Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Φεβ-2018 11:48

  Τι κρύβει ο διάλογος Ντράγκι - Τσακαλώτου

  Τι κρύβει ο διάλογος Ντράγκι - Τσακαλώτου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Ένα αναπάντεχο "επεισόδιο" κέρδισε την προσοχή όλων στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. Δύο κατ’ εξοχήν χαμηλών τόνων μέλη του Eurogroup, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και ο 'Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης  Τσακαλώτος, σήκωσαν τους τόνους σε ένα σημείο της διαδικασίας που κανείς δεν περίμενε εντάσεις. 

  Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει κοινοτικός αξιωματούχος κανείς δεν περίμενε ένα τέτοιο "ζωηρό διάλογο" μεταξύ των δύο καθώς έχουν προηγηθεί πάμπολλες συναντήσεις με πολύ πιο καυτά θέματα και καταστάσεις στα οποία και οι δύο πάντα έχουν επιδείξει μετριοπάθεια για πολύ μεγαλύτερες διαφωνίες και αντιθέσεις.

  Ο κ. Ντράγκι στην παρέμβασή του έθεσε το θέμα της ομαλοποίησης των διαδικασιών υλοποίησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ίσως με μεγαλύτερη έμφαση από εκείνη που περίμενε ο κ. Τσακαλώτος. Και αυτός αντέδρασε ζητώντας εξηγήσεις από τον πρόεδρο της ΕΚΤ σε ύφος που δεν χαρακτηρίζει την παρουσία του στο Eurogroup. Ο κ. Ντράγκι σχολίασε, είναι αλήθεια, και την πρόσφατη έκδοση του επταετούς ομολόγου με τρόπο που θα μπορούσε να ερμηνευθεί – και έτσι έγινε από τον κ. Τσακαλώτο – ως αμφισβήτηση για την ετοιμότητα της Ελλάδας να διακινδυνεύει κρατικές εκδόσεις ομολόγων. Αυτό το τελευταίο ίσως – σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους – να ήταν και η αφορμή για την "έκρηξη" διαμαρτυρίας του Έλληνα ΥΠΟΙΚ. 

  Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές του Συμβουλίου οι δύο άνδρες πολύ σύντομα χαμήλωσαν τους τόνους καθώς δόθηκαν – κατά το σύνηθες – αμοιβαίες εξηγήσεις και το επεισόδιο θεωρείται λήξαν και από τις δύο πλευρές δεδομένου ότι το συνολικό κλίμα της συζήτησης για το ελληνικό θέμα και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ήταν και παραμένει θετικό με δύο μοναδικές εκκρεμότητες, αυτή της διαδικασίας των πλειστηριασμών που εμπλέκονται οι φορείς των συμβολαιογράφων και όχι κάποια κυβερνητική εκκρεμότητα και η απόφαση του ΣτΕ για το Ελληνικό. 

  Παρ’ όλα αυτά, παράγοντες του Υπ. Οικονομικών εμμέσως συνδέουν το "ξέσπασμα" και την αντίδραση Τσακαλώτου, με την ΤτΕ και την "υπόθεση" ότι στη διαμόρφωση της παρέμβασης Ντράγκι, έχει συμβάλει η διοίκηση της ΤτΕ και ειδικά η στάση του διοικητή της κ. Στουρνάρα. 

  Ανεπίσημα σχόλια διοικητικών στελεχών της ΤτΕ απορρίπτουν τις σχετικές αναφορές ως απολύτως ανυπόστατες, σημειώνοντας ότι η ΤτΕ συνέβαλε και στην τελευταία έκδοση του 7ετούς ομολόγου, πέρα από τις διαρκείς παρεμβάσεις της για την ομαλοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.    

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ