Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Σεπ-2020 10:53

  Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για την Euromedica - Εκδικάζεται η υπαγωγή στο άρθρο 106β

  Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για την Euromedica - Εκδικάζεται η υπαγωγή στο άρθρο 106β
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στις 7 Οκτωβρίου εκδικάζεται η υπόθεση της Euromedica για την αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 106β. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι μέτοχοι  της εταιρείας ελπίζουν σε μια θετική και γρήγορη απόφαση του δικαστηρίου προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν επίσης πως μια νέα αναβολή θα θέσει κίνδυνο το όλο εγχείρημα, καθώς η Euromedica απαιτεί γενναίες ενέσεις ρευστότητας, προκειμένου να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό. 

  Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει ένα συνολικό πλάνο επενδύσεων ύψους 55,3 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το πλάνο προβλέπει πως εντός 12μήνου, 22 εκατ. θα διοχετευτούν σε τεχνολογικό εξοπλισμό και αναβάθμιση κτιριακών υποδομών στην περιφέρεια, ενώ η εταιρεία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ανάπτυξης του πανελλήνιου δικτύου της που βρίσκεται κυρίως εκτός αστικών κέντρων.

  Παράλληλα, κατά την περίοδο εξυγίανσης, υπάρχει η δέσμευση για χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης που ενδεχομένως να ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ. Ήδη από τον Δεκέμβριου του 2019, οι μέτοχοι της εταιρείας έχουν καταβάλει 18.5 εκατ. (από τα 55.3 εκατ.) για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και της μισθοδοσίας.  Παράλληλα, οι επενδυτές έχουν δεσμευτεί στη διασφάλιση των 2.000 θέσεων εργασίας, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας θα αυξηθεί και ο αριθμός συνεργαζόμενων ιατρών.  

  Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2019, η Euromedica ενημέρωνε το επενδυτικό της κοινό πως κατέθετε αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 106α, μια στρατηγική απόφαση που, όπως τόνιζε η εταιρεία, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ανταποκριθεί στη ρύθμιση των οφειλών της καθώς και στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου που θα διασφαλίσει όχι μόνο την ομαλή και αδιάκοπη λειτουργία της αλλά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανάπτυξή της.

  Μερικούς μήνες αργότερα, τον Ιούνιο το 2020, η εταιρεία ανακοίνωσε πως έχει έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της και πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία υπογραφής της Συμφωνίας Εξυγίανσης, όπου σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει την αποπληρωμή, στο μέτρο των δυνατοτήτων της εταιρείας, των συσσωρευμένων υποχρεώσεών της. Παράλληλα, ικανοποιείται σημαντικό ποσοστό απαιτήσεων του ελληνικού Δημοσίου. Φαίνεται επίσης πως  οι προμηθευτές θα λάβουν τουλάχιστον τα διπλάσια από όσα θα έπαιρναν σε περίπτωση πτώχευσης.

  Όπως υπογραμμίζουν πηγές του χώρου, το θέμα της ταχείας απόδοσης της δικαιοσύνης είναι ζήτημα που διαχρονικά θέτουν κυρίως οι ξένοι επενδυτές καθώς είναι σημαντική συνιστώσα της ασφάλειας δικαίου. Οι καθυστερημένες αποφάσεις δεν επιτρέπουν σε επενδυτές να προχωρήσουν στην άμεση υλοποίηση σημαντικών πρότζεκτ που θα φέρουν καλύτερους μισθούς και περισσότερες θέσεις εργασίας στη χώρα. Είναι πολλά τα παραδείγματα επενδυτών που δυστυχώς εγκατέλειψαν τα επενδυτικά πλάνα τους ελέω γραφειοκρατικών και δικαστικών καθυστερήσεων, σημειώνουν.  Για το λόγο αυτό το θέμα της ταχεία απονομής της δικαιοσύνης είναι ψηλά στις κυβερνητικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

  Παράλληλα, η Euromedica φαίνεται να προσδοκά πως θα δείξει καλή θέληση το δημόσιο και θα συμπαρασταθεί στην ανάκαμψη της εταιρείας.  Ειδικότερα οι επενδύσεις στο χώρο της υγείας είναι νευραλγικής σημασίας όχι μόνο για την θωράκιση της χώρας από την σημερινή και μελλοντικές πανδημίες, αλλά επειδή είναι κλάδος που μπορεί να προσελκύσει πελάτες και από τις όμορες χώρες.  

  Με τα δεδομένα αυτά, η επικύρωση της συμφωνίας από το Δικαστήριο μοιάζει να είναι μονόδρομος, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικό η απόφαση να ληφθεί γρήγορα ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις το συντομότερο δυνατόν. 

  Βίκυ Κουρλιμπίνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ