Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Νοε-2018 11:41

  Πηγές Κομισιόν: Θα επιχειρηθεί χρυσή τομή για τις συντάξεις στο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πηγές Κομισιόν: Θα επιχειρηθεί χρυσή τομή για τις συντάξεις στο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου

  Αποστολή στις Βρυξέλλες: Χάρης Φλουδόπουλος

  Η συζήτηση για τα θέματα της Ελλάδας και ειδικά για την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων "βρίσκεται σε εξέλιξη", ανέφεραν πηγές της Κομισιόν. Ως επόμενο ορόσημο τίθεται από τις ίδιες πηγές, το Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου το οποίο έχει βασικό θέμα την εμβάθυνση της ΕΕ. Λαμβάνει χώρα δύο μέρες πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή και εκτιμάται ότι μέσα από τον συνεχιζόμενο διάλογο θα βρεθεί η χρυσή τομή. 

  Αυτή η χρυσή τομή  "θα συνδυάζει την τήρηση των συμφωνηθέντων και τον σεβασμό των ειδικών συνθηκών θερμοκηπίου” που έχουν συμφωνηθεί για την Ελλάδα και οι οποίες προϋποθέτουν την ύπαρξη οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας και προβλεψιμότητας.  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτό που συζητείται είναι η πιθανότητα ενίσχυσης, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού αυτών που έχουν περισσότερο ανάγκη.

  Οι ίδιες πηγές σημειώνουν με νόημα ότι η Κομισιόν δεν είναι ο δανειστής της Ελλάδας και ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει κλειδώσει συμφωνία για το θέμα. Ο τελικός κριτής δεν είναι η Επιτροπή αλλά το Eurogroup, υπογραμμίζουν, προσθέτοντας ότι η χώρα βγήκε ουσιαστικά και νομικά από τα μνημόνια τον Αύγουστο και πλέον αυτό που συμβαίνει μετά την έξοδο είναι ότι έχει εισέλθει σε συνθήκες 10ετούς μορατόριουμ, που δίνει μια περίοδο σταθερότητας γιατί στα μάτια των πολλών κυβερνήσεων το πρόγραμμα δεν ήταν μόνο ένα πρόγραμμα προσαρμογής αλλά και αναδιάταξης του κράτους και των παθογενειών που γέννησαν την κρίση.

  Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι οι προοπτικές για την Ελλάδα και ενόψει εκλογών είναι θετικές και ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας δεν θέτουν εν αμφιβόλω τις θεμελιώδεις συνιστώσες της εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο.

  Σε ό,τι αφορά την Ιταλία οι πηγές της Κομισιόν σημειώνουν ότι μέχρι τις 13 Νοεμβρίου αναμένεται η απάντηση της κυβέρνησης. "Η πίεση αυξάνει προς την Ιταλία. Έχουμε ζητήσει έναν τροποποιημένο προϋπολογισμό σε σχέση με το προσχέδιο που να αντικατοπτρίζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να ψεκάσουν λεφτά για να βγουν από την κρίση, όμως το μοντέλο αυτό ποτέ δεν έχει αποδώσει” προσθέτουν. "Δεν είμαστε έτοιμοι να πούμε ότι τα πράγματα με την Ιταλία θα πάνε όπως το 2015 με την Ελλάδα, νομίζουμε ότι θα βρούμε ένα modus vivendi που να μην ανατρέπει την τήρηση των κανόνων” καταλήγουν.

  Τουρκία

  Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της Τουρκίας οι ίδιες πηγές της Κομισιόν υπογραμμίζουν ότι το συνολικό κλίμα στην Ευρώπη για τη γείτονα δεν είναι καλό ενώ πληθαίνουν οι κυβερνήσεις που ζητούν πιο σκληρή στάση απέναντι στην Άγκυρα. 

  Σε κάθε περίπτωση για το θέμα των γεωτρήσεων στην Κύπρο και τις απειλές της Τουρκίας, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι είναι θέματα διεθνούς δικαίου και παραπέμπουν στην απόφαση της συνόδου του Ιουνίου όταν ζητήθηκε από την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να δουλέψει συναινετικά, σημειώνοντας ότι η ΕΕ "έχει μάθει να αντιμετωπίζει την Τουρκία σε όλες τις εκφάνσεις της με ψυχραιμία και αυτός είναι ο μόνος αποδοτικός τρόπος, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα στο μεταναστευτικό αλλά και με την απελευθέρωση των 2 αξιωματικών". 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων