Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Μαρ-2021 08:10

  Αγωγές της Greenhill κατά της διοίκησης της Ελλάκτωρ

  ΕΛΛΑΚΤΩΡ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Πέννυς Κούτρα

  Αγωγή για απιστία κατά των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ και των μελών του δ.σ. της θυγατρικής Άκτωρ Παραχωρήσεις, για την υπαναχώρηση συμμετοχής στον επικείμενο διαγωνισμό για την Εγνατία Οδό, προτίθεται να καταθέσει η Greenhill Investments Limited.

  Μετά την επιβεβαίωση απόσυρσης του σχήματος Roadis – Άκτωρ Παραχωρήσεις από τον εν λόγω διαγωνισμό παραχώρησης έργου που εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ, η πλευρά των μετόχων εφοπλιστών Δ. Μπάκου – Γ. Καϋμενάκη, που ελέγχει άνω του 25% του ομίλου Ελλάκτωρ, προτίθεται να κινηθεί νομικά ενάντια στη διοίκησή του, την οποία ήδη έχει αμφισβητήσει ζητώντας είτε την αντικατάστασή της (έχει τεθεί ως θέμα στην επικείμενη έκτακτη Γ.Σ. των μετόχων), είτε να συμπληρωθεί με ακόμη 6 μέλη (όπως ζήτησε με δημόσια καταχώρηση).

  Το σκεπτικό της αγωγής δεν έχει γίνει γνωστό, καθώς πηγές του ομίλου Ελλάκτωρ κάνουν λόγο για οπισθοχώρηση της συνεταίρου του εταιρείας Roadis στην κοινοπραξία που θα διεκδικούσε τον διαγωνισμό. Η πλευρά Greenhill, ωστόσο, δικαιολογεί την πρόθεση της, συνδέοντας την παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της Ελλάκτωρ, Ά. Ξενόφου, στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ έως το τέλος του 2020.

  Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός "πάγωσε" μετά από αίτημα των κοινοπραξιών Roadis - Άκτωρ Παραχωρήσεις και Vinci - Μυτιληναίου, οι οποίες ζήτησαν αφενός να παραταθεί η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών (επικαλούμενες την πανδημία), αλλά και να μην αποσφραγιστεί η μοναδική οικονομική προσφορά που κατατέθηκε εκ μέρους της κοινοπραξίας Egis - ΓΕΚΤΕΡΝΑ, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τα οποία έγιναν δεκτά. 

  Οι αιτιάσεις έρχονται να προστεθούν σε ένα γαϊτανάκι δηλώσεων, εξωδίκων, εγκλήσεων, ασφαλιστικών μέτρων ανάμεσα στα δύο μετοχικά στρατόπεδα στον όμιλο Ελλάκτωρ, ενόψει μάλιστα της καθόλα κρίσιμης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας, όπου πέρα από τα θέματα που έχει θέσει το δίδυμο των εφοπλιστών, κυρίαρχο ζήτημα αποτελεί η έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 120,5 εκατ. ευρώ. 

  Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση του ομίλου, που υποστηρίζεται από την πλευρά της Reggeborgh Invest, έχει αναλυτικά ενημερώσει για τους σκοπούς της αύξησης, με τον κύριο όγκο (100 εκατ. ευρώ) να κατευθύνεται στη θυγατρική Άκτωρ, έχοντας αναγνωρίσει την αδυναμία του βραχίονα να παράγει θετικές ταμειακές ροές, βεβαρημένος από σειρά ζητημάτων. Σημειώνεται, πάντως, ότι η Άκτωρ επικράτησε στον διπλό διαγωνισμό για τη νέα διετή συντήρηση του υφιστάμενου δικτύου της Εγνατίας Οδού, τον περασμένο Αύγουστο.

  Στοιχείο που ενδεχομένως έχει τη σημασία του, είναι πως η συμμετοχή στον επικείμενο διαγωνισμό της Εγνατίας Οδού προβλέπει ότι οι δεσμευτικές προσφορές συνοδεύονται από εγγυητικές επιστολές ύψους 15 εκατ. ευρώ, ποσό που αυξάνει στα 45 εκατ. ευρώ, για όποιον εκ των διεκδικητών αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος της σύμβασης παραχώρησης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ