Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Ιουλ-2015 08:40

  Βαρύ το τσεκούρι του ΦΠΑ στην ιδιωτική περίθαλψη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη χαριστική βολή στο χώρο της ιδιωτικής περίθαλψης φέρνει τόσο η απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ στα νοσήλια κατά δέκα μονάδες, δηλαδή από το 13% στο 23%, όσο και η άμεση εφαρμογή του μέτρου, ήδη από την ψήφιση της αναπροσαρμογής των φορολογικών συντελεστών. Στελέχη μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων και των κλινικών κάνουν λόγο για σαρωτικό χτύπημα στον ιδιωτικό τομέα Υγείας, καθώς εκτός από την πρόσθετη επιβάρυνση που θα κληθούν να επωμιστούν οι ασθενείς, προκύπτουν σοβαρά πρακτικά και διαδικαστικά προβλήματα από τη μη χορήγηση μεταβατικού χρόνου προκειμένου να ενσωματωθούν οι νέοι συντελεστές.

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή κλινικές και νοσοκομεία βρίσκονται αντιμέτωπα με τρία βασικά θέματα: πρώτον, όπως σημειώνουν στο Capital.gr επιχειρηματίες της Υγείας, δεν έχει δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος προκειμένου να ενσωματωθεί ο νέος συντελεστής, δεν έχει γίνει συνεννόηση με τις ασφαλιστικές εταιρείες, και το κυριότερο, παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με τον ΕΟΠΥΥ. Και αυτό γιατί οι ιδιωτικές κλινικές καταβάλλουν τον ΦΠΑ που τις αναλογεί, όμως ο Οργανισμός, όπως επισημαίνουν οι κλινικές, συμπεριλαμβάνει στο claw back τα ποσά του ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσει με βάση τα υποβληθέντα τιμολόγια και δεν τα αποδίδει. Αυτό αποτελεί ένα επιπλέον κόστος, το οποίο όμως δεν μπορεί να καλυφθεί από τον ασθενή. Πρόσθετο πονοκέφαλο δημιουργεί ακόμη η αποστολή καταστάσεων προς τον ΕΟΠΥΥ: οι καταστάσεις με τους ασθενείς του Ιουνίου θα πρέπει να αποσταλούν στον Οργανισμό μέχρι τις 20 Ιουλίου, με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμη γνωστό ποια πολιτική τιμολόγησης θα ακολουθηθεί.

  Ήδη ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών συνεδρίασε χθες εκτάκτως με σκοπό να ζητηθεί παράταση έστω μέχρι την 1η Αυγούστου, ώστε να υπάρξει χρόνος προσαρμογής.

  Προκαλεί ακόμη έντονο προβληματισμό το γεγονός πως το βάρος από την αύξηση της φορολόγησης της περίθαλψης επωμίζονται εξολοκλήρου οι ιδιωτικές κλινικές, καθώς τα φάρμακα επιβαρύνονται με 6%, οι διαγνωστικές εξετάσεις με 0% και οι νέες μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, που και αυτές πραγματοποιούν επεμβάσεις, με 0%. Μεγάλοι χαμένοι οι ασθενείς που συχνά δηλώνουν αδυναμία καταβολής έστω και της συμμετοχής τους, με συνέπεια την αναβολή προγραμματισμένων, αλλά μη επειγόντων, επεμβάσεων και θεραπειών. Με την αύξηση της φορολόγησης στα νοσήλια, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια θεωρούν πως η πρόσβαση στις ιδιωτικές δομές, που άλλωστε ήταν και ο πρωτεύον στόχος της δημιουργίας του ΕΟΠΥΥ, καθίσταται απαγορευτική για τους μη προνομιούχους, που ακολούθως θα είναι αναγκασμένοι να στραφούν στις δημόσιες νοσοκομειακές δομές και να μπουν σε λίστα αναμονής.

  Μεγάλη είναι η ανησυχία και για τα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ προς τις κλινικές. Οι πληροφορίες λένε πως το κόστος μόνο για τον Οργανισμό από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που επιτάσσει την αύξηση του προϋπολογισμού για τις κλινικές (το αρχικό κονδύλι είχε καθοριστεί στα 235 εκατ. ευρώ, εν συνεχεία όμως αναπροσαρμόστηκε στα 197 εκατ. ευρώ). Με δεδομένο πως τα ιδιωτικά θεραπευτήρια δηλώνουν πως δεν θα δεχθούν να καταβάλλουν μεγαλύτερα ποσά για αναγκαστικές επιστροφές προς τον ΕΟΠΥΥ, η αύξηση του κονδυλίου καθίσταται μονόδρομος.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ