Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Μαϊ-2019 08:19

  Τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% ζητούν οι ιδιωτικές κλινικές

  Τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% ζητούν οι ιδιωτικές κλινικές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έχουν περάσει περίπου τέσσερα χρόνια από την απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ στα νοσήλια κατά δέκα μονάδες, από το 13% στο 23% (και πλέον στο 24%), και οι ιδιωτικές κλινικές τονίζουν πως ήρθε η ώρα για μείωση των συντελεστών, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε για άλλα είδη και υπηρεσίες.

  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργός Α. Τσίπρα, ζητά τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% που είναι σήμερα (είδη πολυτελείας) στο 6%, όπως ισχύει για τα φάρμακα.

  "Πριν λίγες ημέρες ανακοινώσατε μέτρα οικονομικού χαρακτήρα όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και η μείωση του ΦΠΑ αρκετών προϊόντων και υπηρεσιών. Επειδή η υγεία δεν αποτελεί είδος πολυτελείας και επειδή η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης διότι, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, η τιμολόγηση πραγματοποιείται προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που είναι ο Δημόσιος Οργανισμός Παροχής υπηρεσιών Υγείας, πιστεύουμε ότι θα αποδεχτείτε το αίτημα μας ως λογικό και εφικτό” αναφέρει η ΠΕΙΚ στην επιστολή της.

  Σε αυτή προστίθεται ακόμη ένα επιχείρημα για τη μείωση των συντελεστών στα νοσήλια, αυτό της προσπάθειας για άνοδο του τομέα του ιατρικού τουρισμού. "Η παροχή των υπηρεσιών μας προς τους ξένους ασθενείς επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%. Όμως με τον ιατρικό τουρισμό εισρέει συνάλλαγμα στην χώρα συνδυάζοντας την τουριστικών υπηρεσιών με την ιατρική. Όμως την ανάπτυξη του δυσκολεύει ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ" συμπληρώνει.

  Στελέχη μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων και των κλινικών, ήδη από την άνοδο του ΦΠΑ το 2015, έκαναν λόγο για σαρωτικό χτύπημα στον ιδιωτικό τομέα Υγείας και για μεγάλη επιβάρυνση για τους ασθενείς. Η επιβάρυνση αφορούσε μάλιστα και τους τοκετούς. Επιπλέον, εξαιτίας των υψηλών συντελεστών, αλλά και των επιβαρύνσεων (με τη μορφή του αυτόματου μηχανισμού claw back) για να καλυφθεί το κενό ανάμεσα στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και τις πραγματικές δαπάνες των ασφαλισμένων, στελέχη από την αγορά των κλινικών αναφέρουν πως η κατάσταση είναι οριακή.

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 35 τουλάχιστον ιδιωτικές γενικές κλινικές (σε σύνολο 160 περίπου κλινικών που λειτουργούν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ψυχιατρικών και των μαιευτικών) έχουν αναγκαστεί να βάλουν λουκέτο την τελευταία οκταετία ως συνέπεια όχι μόνο της οικονομικής κρίσης, αλλά και της "πίεσης” που δημιούργησαν αφενός οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, αφετέρου η υποχρέωση για την κάλυψη από τις επιχειρήσεις των υπερβάσεων που καταγράφονται στον κλειστό προϋπολογισμό του Οργανισμού για νοσήλια.

  Β. Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ