Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Φεβ-2020 08:00

  Έρχονται νέες θετικές εξελίξεις για την οικονομία - Προς αποδοχή από την ΕΚΤ για αγορά ομολόγων από τις τράπεζες

  Έρχονται νέες θετικές εξελίξεις για την οικονομία - Προς αποδοχή από την ΕΚΤ για αγορά ομολόγων από τις τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Τα καλά νέα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας συνεχίζονται. Μετά τη χθεσινή αναβάθμιση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας, στην οποία προέβη χθες η Κομισιόν μέσα από τις χειμερινές τις εκτιμήσεις, πλέον έρχεται και μία σημαντική κίνηση άντλησης ρευστότητας την οποία είχε προαναγγείλει εγκαίρως το capital.gr.

  Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες το βράδυ στο κανάλι της Βουλής προανήγγειλε ότι αυτόν ή τον επόμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα άρει την απαγόρευση αυξημένων αγορών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες που είχε επιβληθεί το 2015.

  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός ""Από αυτό το μήνα ή τον επόμενο θα υπάρξει άρση των περιορισμών που υφίστανται στο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να αντλεί ελληνικά ομόλογα".

  Η εν λόγω κίνηση θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να τοποθετούν τη ρευστότητά τους  σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αποτελεί και ένα επιπλέον σημείο εμπιστοσύνης των Θεσμών απέναντι στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

  Αναβάθμιση από την Κομισιόν

  Μία ακόμη κίνηση παραγγέλθηκε χθες από τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι. Κατά την παρουσίαση των  εκθέσεων προανήγγειλε και άλλα θετικά νέα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, εκτίμησε πως "η τελευταία επίσκεψη της αποστολής μας στην Ελλάδα, θα ολοκληρωθεί με θετική έκθεση (σ.σ. αναμένεται στις 26/2), πράγμα που θα χαράξει το δρόμο τον Ιούνιο, έτσι ώστε το Eurogroup να λάβει θετική απόφαση για την πιθανότατα η Ελλάδα, να χρησιμοποιήσει τα κέρδη ομολόγων για επενδύσεις".

  Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - όπως αναμενόταν - προέβη στην αναβάθμιση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας για το 2020, αλλά και σε μία εκ των υστέρων σημαντική βελτίωση της προσδοκίας της για την ανάπτυξη που πέτυχε η Ελλάδα το 2019.

  Η εν λόγω κίνηση μαζί με την με το ιστορικό χαμηλό των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έχει προκαλέσει σειρά θετικών αντιδράσεων και εκ μέρους των ξένων οίκων.

  Οι αντιδράσεις

  Σε αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας προέβη και χθες και ο οίκος Citi. Προβλέπει πλέον 2,6% ανάπτυξη για φέτος αλλά και λόγω αυτής της εξέλιξης ταχύτερη αναβάθμιση των αξιολογήσεων της χώρας από τους οίκους. Αναμένει έτσι ότι η Ελλάδα θα μπει στο QE της ΕΚΤ μέχρι τα τέλη του 2020.

  Τα επόμενα βήματα


  Τα καλά νέα ενισχύουν τα διαπραγματευτικά εργαλεία της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για χαμηλότερα πλεονάσματα και για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Ενισχύουν το επιχείρημα  ότι αλλάζουν οι όροι που διαμορφώνουν την καμπύλη βιωσιμότητας χρέους, δηλαδή βελτιώνεται το κόστος δανεισμού αλλά και η πορεία του μακροχρόνιου ΑΕΠ .

  Οι εξωγενείς πιέσεις και το θέμα συνολικής αλλαγής των κανόνων

  Πάντως χθες ο  ΥΠΟΙΚ έθεσε στην συνέντευξή του και ένα άλλο θέμα, αλλαγής των κανόνων αν υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες. Όπως είπε "εάν βρεθούμε μπροστά σε αστάθμητους παράγοντες ή κινδύνους όπως ο κοροναϊός, που θα χτυπήσουν την παγκόσμια οικονομία αυτοί θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και για την ελληνική οικονομία σε ότι αφορά στους στόχους της χώρας. Γιατί αυτό είναι πέρα και πάνω από τις δυνάμεις της οποίας ελληνικής κυβέρνησης και του όποιου υπουργείου Οικονομικών".
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ