Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Φεβ-2020 12:09

  Αντίστροφη μέτρηση άρσης από την ΕΚΤ του ορίου αγοράς ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες

  Αντίστροφη μέτρηση άρσης από την ΕΚΤ του ορίου αγοράς ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr, η ΕΚΤ πρόκειται άμεσα να άρει την απαγόρευση αυξημένων αγορών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες που είχε επιβληθεί το 2015. 

  Τότε η ΕΚΤ είχε περιορίσει το όριο αυτό στα 8 δισ. ευρώ, αποκλείοντας έκτοτε τις ελληνικές τράπεζες –λόγω συστημικού κινδύνου όπως υποστήριζε– από την εμπλοκή τους στη διακράτηση ελληνικού δημόσιου χρέους πέραν του ορίου αυτού το οποίο για τις διεθνείς αγορές ομολόγων είναι εξαιρετικά "μικρό”. 

  Η αλλαγή που επέρχεται θα επιτρέψει στις ελληνικές συστημικές τράπεζες να τοποθετούν τη διαθέσιμη ρευστότητά τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα των οποίων σε κάθε περίπτωση οι αποδόσεις είναι ακόμα "θετικές”, έναντι της μέχρι σήμερα υποχρέωσης να την "καταθέτουν” με αρνητικά επιτόκια στην ΕΚΤ και να υφίστανται τη συνακόλουθη "ζημία”. 

  Με τα τρέχοντα δεδομένα τουλάχιστον δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα επωφεληθούν άμεσα με θετικές συνέπειες για τους ισολογισμούς και τα αποτελέσματά τους πιθανώς και από το πρώτο τρίμηνο του 2020. 

  Πέραν αυτών όμως η "είσοδος” των ελληνικών τραπεζών στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων θα έχει και μία έμμεση αλλά εξαιρετικά σημαντική συνέπεια, καθώς θα προστεθούν αμέσως στους θεσμικούς αγοραστές και θα επηρεάσουν έτσι την ήδη εξαιρετικά ισχυρή ζήτηση όπως απέδειξε και η τελευταία έκδοση του δεκαπενταετούς ομολόγου. 

  Όπως παραδέχονται παράγοντες του ΥΠΟΙΚ η εγχώρια αγορά θα αποκτήσει έτσι και έναν επιπλέον "παίκτη” που εκ των πραγμάτων η είσοδός του θα επηρεάσει θετικά τις τάσεις τόσο στις αποδόσεις όσο και στα spreads, ιδιαίτερα στις μεσομακροπρόθεσμες διάρκειες. 

  Βέβαια η καθυστερημένη άρση της σχετικής απαγόρευσης από την πλευρά της ΕΚΤ έχει στερήσει τις ελληνικές τράπεζες από τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κατά την εξαιρετικά αποδοτική περίοδο των τελευταίων δύο ετών...

  Σε κάθε περίπτωση πάντως η είσοδος των ελληνικών τραπεζών στην εγχώρια αγορά αναμένεται να πιέσει ακόμα περισσότερο τις τιμές, κάτι που θα βελτιώσει περαιτέρω το περιβάλλον στο οποίο θα βγουν στις αγορές οι τιτλοποιήσεις των τραπεζών μέσω του "Ηρακλή”, μειώνοντας έτσι το σχετικό τους κόστος.    

  Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η συγκεκριμένη κίνηση από πλευράς ΕΚΤ ενώ ενισχύει την τάση "διακριτικής” επιστροφής στην προ των δηλώσεων Μέρκελ/Σαρκοζί στη Ντωβίλ αντίληψη – ότι δηλαδή οι χώρες στην Ευρωζώνη είναι αξιόχρεες και τα κρατικά χρεόγραφα στην Ευρωζώνη δεν αποτελούν συστημικό κίνδυνο για το τραπεζικό σύστημα – εν τούτοις δεν αποτελεί προς το παρόν ένδειξη επίσπευσης διαδικασιών για ένταξη των κρατικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ. Και αυτό γιατί τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν για τους Οίκους αξιολόγησης σε βαθμίδα κατώτερη του investment grade... Ταυτόχρονα όμως βελτιώνει τις προσδοκίες για επίσπευση των αναβαθμίσεων μέσα στο 2020. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Αρχές του 2020 η πλήρης άρση του ορίου των ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων