Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Δεκ-2018 09:00

  Τα διαθέσιμα 30+ δισ. και οι λακκούβες στον δρόμο προς έκδοση ομολόγου

  Τα διαθέσιμα 30+ δισ. και οι λακκούβες στον δρόμο προς έκδοση ομολόγου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Ο άσος στο μανίκι των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών είναι ένα μαξιλάρι διαθέσιμων το οποίο στην πράξη είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 26,5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε χθες ο ΟΔΔΗΧ στην - αναμενόμενη - παρουσίαση της Στρατηγική Χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου για το επόμενο έτος.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, αν προσμετρηθούν και τα χρήματα που έχουν φορείς του "ευρύτερου" Δημόσιου, διαμορφώνεται ένα "μαξιλάρι" που ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ και αποτελεί το βασικό "όπλο" της κυβέρνησης στην επιχειρούμενη επιστροφή στις αγορές τις οποίες εβδομάδες.

  Ο λόγος για μία κίνηση η οποία δεν θα είναι εύκολη, κυρίως λόγω της διεθνούς δυσμενής συγκυρίας. Οι λακκούβες όμως δεν συνδέονται μόνο με το Brexit, με την πορεία του ιταλικού και γαλλικού ζητήματος αλλά και με τα υπόλοιπα διεθνή μέτωπα.

  Συνδέονται και με το κατά πόσο η Ελλάδα θα αποδείξει επόμενες εβδομάδες - όταν σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδε το Capital.gr, θα επιχειρηθεί η πρώτη κίνηση - στα μάτια των αγορών ότι ακολουθεί τον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

  Προς το σκοπό αυτό τα δύο "ραντεβού" του Ιανουαρίου με τους δανειστές θεωρούνται ιδιαιτέρως κρίσιμα. Ο λόγος για τη Σύνοδο του EWG στις 10 Ιανουαρίου και για την κάθοδο των Θεσμών στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου προκειμένου να ξεκινήσει (και επισήμως) η δεύτερη αξιολόγηση. Τα τελικά συμπεράσματα θα βγουν αργότερα, αλλά τα πρώτα μηνύματα από τις δύο αυτές επαφές θα τα περιμένουν διακαώς οι αγορές.

  Αλλά και ο ίδιος ο ΟΟΔΗΧ βασίζεται σε αυτές τις θετικές αναφορές. Το αποδεικνύουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες.

  Προσβλέπει το 2019 σε έσοδα αποκρατικοποιήσεων 1,4  δισ. ευρώ (σ.σ. το ποσό δηλαδή που εγγράφεται στον προϋπολογισμό), αλλά και στην έλευση των δύο δόσεων των παρεμβάσεων στο χρέος που συνδέονται με προαπαιτούμενα αξίας 1,2  δισ. ευρώ. Αυτό προϋποθέτει ότι μέσα στο 2019 θα καταστούν εφικτές 3 αξιολογήσεις των θεσμών: δηλαδή να ληφθεί μία απόφαση το Μάρτιο, μία μέσα στο καλοκαίρι και μία το φθινόπωρο.

  Ο ΟΔΔΗΧ αναφέρει ότι βασίζει τις προβλέψεις του σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% φέτος και 3,5% το 2019. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πράξη τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι στόχοι αυτοί μπορεί να ξεπεραστούν, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τα διαθέσιμα που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει και τα οποία στο σενάριο καμίας εξόδου στις αγορές φτάνουν για να καλυφθούν οι ανάγκες του ελληνικού δημοσίου ως και το τέλος του 2022.

  Όπως επισημαίνει ο ΟΔΔΗΧ στο πρόγραμμά του, η πίεση στα ελληνικά 10ετή ομόλογα εν μέρει οφείλεται στην αλλαγή της χρηματοπιστωτικής πολιτικής και στις εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σε συνδυασμό με την ιταλική κρίση, η οποία επιδρά στις περιφερειακές χώρες, Αναφέρει επίσης ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι εξαιρετικά συνδεδεμένα με τα Ιταλικά, τα Ισπανικά και τα πορτογαλικά.

  Χθες, ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε τρία σενάρια για την έξοδο στις αγορές το 2019. Υπολογίζει τις ανάγκες του 2019 σε 9,2  δισ. ευρώ. Τα σενάρια περιλαμβάνουν σε όλες τις περιπτώσεις έσοδα αποκρατικοποιήσεων 1,2  δισ. ευρώ, αλλά και την άντληση 1,2  δισ. ευρώ από τα κέρδη ομολόγων που διακρατούνται και συνδέονται με τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις της χώρας από τους δανειστές.

  Από εκεί και πέρα, αρχίζουν οι διαφοροποιήσεις. Το ένα σενάριο κάνει λόγο για έξοδο στην αγορές για άντληση 3 δισ. ευρώ με διατήρηση των εντόκων στα ίδια επίπεδα και μείωση διαθεσίμων κατά 5 δισ. ευρώ. Το δεύτερο σενάριο μιλά για έξοδο στην αγορές για άντληση 5 δισ. ευρώ με μείωση των εντόκων κατά 0,8  δισ. ευρώ και μείωση διαθεσίμων κατά 2,4 δισ. ευρώ. Το τρίτο αναφέρεται σε έξοδο στις αγορές για άντληση 9 δισ. ευρώ με μείωση των εντόκων κατά 1,5 δισ. και μείωση διαθεσίμων κατά 1,1 δισ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων