικά βήματα σε τομείς που δεν συνδέονται με την εποπτεία.

  Ωστόσο, αναφέρεται ότι παρά τη καλή πρόοδο ένας αριθμός από πεδία πολιτικής έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την Πανδημία. Γίνεται λόγος και για προηγούμενες καθυστερήσεις. Αναφέρονται ως παραδείγματα οι διαδικασίες στα δικαστήρια, η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, ο  τομέας της υγείας, του Κτηματολογίου αλλά και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

  Τα μέτρα στήριξης

  Τα μέτρα στήριξης υπολογίζονται σε 3,1 δισ. ευρώ (1,9% του ΑΕΠ) στο πεδίο της μείωσης των φορολογικών βαρών, σε 4,1 δις ευρώ (2,4% του ΑΕΠ) από την πλευρά των δαπανών και σε αύξηση ρευστότητας κατά 5,9 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ).

  Εκτιμάται ότι  η εξέλιξη της πανδημίας και κατά συνέπεια του οικονομικού της αντίκτυπου παραμένει εξαιρετικά και πρωτόγνωρα υψηλή και αυτό συνεπάγεται ασάφεια και για τα μελλοντικά μέτρα τα οποία ίσως να είναι αναγκαία και να συγκρατηθεί η Πανδημία. Γίνεται επίσης λόγος για τη στήριξη που θα παράσχει το σχέδιο ανάκαμψης.

  Το πρωτογενές έλλειμμα υπολογίζεται στο 5,8% του ΑΕΠ χωρίς να συνυπολογιστεί η δαπάνη για την πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους που εκτιμάται προσωρινά σήμερα 0.8% του ΑΕΠ. Γίνεται ανάλυση των μέτρων που ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα τα οποία υπολογίζονται σε επιπλέον 1,8% του ΑΕΠ για το 2020. Αναφέρεται επίσης η αναβολή για το καλοκαίρι του 2020 της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και του ΕΝΦΙΑ. Καταγράφονται αναλυτικά οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι που προκαλεί ή Πανδημία αλλά και εσωτερικά πεδία αβεβαιότητας.

  Προειδοποιήσεις για κινδύνους κυρίως στον τουρισμό και στη ναυτιλία - Συστάσεις για προσεκτικά  και στοχευμένα μέτρα

  Η Επιτροπή προειδοποιεί ότι, "ενώ τα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων και η απεριόριστη βοήθεια κατά τους μήνες των αυστηρότερων μέτρων βοήθησαν στην αποτροπή της κατάρρευσης του διαθέσιμου εισοδήματος, η στήριξη πρέπει τώρα να στραφεί σε μια πιο στοχοθετημένη προσέγγιση που εστιάζει σε τομείς που εξακολουθούν να πλήττονται από μέτρα αποστασιοποίησης".

  Επίσης  αναφέρει πως "μόλις η πανδημία και η οικονομική κατάσταση σταθεροποιηθούν και επιτρέψουν έναν πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα προγραμματισμού, η υποστήριξη βιώσιμων επενδύσεων θα έχει μεγάλη σημασία για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης".

  "Η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και, συνεπώς, οι οικονομικές της επιπτώσεις παραμένουν εξαιρετικά υψηλές" αναφέρει η Επιτροπή. Μιλά και για μακροχρόνιες οικονομικές επιπτώσεις λόγω περιορισμών, αλλαγής της συμπεριφοράς των καταναλωτών, πιθανών χρεοκοπιών και δυσκολιών για όσους έχουν πρόσφατα χάσει τη δουλεία τους.

  "Συγκεκριμένα, ο μεγάλος τουριστικός τομέας εκθέτει την Ελλάδα σε κινδύνους που οφείλονται στην πανδημία και στην αλλαγή της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς. Η ναυτιλία μπορεί να επηρεαστεί περαιτέρω έντονα από την εξάπλωση του ιού σε άλλες χώρες που δεν είναι καν σημαντικοί άμεσοι εμπορικοί εταίροι με την Ελλάδα λόγω της παγκόσμιας φύσης του κλάδου.

  Η ταχεία υιοθέτηση των νέων προγραμμάτων στήριξης της ΕΕ, ιδίως η διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, θα ήταν το κλειδί για την εξισορρόπηση αυτών των επιπτώσεων και για την παροχή της αναγκαίας υποστήριξης σε μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και ανάπτυξη" αναφέρεται Επίσης γίνεται λόγος για ένα "πλαίσιο σημαντικών γεωπολιτικών εντάσεων και αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών, οι οποίες αυξάνουν την αβεβαιότητα, καθώς και τις οικονομικές και δημοσιονομικές πιέσεις.

  Στις δημοσιονομικές προβλέψεις εξηγεί πως η αβεβαιότητα παραμένει σημαντική. Μειώνεται η ανησυχία για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά  το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει πηγή σημαντικής αβεβαιότητας. Πέρα από το υγειονομικό θέμα εξηγεί πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει νέες πιέσεις μετανάστευσης, αλλά και γεωπολιτικές εντάσεις "οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες".

  Αναφορά γίνεται και σε πιθανές καταπτώσεις κρατικών εγγυήσεων προς της Αναπτυξιακή Τράπεζα (δημοσιονομικό κόστος 500 εκατομμύρια ευρώ), για τα αναδρομικά,  για τη μελλοντική μη αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών (που θα εξαρτηθεί από το ποσοστό επιβίωσης των εταιρειών), αλλά και θέματα που υπάρχουν στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, στην ΕΤΑΔ κλπ.  Κριτική ασκείται για τις εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις που αποτελούν μεγάλο μέρος της καθυστέρησης στην μείωση των ληξιπρόθεσμών οφειλών.

  Κριτική ασκείται για τις εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις που αποτελούν μεγάλο μέρος της καθυστέρησης στη μείωση των ληξιπρόθεσμών οφειλών. Αναφέρεται πως συνολικά οι οφειλές ήταν τον Ιούνιο του 2020 στα 1,5 δισ. δηλαδή κατά 667 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί και το ΥΠΟΙΚ δεσμεύθηκε σε νέο σχέδιο που θα κατατεθεί στα μέσα Οκτωβρίου 2020.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ