Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Ιουν-2021 08:09

  Προθεσμία ενός μήνα για την MLS Πληροφορική

  Προθεσμία ενός μήνα για την MLS Πληροφορική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Ήταν Ιούλιος του 2016 όταν η MLS Πληροφορική ανακοίνωνε το "πρώτο ελληνικό εταιρικό ομόλογο που θα διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών”. Σήμερα, υπάρχει σημαντική πιθανότητα αυτό το ομόλογο, το οποίο λήγει τον επόμενο μήνα, να μην αποπληρωθεί ποτέ.

  Πρόκειται για το ομόλογο ΜΛΣ01, ύψους 4 εκατ. ευρώ διάρκειας 4+1 ετών και με ετήσιο επιτόκιο 5,30% το οποίο λήγει στις 11 Ιουλίου, μετά από την παράταση ενός χρόνου που πήρε πέρσι.

  Κύκλοι της αγοράς θεωρούν σχεδόν αδύνατη την αποπληρωμή του ομολόγου, δεδομένου πως η εταιρεία έχει σταματήσει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο να πληρώνει τα "κουπόνια”, τόσο του συγκεκριμένου ομολόγου όσο και των υπόλοιπων δύο (ΜΛΣ02 και ΜΛΣ03) που έχει εκδώσει.

  Σύμφωνα με νομικούς κύκλους ενδεχόμενη αθέτηση αποπληρωμής του ομολόγου είναι γεγονός που βεβαιώνει χρεοκοπία της εισηγμένης εταιρείας και ανοίγει και επίσημα τον "ασκό του Αιόλου” για δικαστικές διεκδικήσεις εναντίον της, τις οποίες μέχρι τώρα έχει αποφύγει.

  Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία καταγγελία κατά των ομολόγων της MLS καθώς παρά την αθέτηση των πληρωμών των "κουπονιών”, οι Γενικές Συνελεύσεις των ομολογιούχων δεν κατάφεραν ποτέ να συμπληρώσουν την απαιτούμενη απαρτία των 2/3.

  Πρακτικά η MLS θα πρέπει στις 11 Ιουλίου να αποπληρώσει τα 4 εκατ. ευρώ που έλαβε το 2016 ή να έρθει σε συμφωνία με τους ομολογιούχους για τροποποίηση του προγράμματος του ομολόγου (επέκταση, "κούρεμα” κλπ), για την οποία όμως απαιτείται και πάλι ενισχυμένη απαρτία της Γενικής Συνέλευσης. Σε οποιαδήποτε περίπτωση το ομόλογο θα περιέλθει σε κατάσταση χρεοκοπίας.

  Εξάλλου, ομάδες όπως η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών καλούν ομολογιούχους αλλά και μετόχους της MLS για την κατάθεση προσφυγών για την διεκδίκηση αποζημιώσεων αλλά και τη διερεύνηση πιθανής εξαπάτησης.

  Ακόμη την προηγούμενη εβδομάδα οι ομολογιούχοι του ΜΛΣΟ2 κατά Γενική τους Συνέλευση εξουσιοδότησαν την Euroxx που λειτουργεί ως εκπρόσωπός τους να βρει νομικό σύμβουλο για την καταγγελία του ομολογιακού προγράμματος.

  Ένεση ρευστότητας 10 εκατ. ευρώ

  Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των ομολογιούχων του ΜΛΣΟ2 που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο διευθύνων σύμβουλος της MLS, Γ. Βακάρος δήλωσε ότι η ένεση κεφαλαίων που θα χρειαστεί η εταιρεία ξεπερνά τα 10 εκατ.

  Ο ίδιος επιβεβαίωσε την ύπαρξη πιθανού "στρατηγικού επενδυτή” για την MLS αλλά σημείωσε ότι οι συζητήσεις με τον επενδυτή αφορούν άμεσα την εταιρεία και δεν είναι ώριμες αρκετά ώστε να αγγίξουν το θέμα των ομολογιούχων και τους χρέους.

  Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση ο κ. Βακάρος ερωτήθηκε και για το αν η εταιρεία στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής της θα προχωρήσει σε μετάθεση πληρωμών ή και κούρεμα του κεφαλαίου των ομολογιούχων, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένη απάντηση. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι για το χρέος όλα είναι στο τραπέζι και ότι επιθυμία της MLS είναι να υπάρχει συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου.

  Στην ερώτηση εάν είναι στα σχέδια της εταιρείας να φτάσει σε παραγραφές, αρχικά των τοκομεριδίων και σε δεύτερη φάση, του χρέους, ο κ. Βακάρος βεβαίωσε πως η εταιρεία δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο.

  Για τη δημοσίευση των αναθεωρημένων οικονομικών καταστάσεων του 2019, ο ίδιος αρκέστηκε να δηλώσει ότι αυτές έχουν ήδη περάσει από το διοικητικό συμβούλιο και θα δημοσιευθούν σύντομα αποδίδοντας πλέον τις καθυστερήσεις στη πίεση που υφίσταται η ελεγκτική εταιρεία PKF και το ότι ο ορκωτός είναι νέος ορκωτός στην εταιρεία, λόγω της κατάστασης που επικρατεί και των σχετικών δημοσιευμάτων.

  kostaskets@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμη:

  - MLS: Τι απαντά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων

  - MLS: Τι απαντά στην Επ. Κεφαλαιαγοράς για ομολογιούχους, business plan, οικονομικές εκθέσεις

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ