Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Νοε-2021 07:45

  Προς νέα παράταση ο διαγωνισμός για τα απορρίμματα στο Γραμματικό

  Προς νέα παράταση ο διαγωνισμός για τα απορρίμματα στο Γραμματικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Ελένης Μπότα

  Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση στο διαγωνισμό για την δημιουργία μονάδας κατασκευής επεξεργασίας απορριμμάτων στο Γραμματικό, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου. 

  Το συνολικό κόστος της επένδυσης, η οποία θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, εκτιμάται στα 86,78 εκατ. ευρώ σε ποσό με ΦΠΑ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 69,5 εκατ. ευρώ).

  Όπως επισημαίνει η Περιφέρεια Αττικής στο Capital.gr, κατά της νέας διακήρυξης ασκήθηκε πάλι προσφυγή και δεν αποκλείεται να χορηγηθεί νέα παράταση, πάντως εντός του έτους. Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου είναι 18 μήνες.

  Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά "το έργο εντάχθηκε για χρηματοδότηση το Δεκέμβριο του 2020. Τον Ιανουάριο του 2021 ολοκληρώθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης και στις αρχές του Φεβρουαρίου ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία. 

  Ωστόσο, μετά από άσκηση προσφυγών, που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, ο ΕΔΣΝΑ, προκειμένου να απεμπλακεί η διαγωνιστική διαδικασία, διαμόρφωσε σημειακά όρους της διακήρυξης και επανεκκίνησε το διαγωνισμό τον Οκτώβριο του 2021".

  Σε ερώτηση αν η συνεχείς παρατάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια χρηματοδότησης του έργου, η Περιφέρεια Αττικής τονίζει ότι "ο ΕΔΣΝΑ θα λάβει κάθε δυνατό μέτρο για την συντομότερη κατάληξη της διαγωνιστικής διαδικασίας και εκτέλεση του έργου, ώστε να μην υπάρξει ζήτημα απώλειας της χρηματοδότησης. Η κατασκευή του έργου είναι σημαντική, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει παράλληλα και ο ΧΥΤΥ Γραμματικού".

  Όπως έγραψε το Capital.gr το έργο που σέρνεται επί πολλά χρόνια, πήρε την σιωπηρή "ανοχή" των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων σε μία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

  Και αυτό γιατί το έργο έπρεπε να είχε ήδη γίνει με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει την χρηματοδότηση του. Ωστόσο οι ελληνικές αρχές κατάφεραν να ξπεράσουν το σκόπελο αυτό, με την Κομισιόν να δίνει "σιωπηρή παράταση". 

  Σημειώνεται ότι η προηγούμενη ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού ήταν για τις 27 Οκτωβρίου, ωστόσο κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί νέα παράταση (για τις 8 Νοεμβρίου) ώστε να εγκριθεί ένα ενιαίο - κωδικοποιημένο τεύχος δημοπράτησης, το οποίο ενσωματώνει τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο μεσοδιάστημα στα έγγραφα της σύμβασης αλλά και για να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι.

  Το έργο, η θέση του οποίου έχει οριστεί στο "Μαύρο Βουνό" Γραμματικού εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Γραμματικού του Δήμου Μαραθώνα περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, συνολικής δυναμικότητας 60.000 τόνων υπολειμματικών σύμμεικτων απορριμμάτων ανά έτος. Περιλαμβάνει δε όλες τις αναγκαίες υποδομές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ