Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Δεκ-2018 16:48

  Τέλη Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου πιθανή η πρώτη έκδοση πενταετούς ομολόγου

  Τέλη Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου πιθανή η πρώτη έκδοση πενταετούς ομολόγου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  "Το έδαφος έχει ανιχνευθεί και θα συνεχίσει να ανιχνεύεται ώστε να κινηθούμε όπως και όταν πρέπει, με συνέπεια στον στόχο μας, αλλά επίσης χωρίς να απογοητεύσουμε τις αγορές...". Στη βάση αυτή σχεδιάζεται, σύμφωνα με αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα του ΥΠΟΙΚ, το πρόγραμμα εκδόσεων του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο θα στοχεύει στη συγκέντρωση από 6 έως και 9 δισ. ευρώ μέσα στο 2019 με μεσομακροπρόθεσμους τίτλους, πέραν του επιμέρους προγράμματος των εντόκων γραμματίων.

  Το πρώτο βήμα θα γίνει εκτός απροόπτου με ένα πενταετές ομόλογο στα τέλη του Ιανουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου και μετά από προετοιμασία η οποία έχει εμπλέξει τους πλέον ενδιαφερόμενους από τη λίστα των primary dealers του ελληνικού Δημοσίου στην αγορά ομολόγων. 

  Οι τιμές στις οποίες συγκεντρώνεται η στόχευση του ΥΠΟΙΚ/ΟΔΔΗΧ δείχνουν ότι η έκδοση αυτή θα κινηθεί με επιτόκιο λίγο πάνω από το 3% (μεταξύ 3,1% και 3,4%), χωρίς να αποκλείονται διαφοροποιήσεις ανάλογα με τις συνθήκες. 

  Το μείζον, όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, είναι να δρομολογηθεί μία έκδοση που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες της αγοράς και δεν θα δημιουργήσει μετά την υλοποίησή της δυσαρέσκεια "εγκλωβισμού" όπως έχει συμβεί στις λιγοστές εκδόσεις των τελευταίων ετών... 

  Χαρακτηριστικό της έκδοσης είναι ότι θα αποτελεί ένα πρώτο βήμα σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα γνωρίζουν οι αγορές και δεν θα αφήνει περιθώρια για επενδυτικές "παγίδες" και "εγκλωβισμούς". Πρέπει να αποκατασταθεί, όπως υποστηρίζει στο Capital παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού και για τον λόγο αυτό "δεν αναζητούμε "παράθυρα” ευκαιρίας για τις επόμενες εκδόσεις, αλλά την αποκατάσταση μιας σταθερής και προγραμματισμένης σχέσης με την αγορά...". 

  Με άλλα λόγια, οι επόμενες εκδόσεις δεν θα προσπαθήσουν να αποφύγουν το "κόστος" του κινδύνου που οι αγορές αποδίδουν ακόμη στην οικονομία της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι οι αποδόσεις "θα πρέπει να πληρώνουν την αγορά αυτού του κινδύνου, έτσι όπως την τιμολογεί η αγορά...".   

  Επιδείνωση κλίματος 

  Στο ΥΠΟΙΚ αναγνωρίζουν ότι η επιστροφή του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές γίνεται σε συνθήκες επιδείνωσης στο κλίμα που θα επικρατεί, καθώς ήδη η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την οριστική απόσυρση του QE χωρίς να παρουσιάσει κάποιες εναλλακτικές παρεμβάσεις. Επιπλέον οι εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit αλλά και η επιδείνωση της κατάστασης στο πεδίο του εμπορικού πολέμου προδικάζουν ένα δύσκολο περιβάλλον για τις μαζικές εκδόσεις τίτλων που έχουν προγραμματισθεί διεθνώς το πρώτο τρίμηνο του 2019. 

  Για την Ελλάδα υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος ανησυχίας που έχει να κάνει με την επίδραση της κρίσης στις σχέσεις Βρυξελλών - Ρώμης, η οποία όπως έχει αποδειχθεί επηρεάζει με άμεσο τρόπο και τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. 

  Ένα στοιχείο που θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά τις τιμές των ελληνικών ομολόγων μέσα σ' αυτό το αρνητικό περιβάλλον, είναι αυτό της δεύτερης έκθεσης αυξημένης εποπτείας της Κομισιόν στα τέλη του α' διμήνου, η οποία, εφόσον είναι θετική όπως η πρώτη, θα οδηγήσει στην επιστροφή 600 περίπου εκατ. ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες στο ελληνικό Δημόσιο από τα Anfas και SMPs. 

  Η επίδραση από μία τέτοια εξέλιξη δεν είναι τόσο από τα 600 εκατ. ευρώ όσο από την επιβεβαίωση της συνέπειας στις μετα-μνημονιακές δεσμεύσεις, η οποία θα κρίνει τη βελτίωση του rating του χρέους από τους οίκους αξιολόγησης.

  Στις προθέσεις του σχεδίου δανεισμού είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων για την πρόωρη εξόφληση μέρους των δανείων υψηλού κόστους όπως, για παράδειγμα, τα δάνεια του ΔΝΤ και των υπολοίπων που είχαν μείνει εκτός PSI. Για τις επαναγορές αυτές σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν 4-5 δισ. ευρώ από τις νέες εκδόσεις. 

  Τι σημαίνει το τέλος του QE για την Ελλάδα 

  Τα ελληνικά ομόλογα ήταν και παραμένουν εκτός QE, όπως επίσης και του προγράμματος επανεπένδυσης των τίτλων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του QE και λήγουν. Κατά συνέπεια η απόφαση της ΕΚΤ δεν επηρεάζει και δεν αλλάζει τίποτα όσον αφορά τη στάση της απέναντι στα ελληνικά ομόλογα όσο αυτά παραμένουν σε επίπεδο non investment grade από τους οίκους αξιολόγησης. Η οποιαδήποτε "αλλαγή" στη στάση της ΕΚΤ συναρτάται με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε επίπεδο τουλάχιστον ΒΒΒ, από το ΒΒ που είναι σήμερα. 

  Οι εκτιμήσεις των αναλυτών στο θέμα αυτό συγκλίνουν στο ότι η βελτίωση αυτή θα είναι αποτέλεσμα δυο - τριών αναβαθμίσεων στη διετία 2019-2020 και εφόσον η οικονομία της χώρας καλύπτει τους βασικούς στόχους που έχει θέσει, ειδικά στο επίπεδο του πρωτογενούς πλεονάσματος και του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας που θα βελτιώνει ισόποσα το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. 

  Ο Μάριο Ντράγκι δεν δεσμεύθηκε στις προχθεσινές δηλώσεις του για το πότε θα αρχίσει να περιορίζει την επανεπένδυση των 2,6 τρισ. ευρώ σε τίτλους που έχει αγοράσει στη διάρκεια του QE. Σε κάθε περίπτωση οι υπάρχουσες εκτιμήσεις τείνουν στο ότι η "αποεπένδυση" της ΕΚΤ θα κρατήσει τουλάχιστον δυο με τρία χρόνια στην καλύτερη περίπτωση, αν όχι πολύ περισσότερο, καθώς οι συνθήκες για την ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη επιδεινώνονται. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στις αγορές της ΕΚΤ στο μέλλον είναι ένα ανοικτό ζήτημα. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων