Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Νοε-2018 20:36

  Προϋπολογισμό παροχολογίας χωρίς περικοπή συντάξεων θα στείλει στη Βουλή η κυβέρνηση

  Προϋπολογισμό παροχολογίας χωρίς περικοπή συντάξεων θα στείλει στη Βουλή η κυβέρνηση
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Δήμητρας Καδδά και Χάρη Φλουδόπουλου

  Στην κατάθεση σχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή με ένα σενάριο για τις συντάξεις και την μη περικοπή τους (αλλά και με τα αντίμετρα του 2019) σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Προσδιορίζεται έτσι το "τέλος χρόνου" των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για τις 21 Νοεμβρίου.

  Έως τότε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναζητείται συμβιβαστική λύση η οποία να μην περιέχει αναβολή, αλλά την μόνιμη διευθέτηση του ζητήματος (σ.σ. την μη περικοπή των συντάξεων), μέσω νομοθετικής ρύθμισης. Κάνουν λόγο επίσης για συγκρατημένη αισιοδοξία εύρεσης  λύσης.

  Αλλες πηγές αναφέρουν ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα αγκάθια σε σχέση με τις απαιτήσεις της Γερμανίας και όχι μόνο.  

  Ουσιαστικά, επιβεβαιώνεται η προσπάθεια επιτάχυνσης της λήψης των αποφάσεων, η οποία προκύπτει και από τις χθεσινές τοποθετήσεις πηγών των Βρυξελλών περί "χρυσής τομής" που αναζητείται, με μεγάλο πολιτικό σταθμό την σύνοδο του Eurogroup που θα λάβει χώρα στις 19 Νοεμβρίου και θα έχει ως βασικό θέμα την εμβάθυνση της ΟΝΕ (σ.σ. προφανώς και το ιταλικό ζήτημα). 

  Σημειώνεται ότι επισήμως το τελικό πολιτικό "ραντεβού" για τις συντάξεις έχει οριστεί για τη σύνοδο της 3ης Δεκεμβρίου. Αυτό το ορόσημο παραμένει στο σενάριο που δεν θα καταστεί εφικτή  έως τότε μία συμφωνία, έστω και με την μορφή της "προέγκρισης".

  Οι ζυμώσεις πάντως για την εύρεση λύσης μέσα στον Νοέμβριο συνδέονται όχι μόνο με το "τέλος χρόνου" το οποίο από ελληνικής πλευράς ορίζεται σε σχέση με τη Συνταγματική υποχρέωση κατάθεσης του τελικού σχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή το αργότερο 40 ημέρες πριν αλλάξει ο χρόνος (δηλαδή την 21η Νοεμβρίου), αλλά και με το γεγονός ότι τη Δευτέρα προαναγγέλθηκε από τον Επίτροπο Μοσκοβισί ότι στις 21 του μηνός θα ανακοινωθούν οι εκθέσεις για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.

  Η συγκρατημένη αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου αλλά και η τοποθέτηση των πηγών της Κομισιόν για "χρυσή τομή" μένει να φανεί πως θα αποτυπωθεί στη τελική απόφαση για την τύχη των συντάξεων, αλλά και για το εύρος των αντιμέτρων πού θα "χωρέσουν" δημοσιονομικά στην τελική εξίσωση.

  Η ελληνική πλευρά φέρεται να μεταφέρει ότι έχει "κλείσει" το θέμα του δημοσιονομικού "κενού" (που υπολογιζόταν έως και σε 400 εκατ ευρώ το προηγούμενο διάστημα). Επίσης, κοινοτικές πηγές μετέφεραν τις προηγούμενες ημέρες ότι υπάρχει πρόοδος που να μπορεί να οδηγήσει σε θετικό πόρισμα της Κομισιόν για την Ελλάδα. Ωστόσο, στο Eurogroup έγινε επίσης σαφές ότι οι τελικές αποφάσεις είναι πολιτικές και μένει να φανεί επίσης τι θεωρεί η κάθε πλευρά ως "πρόοδο".

  Τα δημοσιονομικά ζητούμενα είναι: πόσος είναι σε αξία ο "δημοσιονομικός χώρος"  (δηλαδή η υπέρβαση στόχου από το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ), ποιες είναι οι προσδοκίες για την ανάπτυξη το 2019 και τα επόμενα χρόνια, αλλά και ποια είναι η κοστολόγηση των παρεμβάσεων (τις οποίες η Ελληνική πλευρά υπολογίζει σε 1,1 δις ευρώ).

  Μία πρώτη ένδειξη αναμένεται να φανεί αύριο, με την ανακοίνωση των φθινοπωρινών Εκτιμήσεων της Κομισιόν για όλα τα κράτη-μέλη (και για την Ελλάδα).

  Τις ελληνικές θέσεις είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες και στο ραντεβού που έλαβε χώρα στο περιθώριο του Ecofin με τον επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. Οι διαβουλεύσεις και η ανταλλαγή στοιχείων θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες και εξ αποστάσεως.

  Οι εν λόγω διαβουλεύσεις όμως δεν έχουν σχέση μόνο με τις δημοσιονομικές επιδόσεις αλλά και με την πρόοδο στην πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Και τούτο καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει (ούτως ώστε να υπάρξει πολιτική συμφωνία σε επίπεδο Eurogroup) αφενός ότι συνεχίζει να τηρεί τις μνημονιακές της δεσμεύσεις και αφετέρου ότι το μείγμα πολιτικής που θέλει να προωθήσει είναι αναπτυξιακό.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων