Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Φεβ-2020 12:30

  Κάτω από το 1% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου για πρώτη φορά στην ιστορία

  Κάτω από το 1% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου για πρώτη φορά στην ιστορία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:16

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  "Ιστορία" συνεχίζουν να γράφουν τα ελληνικά ομόλογα, νικώντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, καθώς σήμερα επιτεύχθηκε ένα πολύ σημαντικό ορόσημο με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί ενδοσυνεδρικά κάτω από το 1%. Η "δίψα" των επενδυτών για ελληνικές αποδόσεις δεν δείχνει καμία... διάθεση να σταματήσει.

  Ετσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,961% - και στα ίδια επίπεδα με αυτήν του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου - με πτώση της τάξης του 7% από χθες, ενώ το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων αγγίζει τις 134 μονάδες βάσης. "Βουτιά" σημειώνει και η απόδοση του 5ετούς τίτλου η οποία διαμορφώνεται στο 0,3% με πτώση της τάξης του 13%.

  Εκτός από το γενικότερα ευνοϊκό διεθνές κλίμα γύρω από τα ομόλογα, πολλοί εγχώριοι καταλύτες  "φροντίζουν"" να διατηρούν την όρεξη των επενδυτών για τα ελληνικά assets. Μετά το θετικό σήμα της Fitch και της επιτυχημένης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές με το 15ετές ομόλογο, ακολούθησαν οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα η οποία εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα μπει στο QE, ενώ είναι θέμα ημερών να αρθεί πλήρως το όριο που είχε επιβάλει ο SSM το 2015 στις θέσεις των ελληνικών τραπεζών στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει μια νέα πηγή ζήτησης. Οι επενδυτές έτσι δείχνουν ότι θέλουν να προλάβουν την περαιτέρω βελτίωση που θα σημειώσουν οι ελληνικοί τίτλοι ενόψει και της επιβίβασης στο τρένο της "ποσοτικής χαλάρωσης".

  Ήδη οι ελληνικοί τίτλοι νικούν τις προβλέψεις πολλών αναλυτών, κάτι που στρώνει το πλέον ευνοϊκό έδαφος για νέες εξόδους της Ελλάδας στις αγορές το επόμενο διάστημα (κάτι που άλλωστε ο ΟΔΔΗΧ σκοπεύει να κάνει προσεκτικά και πολύ καλά σχεδιασμένα).

  Υπενθυμίζεται πως η Capital Economics είχε προβλέψει πως φέτος η απόδοση του ελληνικού 10ετούς θα κινηθεί στο 1% ενώ η Citigroup – η οποία διατηρεί τη σύσταση "αγοράς" για τα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των γερμανικών – είχε εκτιμήσει πως η απόδοση του ελληνικού 10ετούς θα κινηθεί στο 1,30% στα α’ τρίμηνο του 2020, στη συνέχεια θα υποχωρήσει στο 1,10% στο β ΄τρίμηνο, στο γ΄ τρίμηνο θα βρεθεί στο 0,90%, ενώ θα κλείσει το δ’ τρίμηνο στο 0,70%.

  Σε πρόσφατη έκθεσή της η HSBC είχε άλλωστε επισημάνει στους επενδυτές πως μπορεί το μεγάλο ράλι να έχει τελειώσει, ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει αξία στους ελληνικούς τίτλους, ειδικά στις διάρκειες 7-10 ετώ. Το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί και διατηρεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και βγαίνει στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια, προσφέρει ασφάλεια στους επενδυτές,  κάτι που έγινε ξεκάθαρο και στο βιβλίο προσφορών κατά την έκδοσης του 15ετούς ομολόγου, όπως είχε τονίσει.

  Σταϊκούρας: Πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

  Ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στην πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας.

  "Σήμερα, για πρώτη φορά, το κόστος δανεισμού "σπάει", προς τα κάτω, το φράγμα του 1%. Η συνεχής μείωση του επιτοκίου και η διατήρησή του σε χαμηλό ύψος αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

  Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε: "Συνεχίζουμε, με σχέδιο, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής”.

  Διαβάστε ακόμη:

  * Έπαινοι από WSJ, FT και Bloomberg για Μητσοτάκη και 10ετές ομόλογο

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ