Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Φεβ-2018 20:50

  Eurogroup: Δεν εγκρίθηκε η δόση -μένουν 2 προαπαιτούμενα

  Eurogroup: Δεν εγκρίθηκε η δόση -μένουν 2 προαπαιτούμενα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:35

  Μετά τα μέσα Μαρτίου θα δοθεί το "πράσινο φως" από τους Ευρωπαίους για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, που δεν κατέστη εφικτή στο σημερινό Eurogroup λόγω δύο προαπαιτούμενων που δεν έχουν ολοκληρωθεί: Ελληνικό και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

  Αναλυτικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συναντήθηκαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες χαιρέτισαν τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, χωρίς ωστόσο να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ καθώς σε σύνολο 110 προαπαιτούμενων μένει ακόμη να επικυρωθεί η νομιμότητα του προεδρικού διατάγματος για το Ελληνικό από το ΣτΕ και να εξομαλυνθεί η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

  "Εξαιρετικά νέα για την Ελλάδα. Οι θεσμοί αναφέρουν σημαντική πρόοδο, ήταν τεράστια η προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση που δείχνει ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος. Από τα 110 προαπαιτούμενα μόνο δύο απομένουν, τα οποία είναι εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης, και είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

  "Η μπάλα είναι επίσης στη δική μας πλευρά πλέον", πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι για την εκταμίευση θα χρειαστεί το πράσινο φως από τα εθνικά κοινοβούλια.

  "Το Eurogroup θα περάσει τώρα στα επόμενα στάδια του προγράμματος και θα διασφαλίσει ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα θα συνεχιστεί και μετά το πρόγραμμα", ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup, ενώ πρόσθεσε ότι η τεχνική δουλειά στο χρέος έχει ήδη ξεκινήσει.

  Τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα είναι το Ελληνικό και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, συνέχισε ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι πρόκειται για δύο ζητήματα που δεν είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης.

  Η απόφαση του ΣτΕ για το Ελληνικό αναμένεται έως τα τέλη του μήνα, σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, ενώ η διαδικασία για την εξομάλυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει ξεκινήσει και θα εξεταστεί τις προσεχείς εβδομάδες. Πρόκειται για δύο τεχνικής φύσεως ζητήματα, σε σύνολο 110 προαπαιτούμενων, η επίλυση των οποίων θα φέρει την επιτυχή ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. "Η κυβέρνηση προετοίμασε τη νομοθετική βάση για τους πλειστηριασμούς αλλά τις επόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να δούμε πώς εφαρμόζεται πρακτικά αυτό", απάντησε ο Επίτροπος όταν ρωτήθηκε γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

  Η εκταμίευση της δόσης δεν αναμένεται νωρίτερα από το δεύτερο μισό του Μαρτίου, διευκρίνισε από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, η δόση θα δοθεί σε τρεις υπό-δόσεις: 3,3 δισ. ευρώ για  την αποπληρωμή εξωτερικού χρέους, 1,9 δισ. ευρώ για να χτιστεί ένα "μαξιλάρι" ρευστότητας για την Ελλάδα και 1,5 δισ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στη συνέχεια και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις θα διατεθεί επιπλέον 1 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο Ρέγκλινγκ καλωσόρισε την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές το Δεκέμβριο και υπενθύμισε ότι συνολικός στόχος του προγράμματος είναι να εκμηδενιστούν έως τον Αύγουστο.

  Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απαρίθμησε εξάλλου τις θετικές εξελίξεις στην αγορά για την Ελλάδα μετά το τελευταίο Eurogroup: επιτυχής έκδοση 7ετούς ομολόγου με άντληση 3 δισ. ευρώ και αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο Fitch. Και οι δύο εξελίξεις αντικατοπτρίζουν την ανανεωμένη εμπιστοσύνη της αγοράς χάρη στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας υπό το τρέχον πρόγραμμα, σημείωσε ο Ρέγκλινγκ.

  Ξεκινά η 4η και τελευταία αξιολόγηση

  Την επόμενη εβδομάδα οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα για να ξεκινήσει η 4η και τελευταία αξιολόγηση πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. Η αποστολή θα συμφωνήσει στο πρόγραμμα δράσεων που θα οδηγήσουν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

  "Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα για να ξεκινήσουν συζητήσεις την επόμενη Δευτέρα για την τέταρτη και τελική αξιολόγηση. Στόχος της αποστολής θα είναι να συμφωνηθούν τα σχέδια για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών μέχρι τον Μάιο, ώστε στις 21 Ιουνίου το Eurogroup να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις", ανέφερε ο Μοσκοβισί. Ο ίδιος τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης για το μέλλον της Ελλάδας, ώστε να γίνει ένα κανονικό μέλος της Ευρωζώνης.

  Καμία ένταση

  Ο επικεφαλής του Eurogroup απέρριψε εξάλλου τις αναφορές για ένταση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

  "Δεν έγινε κάτι ξεχωριστό σήμερα", ανέφερε ο Σεντένο, με τον Επίτροπο Μοσκοβισί να προσθέτει ότι "πάντα στο Eurogroup γίνονται ζωντανές συζητήσεις".

  Τρία στοιχεία- κλειδιά για τη μεταμνημονιακή περίοδο

  Αναφερόμενος στην περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος ο Επίτροπος Μοσκοβισί έκανε λόγο για τρία στοιχεία – κλειδιά:

  -Αναπτυξιακή στρατηγική: ο σχεδιασμός της στρατηγικής θα γίνει από την ελληνική πλευρά η οποία θα παρουσιάσει το σχέδιο αυτό στο Eurogroup μέχρι το Πάσχα

  -Χρέος: η εργασία έχει ήδη ξεκινήσει για ένα πακέτο στο χρέος με στόχο να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός που θα συνδέει την ανάπτυξη με τα μέτρα για το χρέος

  -Μεταμνημονιακή εποπτεία: η εποπτεία θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, προκειμένου η Ελλάδα να είναι πλέον ένα κανονικό μέλος με κανονικές διαδικασίες εποπτείας.

  Οι σταθμοί για το χρέος

  Όσον αφορά την εργασία στο θέμα του χρέους ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι το EWG έχει ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζει τον μηχανισμό με στόχο μια πιθανή αναδιάταξη (reprofiling) των δανείων του EFSF.

  "Ακούω ότι η συζήτηση σημειώνει καλή πρόοδο αλλά είναι ακόμα στα αρχικά στάδια. Στόχος είναι να υπάρχει επαρκής πρόοδος για μια πρώτη συζήτηση τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο", ανέφερε.

  Από την πλευρά του ο Επίτροπος Μοσκοβισί σημείωσε ότι στόχος είναι να έχουν όλα ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup του Ιουνίου. "Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε προετοιμαστεί μέχρι το Eurogroup του Μαΐου", σημείωσε χαρακτηριστικά. 

  Το μήνυμα στο twitter

  "Καλά τα νέα για την Ελλάδα", αναφέρει σε μήνυμα του στο twitter ο πρόεδρος του Eurogroup. "Ανταποκρίθηκε σε όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα και το Eurogroup στρέφεται πλέον στην τελική αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Η μεταρρυθμιστική ατζέντα θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά το τέλος του προγράμματος".

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ