Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Φεβ-2020 08:05

  Συνεχίζεται το "σερί" θετικών ανακοινώσεων - Σήμερα τα καλά νέα για το ΑΕΠ

  Συνεχίζεται το "σερί" θετικών ανακοινώσεων - Σήμερα τα καλά νέα για το ΑΕΠ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Ανακοινώσεις για την ελληνική οικονομία αναμένονται σήμερα από την Κομισιόν. Μαζί με την υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς αποτελούν ισχυρό  όπλο στα χέρια της Κυβέρνησης στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Στο φάσμα του 2,4-2,5% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2020 σύμφωνα με τις προαναγγελίες της Κομισιόν.

  Μετά το νέο ιστορικό χαμηλό στην απόδοση του 10ετούς που υποχώρησε χθες κάτω από το 1% την οποία υποδέχθηκε με επαίνους η διεθνής κοινότητα, έρχεται σήμερα μία ακόμη πολύ σημαντική  θετική είδηση.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προαναγγείλει την ανακοίνωση των χειμερινών προβλέψεών της, στην οποία θα περιλαμβάνεται βελτιωμένη εκτίμησή της για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

  Η προαναγγελία έγινε την προηγούμενη εβδομάδα από τον αρμόδιο Επίτροπο κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 3 μήνες μόνο μετά τις προηγούμενες επίσημες προβλέψεις της προβαίνει σε αλλαγή της εκτίμησής της για την πορεία του ΑΕΠ φέτος.

  Με βάση τις μέχρι στιγμής προαναγγελίες υπολογίζει πλέον άνοδο του ΑΕΠ στο φάσμα του 2,4% - 2,5%. Δηλαδή, όπως ειπώθηκε, στο ίδιο εύρος με τις προβλέψεις της ΤτΕ.

  Σημειώνεται ότι τις 7 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των φθινοπωρινών προβλέψεών της η Κομισιόν εκτιμούσε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα έφτανε φέτος στο 2,3% και το 2021 στο 2%. Το Υπουργείο Οικονομικών επισήμως προβλέπει ανάπτυξη κατά 2,8% φέτος (Προϋπολογισμός 2020), με κυβερνητικά στελέχη να προαναγγέλλουν ήδη ταχύτερο ρυθμό περί το 3%.

  Ισχυρά εργαλεία

  Τα δύο αυτά στοιχεία αποτελούν ισχυρά διαπραγματευτικά εργαλεία για τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά και συνολικά για το επιτελείο της κυβέρνησης στη μεγάλη διαπραγμάτευση που ξεκινά για χαμηλότερα πλεονάσματα και για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Αποτελούν 2 ενδείξεις ότι αλλάζουν οι όροι που διαμορφώνουν την καμπύλη βιωσιμότητας χρέους.

  Σημειώνεται ότι το 2018 συμφωνήθηκαν σε επίπεδο Eurogroup πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 με σταδιακή απομείωσή τους προς το 2,2% του ΑΕΠ στη συνέχεια με τη λογική ότι το κόστος δανεισμού αλλά και η πορεία του μακροχρόνιου ΑΕΠ θα κινείται σε πολύ διαφορετικά επίπεδα από αυτά που αποδεικνύονται πλέον από τις σημερινές επιδόσεις ης Ελληνικής οικονομίας.

  Η κυβέρνηση, θα επιχειρήσει πλέον να αποδείξει μέσα από την άσκηση βιωσιμότητας χρέους που εκπονεί και θα περιλαμβάνεται στο νέο μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό (η χάραξη του οποίου έχει επισήμως ξεκινήσει ),πως οι εν λόγω επιδόσεις είναι διατηρήσιμες και διαμορφώνουν συνολικά την καμπύλη του χρέους σε επίπεδα που επιτρέπουν χαμηλότερα πλεονάσματα.

  Μία ευκαιρία για άτυπες συζητήσεις θα δοθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, ενώ επόμενο σημαντικό βήμα είναι η έκθεση της Κομισιόν για την Πέμπτη αξιολόγηση η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί (μαζί με το υπόλοιπο πακέτο εγγράφων του European Semester) στις 26 Φεβρουαρίου, Πάντως σήμερα, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων της Kομισιόν για την Ελλάδα, αναμένεται ενδεχομένως να δοθεί μία πρώτη "γεύση" για τη γενικότερη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την πορεία και με τα "αιτήματα" της χώρας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων