Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Μαρ-2021 10:00

  Γιατί ο όμιλος Ελλάκτωρ αποσύρεται από τον διαγωνισμό για την Εγνατία Οδό

  Γιατί ο όμιλος Ελλάκτωρ αποσύρεται από τον διαγωνισμό για την Εγνατία Οδό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Πέννυς Κούτρα

  Την επιβεβαίωση πως ο όμιλος Ελλάκτωρ μέσω της ‘Ακτωρ Παραχωρήσεις δεν θα συμμετάσχει στον επικείμενο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την Εγνατία Οδό, δίνουν αρμόδιες πηγές προσκείμενες στον εισηγμένο ελληνικό όμιλο.

  Η υπαναχώρηση από τη διεκδίκηση του διαγωνισμού αποδίδεται στην καναδική Roadis, η οποία αποτελούσε κοινό σχήμα με την Άκτωρ Παραχωρήσεις, και η οποία δήλωσε την αδυναμία συμμετοχής της σε χρόνο που δεν επέτρεψε την αλλαγή σύστασης της κοινοπραξίας.

  Όπως ορίζει η διαδικασία του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, οι πιθανοί διεκδικητές της σύμβασης όφειλαν να ενημερώσουν για τυχόν αλλαγές στη σύνθεση του σχήματος διεκδίκησης τουλάχιστον ένα μήνα πριν την οριστική ημερομηνία υποβολής προσφορών  την 1η Απριλίου 2021.

  Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Roadis Transportation Holding S.L.U, θυγατρική του επενδυτικού fund PSP Investments ενημέρωσε τον συνέταιρο της ελληνικό όμιλο της Ελλάκτωρ και ειδικότερα την Άκτωρ Παραχωρήσεις σε χρόνο που δεν επέτρεψε την αναζήτηση νέων συνεργασιών.

  Η εξέλιξη πάντως προκαλεί εντύπωση καθώς η κοινοπραξία Roadis – Άκτωρ υπήρξε ένα από τα δύο σχήματα (πέραν της κοινοπραξίας Vinci-Μυτιληναίου) που μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο κατέθεσαν (και κέρδισαν) ασφαλιστικά μέτρα στο ΣτΕ, ζητώντας να μην αποσφραγιστεί η μία και μοναδική δεσμευτική προσφορά που είχε κατατεθεί από την κοινοπραξία Egis-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

  Υπενθυμίζεται ότι το σκεπτικό των ασφαλιστικών μέτρων, επικαλούνταν αίτημα χρονικής παράτασης του διαγωνισμού,  με το επιχείρημα πως δεν πρόλαβαν να ετοιμάσουν τις προσφορές τους λόγω της καραντίνας.

  Άγνωστο παραμένει δε αν η απόσυρση Roadis ενεργοποιεί ρήτρες υπέρ της Άκτωρ Παραχωρήσεις.

  Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο όμιλος Ελλάκτωρ, μέσω της θυγατρικής  Άκτωρ έχει ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος τον Αύγουστο του 2020 για τα δύο έργα που αφορούν στη συντήρηση και λειτουργία του βασικού άξονα των 670χλμ και των κάθετων αυτού αξόνων, της Εγνατίας Οδού. 

  Η ΑΚΤΩΡ είναι ο ανάδοχος και των υφιστάμενων συμβάσεων συντήρησης-λειτουργίας της Εγνατίας Οδού. Οι δύο διαγωνισμοί έχουν συνολικό εκτιμώμενο κόστος 140εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 112,9εκατ.ευρώ).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ