Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Ιουν-2021 14:30

  Ναυτιλία: "Καμπανάκι" αύξησης του κόστους από "βιαστικές" αποφάσεις φορολογίας

  Alpha Bank: Σημαντικό το πλήγμα της ναυτιλίας από τον κορονοϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Γεωργίου

  Επιφυλακτικοί απέναντι στον φόρο που πρότεινε η δανέζικη Maersk εμφανίζονται εκπρόσωποι κορυφαίων ναυτιλιακών ενώσεων, κι ενώ "φουντώνει" η συζήτηση για την απανθρακοποίηση του κλάδου.

  "Δεν έχουμε σήμερα διαθέσιμα καύσιμα μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα. Μέχρι να το καταφέρουμε ή να είμαστε κοντά σε εναλλακτικές επιλογές, η εφαρμογή ενός τέτοιου φόρου απλώς θα αύξανε το κόστος για τις εταιρείες" τόνισε ο John Butler, CEO του World Shipping Council, της συμμαχίας των κορυφαίων εταιρειών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (συμπεριλαμβανομένης της Maersk) κατά το σημερινό συνέδριο της Capital Link: "Operational Excellence in Shipping".


  Ο ίδιος στάθηκε στην ανάγκη χρηματοδότησης ενός Ταμείου για την Έρευνα και την Ανάπτυξη νέων καυσίμων, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην πρόταση που έχει κατατεθεί από τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς φορείς για μία πρωτοβουλία υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).

  Έτσι, όπως είπε τα έσοδα θα επανεπενδυθούν σε μία στρατηγική μείωσης των εκπομπών των πλοίων.

  "Είναι θέμα timing", σχολίασε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ανεξάρτητων Πλοιοκτητών Δεξαμενόπλοιων (Intertanko), Paolo d'Amico.

  "Αν κινηθούμε πολύ γρήγορα ή πολύ νωρίς δε θα είμαστε αποτελεσματικοί" επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία δε βρίσκεται μακριά από βιώσιμες επιλογές καυσίμων, που θα βελτιώσουν το "πράσινο" αποτύπωμά της.

  Ένας τέτοιος φόρος θα πρέπει να προέρχεται από τον ΙΜΟ σημείωσε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Πλοιοκτητών Ξηρού Φορτίου (Intercargo), Δημήτρης Φαφαλιός, ενώ συμφώνησε με τους ομιλητές ότι το προτεινόμενο Ταμείο Έρευνας και Ανάπτυξης είναι μία λύση στο πρόβλημα της "πράσινης" μετάβασης του ναυτιλιακού κλάδου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ