Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Ιουν-2021 11:38

  Φόρο στα καύσιμα που καίνε τα πλοία προτείνει ο δανέζικος κολοσσός Maersk

  Φόρο στα καύσιμα που καίνε τα πλοία προτείνει ο δανέζικος κολοσσός Maersk
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη θέσπιση παγκόσμιου φόρου άνθρακα για τη γεφύρωση του "χάσματος" ανάμεσα στα ορυκτά καύσιμα, τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα από τα πλοία και τις ακριβότερες πράσινες εναλλακτικές, πρότεινε ο Søren Skou, CEO του δανέζικου κολοσσού μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, A.P. Moller – Maersk.

  Ειδικότερα, τάσσεται υπέρ ενός φόρου τουλάχιστον 450 δολαρίων ανά τόνο πετρελαίου κίνησης το οποίο καίνε τα πλοία - υπολογίζεται περίπου 150 δολάρια ανά τόνο CO2 - μεσοπρόθεσμα και με βάση την τρέχουσα τιμή του καυσίμου. Για τον κ. Skou, η φορολόγηση των τωρινών καυσίμων είναι απαραίτητη για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλιακής βιομηχανίας. 

  Ο επικεφαλής της Maersk δεν τοποθέτησε χρονικά αυτό το στόχο, αλλά φέρεται, σύμφωνα με το Bloomberg, να πιστεύει ότι ο συγκεκριμένος φόρος πρέπει να τεθεί σε ισχύ ήδη από το 2025.

  "Τα ορυκτά καύσιμα καύσιμα δεν μπορούν να είναι φθηνότερα από τα πράσινα. Απαιτείται δράση τώρα. Είναι ζωτικής σημασίας να εξεταστούν όλα τα αέρια του θερμοκηπίου, όχι μόνο το CO2, διαφορετικά δε θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας μέχρι το 2050, σε ευθυγράμμιση με τη Συμφωνία του Παρισιού" σημείωσε σε σχετική δήλωση που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από το φόρο θα χρησιμοποιηθούν για την επιδότηση καθαρότερων καυσίμων και τη στήριξη αναπτυσσόμενων χωρών. 

  Αυτή η εξέλιξη έρχεται λίγες ημέρες μετά από μία "θυελλώδη" συζήτηση στην προπαρασκευαστική ομάδα εργασίας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) για τα προτεινόμενα μέτρα μείωσης των ρύπων και ενόψει της επίσημης συνεδρίασης της αρμόδιες επιτροπής του φορέα τις επόμενες ημέρες, η οποία θα κληθεί να λάβει οριστικές αποφάσεις. 

  Γ.Γ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ