Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Ιουλ-2017 13:10

  Τσακαλώτος: Την Παρασκευή θα εγκριθούν οι δόσεις - υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες

  Τσακαλώτος: Την Παρασκευή θα εγκριθούν οι δόσεις - υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:50

  Tης Δήμητρας Καδδά

   
  "Είμαι 100% σίγουρος ότι θα εγκριθεί την Παρασκευή η εκταμίευση της δόσης. Δεν θα σας το έλεγα αυτό εάν δεν ήμουν σίγουρος 100%" ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος σήμερα, λίγη ώρα μετά την συμμετοχή του στην τηλεδιάσκεψη "κορυφής" του ESM με αντικείμενο την έγκριση του Μνημονίου.

  Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες αναφορικά με τα προαπαιτούμενα που ζητά κυρίως το ΔΝΤ. Προανήγγειλε επίσης την αποστολή του σχεδίου 3ου μνημονίου στο ΔΝΤ "σήμερα  ή αύριο".

  Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη προαναγγελθεί η αποστολή του υπογεγραμμένου σχεδίου από την Ελλάδα με την μορφή "επιστολής προθέσεων" για την σύνοδο της 27ης Ιουλίου.
   
  Μηχανικοί – εξωδικαστικός


  Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ μία ακόμη εκκρεμότητα μπήξε στο "κάδρο". Αφορά στον εξωδικαστικό  συμβιβασμό και σε υπουργική απόφαση. Άλλη μία απόφαση σχετίζεται με τους μηχανικούς.

  Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πάντως ότι το θέμα του Κυριακάτικου Εμπορίου έχει λυθεί.

  Επίσης ο ΥΠΟΙΚ  για το θέμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του πορίσματος περί συνταγματικότητας των περικοπών στις συντάξεις ανέφερε ότι "δεν είναι για τώρα" και δεν το ζητεί το ΔΝΤ.

  Σημειώνεται ότι μέχρι χθες οι εκκρεμότητες που ήταν γνωστές και σχετίζονταν με απαιτήσεις του ΔΝΤ περιλάμβαναν πέρα από το θέμα των περικοπών των στις συντάξεις και την συνταγματικότητά τους, το κυριακάτικο εμπόριο και τους μηχανικούς.

  Όσον αφορά  στις εκκρεμότητες με την ΕΕ και σήμερα, με βάση την απόφαση του ESM παραμένουν τα "αγκάθια" για τις ποινικές  διώξεις των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και της αποζημίωσης των στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ για τα δικαστικά τους έξοδα.   

  Η νέα σύνοδος του ESM της Παρασκευής

  Σημειώνεται ότι την Παρασκευή θα συνεδριάσει ο ESM εκ νέου μέσω τηλεδιασκέψεως. Και σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο υπάρχει από ελληνικές πλευράς η βεβαιότητα ότι θα  εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης (σ.σ. επισήμως χρόνος υπάρχει έως τις 14 Ιουλίου, για να φτάσουν τα λεφτά έως τις 17/7 που πρέπει να γίνουν οι πρώτες πληρωμές από το ελληνικό Δημόσιο).

  Μαζί με την έγκριση, θα αποκαλυφθούν κι άλλοι όροι που θέτουν οι δανειστές.

  Σύμφωνα με σχέδιο απόφασης του ESM για τους όρους που θα συνοδεύουν την εκταμίευση του πακέτου των 8,5 δισ. ευρώ ορίζεται ότι  αν το ελληνικό δημόσιο για 3 συνεχόμενους μήνες δεν καταφέρει να μειώσει κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ το υπόλοιπο της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, τότε ο ESM θα προχωρήσει σε διαμόρφωση ενός σχεδίου εκκαθάρισης. Αν δεν ευοδωθεί μπορεί να ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων που απομένουν αδιάθετα στο "ταμείο" του ESM.

  Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ της δεύτερης υποδόσης, για τα οποία μάλιστα υπάρχει και ένας επιπλέον όρος. Ορίζεται η 31η Οκτωβρίου ως η τελευταία μέρα κατά την οποία μπορεί η κυβέρνηση (σ.σ. αποδεικνύοντας ότι έχει ξοδέψει όλα τα χρήματα της πρώτης υποδόσης αλλά ότι έχει βάλει και τα δικά της χρήματα από τα κρατικά ταμεία σε αναλογία 1 προς 2) μπορεί να λάβει το πόσο. Διαφορετικά και αυτό επιστρέφει στον "κουβά" του ESM.

  Διαβάστε ακόμη:

  *Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα με τη δόση

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ