Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Σεπ-2021 08:21

  Νέα παράταση στο σίριαλ για τη μονάδα απορριμμάτων στο Γραμματικό

  Νέα παράταση στο σίριαλ για τη μονάδα απορριμμάτων στο Γραμματικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Eλένης Μπότα

  Νέα παράταση για τις 27 Οκτωβρίου πήρε ο διαγωνισμός για την δημιουργία μονάδας κατασκευής επεξεργασίας αποβλήτων στο Γραμματικό. 

  Το συνολικό κόστος της επένδυσης, η οποία θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, εκτιμάται στα 86,78 εκατ. ευρώ σε ποσό με ΦΠΑ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 69,5 εκατ. ευρώ).

  Σύμφωνα με πληροφορίες το έργο που σέρνεται επί πολλά χρόνια, πήρε την σιωπηρή "ανοχή" των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων σε μία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

  Και αυτό γιατί το έργο έπρεπε να είχε ήδη γίνει με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει την χρηματοδότηση του. Ωστόσο οι ελληνικές αρχές κατάφεραν να ξεπεράσουν το σκόπελο αυτό, με την Κομισιόν να δίνει "σιωπηρή παράταση". 

  Να σημειωθεί πως το έργο χρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Πλάνου "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη" (ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ).

  Ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), φορέας του έργου δημοπράτησε το έργο με αρχική καταληκτική ημερομηνία στις 29/03/2021. 

  Κατά της διακήρυξης ασκήθηκαν ενώπιον της Α.Ε.Π.Π. δύο προδικαστικές προσφυγές από ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς (ΑΚΤΩΡ και  Archirodon).

  Με απόφαση της Α.Ε.Π.Π. έγινε δεκτό το αίτημα προσωρινής προστασίας που περιλαμβανόταν στην πρώτη προσφυγή και διατάχθηκε η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών έως το πέρας της 27.4.2021.

  Σε συμμόρφωση με την απόφαση αυτή ο ΕΔΣΝΑ όρισε νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 29.4.2021. Μάλιστα αυθημερόν εκδόθηκε και η υπ’ αριθ. 94/2021 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής (Ε.Ε), με την οποία χορηγήθηκαν διευκρινίσεις επί υποβληθέντων ερωτημάτων.

  Ακολούθως, χορηγήθηκαν νέες διευκρινίσεις επί υποβληθέντων ερωτημάτων ενδιαφερόμενων οικονομικών φορέων και ορίστηκε νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών η 14.6.2021. 

  Εν τω μεταξύ, κοινοποιήθηκαν στον ΕΔΣΝΑ οι αποφάσεις της ΑΕΠΠ, δυνάμει των οποίων έγιναν δεκτές οι προδικαστικές προσφυγές και ακυρώθηκε η διακήρυξη. Κατά των αποφάσεων αυτών ο ΕΔΣΝΑ άσκησε αιτήσεις αναστολής και ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ζητώντας την συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Οι αιτήσεις αναστολής συζητήθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών του Δ’ Τμήματος στις 7.6.2021 και έγιναν δεκτές.

  Προ ολίγων ημερών δημοσιεύθηκε το πλήρες κείμενο των αποφάσεων της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας στη οποία αναφέρεται  ότι η αναθέτουσα αρχή δεν έχει την υποχρέωση να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως η τυχόν επαναπροκήρυξη του επίδικου διαγωνισμού, ωστόσο εφόσον το κρίνει αναγκαίο, να μην εφαρμοστούν ρήτρες εκείνες της διακήρυξης και των λοιπών τευχών του διαγωνισμού που ακυρώθηκαν. 

  Ως εκ τούτου ο ΕΣΔΝΑ επεξεργάστηκε τη διακήρυξη και, σε συμμόρφωση με την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας και σε συνδυασμό με όσα κρίθηκαν με την απόφαση της Α.Ε.Π.Π., διαμόρφωσε την εισήγηση, με την οποία προτείνει την προσαρμογή - τροποποίηση των τευχών δημοπράτησης ώστε να αφαιρεθούν οι κρίσιμοι όροι και να εισαχθούν νέες ρυθμίσεις σε αντικατάσταση αυτών, όπως και έγινε.

  Ως εκ τούτου, εκτιμάται τελικώς ότι ο διαγωνισμός θα μπορέσει να προχωρήσει. 

  Το έργο, η θέση του οποίου έχει οριστεί στο "Μαύρο Βουνό" Γραμματικού εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Γραμματικού του Δήμου Μαραθώνα περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, συνολικής δυναμικότητας 60.000 τόνων υπολειμματικών σύμμεικτων απορριμμάτων ανά έτος. Περιλαμβάνει δε όλες τις αναγκαίες υποδομές.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ