Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Ιουλ-2017 15:39

  ESM: Κλείστε τις εκκρεμότητες πριν το Eurogroup της Δευτέρας

  ESM: Κλείστε τις εκκρεμότητες πριν το Eurogroup της Δευτέρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό δεν υπάρχει η λέξη "Ελλάδα" στην ατζέντα συνόδου Eurogroup. Και όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές των θεσμών "θέλουμε να παραμείνει ως έχει", αφού στην σύνοδο της 10ης Ιουλίου υπάρχει άλλο καυτό ζήτημα, αυτό των τραπεζών και της συστημικής ευστάθειας ανά την ευρωζώνη μετά τις εξελίξεις στην Ιταλία.

  Έτσι, οι θεσμοί επιθυμούν το θέμα της δόσης να τελειώσει πιο πριν, την Παρασκευή. Έτσι εξηγείται και το νέο "τηλε-ραντεβού" των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (που συνεδριάζουν εκτάκτως ως ESM).

  Ο στόχος θα είναι να εγκρίνουν την εκταμίευση του πακέτου των υποδόσεων (7,7 δισ. ευρώ επί συνόλου 8,5 δισ. ευρώ).

  Έως τότε όμως καλούν την κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της για το πακέτο υποδόσεων με την ΕΕ. Την καλούν επίσης να έχει κάνει και τα προαπαιτούμενα που περιέχονται στο υπό διαπραγμάτευση δάνειο/μνημόνιο με το ΔΝΤ.

  "Είμαι 100% σίγουρος ότι θα εγκριθεί την Παρασκευή η εκταμίευση της δόσης. Δεν θα σας το έλεγα αυτό εάν δεν ήμουν σίγουρος 100%" ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος νωρίτερα σήμερα. Ανάλογες διαβεβαιώσεις παρείχε και ο κ. Τζανακόπουλος.

  Τα μέτωπα με ΕΕ και ΔΝΤ
   
  Ωστόσο, ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε, ότι υπάρχουν υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες αναφορικά με τα προαπαιτούμενα που ζητά κυρίως το ΔΝΤ, ενώ νωρίτερα σε σημείωμα του ESM καταγράφονταν και οι εκκρεμότητες σε σχέση με την ΕΕ:
   
  *Προαπαιτούμενα με ΔΝΤ. Ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι θα σταλεί σήμερα ή αύριο υπογεγραμμένο από τον ίδιο και τον κ. Στουρνάρα το σχέδιο 3ου Μνημονίου με το ΔΝΤ (επιστολή προθέσεων για MEFP). Επίσης ανέφερε ότι αναμένονται υπουργικές αποφάσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και για τις παρεμβάσεις στο επάγγελμα του μηχανικού. Θέμα υπήρχε έως χθες και με το κυριακάτικο εμπόριο.

  Επίσης το ζήτημα της δεύτερης γνώμης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αναφορικά με την συνταγματικότητα των παρεμβάσεων στις συντάξεις που θα τεθούν σε ισχύ μετά το 2018 φέρεται, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, να μεταφέρεται για αργότερα (πληροφορίες αναφέρουν ότι μία πρώτη γνώμη του ΝΣK είχε σταλεί αλλά απαιτήθηκαν διευκρινίσεις).

  Ο λόγος που οι θεσμοί της ΕΕ θέλουν να υπάρχει "εναρμόνιση" και με το ΔΝΤ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι επιθυμούν να προχωρήσει "ομαλά" η απόφαση της 27ης Ιουλίου για νέο δάνειο (θα συνέλθει το ΔΣ του Ταμείου).

  *Προαπαιτούμενα με ΕΕ. Σύμφωνα με τον ESM η κυβέρνηση καλείται να συμμορφωθεί όχι μόνο με τα προαπαιτούμενα του ΔΝΤ αλλά και με αυτά της ΕΕ. Και ασκούνται πιέσεις για δύο πεδία, τις διώξεις των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και την αποζημίωση των στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ για τα δικαστικά τους έξοδα.  
   
  Έτοιμο το σχέδιο απόφασης με τις νέες ρήτρες
   
  Σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες ήταν έτοιμο το σχέδιο απόφασης του ESM με τις νέες ρήτρες εκταμίευσης των δόσεων. Πέρα από τα 6,9 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εγκριθούν αν όχι την Παρασκευή το αργότερο έως τις 14/7 για να φτάσουν στα κρατικά ταμεία πριν τις ανάγκες αποπληρωμής που ξεκινούν στις 17/7, υπάρχουν και τα 800 εκατ ευρώ της 1ης υποδόσης για τις οφειλές του κράτους προς ιδιώτες.

  Θα έρθουν από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά ακόμη 800 εκατ ευρώ αν όμως η Ελλάδα εκπληρώσει μία σειρά από νέες ρήτρες που αναμένεται επίσης πλέον να υπογραφούν την Παρασκευή από τα μέλη του ESM. Και τούτο όταν τα χρέη του κράτους προς ιδιώτες στο τέλος Μαΐου διαμορφώθηκαν στα 5 δισ. ευρώ περίπου, ενώ μαζί με "αφανή" χρέη υπολογίζονται από τους θεσμούς περί τα 6,4 δισ. ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ